Πώς ο Μπάιντεν «έκλεισε το μάτι» για διατήρηση των δασμών στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο Μπάιντεν «έκλεισε το μάτι» για διατήρηση των δασμών στην Κίνα
«Είμαστε σε ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλες χώρες για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα», ανέφερε ο Μπάιντεν. Οι αιχμές για Κίνα.

Μέσω της πρώτης του ομιλίας στο Κογκρέσο ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν φανέρωσε εκ νέου τα χρόνια «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, καλώντας την Αμερική να συνεργαστεί ενάντια στον ανταγωνισμό της Κίνας.

Ανέφερε πως ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπινγκ θέλει να κάνει τη χώρα του «τη σημαντικότερη» στον κόσμο. «Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι χρειάζεται πολύς καιρός για να εξασφαλιστεί συναίνεση».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (αναφέρεται στην περίοδο Ομπάμα), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό αλλά θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών». «Θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το CNBC, η αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα, όχι ωστόσο σε επίπεδο δεσμεύσεων, έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς και συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών σε μια ολοένα και πιο πολιτικά διαιρεμένη χώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκαν υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέσω των αυστηρών δασμών και των κυρώσεων προσπάθησε να αντιμετωπίσει μακροχρόνια ζητήματα σχετικά με αθέμιτες πρακτικές της Κίνας.

Από την άλλη ο Μπάιντεν επιδίωξε να συνεργαστεί περισσότερο με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ για να ασκήσει πίεση στην Κίνα, έχοντας παραμείνει στη σταθερή θέση του Τραμπ για το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των δασμών και των κυρώσεων. «Είμαστε σε ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλες χώρες για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο σημείο καμπής στην ιστορία. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από απλώς να χτίσουμε καλύτερα. ... Πρέπει να αγωνιστούμε πιο έντονα».

«Πρέπει να αναπτύξουμε και να κυριαρχήσουμε στα προϊόντα και τις τεχνολογίες του μέλλοντος», συμπλήρωσε εστιάζοντας στις ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων, στη βιοτεχνολογία, στα chip των υπολογιστών και στην καθαρή ενέργεια.

Τόνισε επίσης ότι αυτές οι πολιτικές θα δημιουργούσαν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι λεπίδες στις ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να κατασκευαστούν στο Πίτσμπουργκ αντί στο Πεκίνο. Κανένας.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider