Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Διεθνείς διακρίσεις και επαγγελματικές πρωτιές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Διεθνείς διακρίσεις και επαγγελματικές πρωτιές
dean
Tο #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών / ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην ΕΕ.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δεν σημειώνει μόνο πρωτιές στις διεθνείς κατατάξεις. Οι απόφοιτοί του συγκαταλέγονται στα πλέον περιζήτητα στελέχη στην αγορά εργασίας και αποτελούν το «καμάρι» πολλών διεθνών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Και το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτό το διακεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν και οι Έλληνες σπουδαστές είτε μεταβαίνοντας στην γειτονική Κύπρο είτε εξ αποστάσεως.

katataxi

Η Δρ. Αγγελική Κοκκινάκη, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλάει στο Insider.gr για τα προγράμματα των σπουδών, τις ευκαιρίες καριέρας και τις καινοτομίες της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ερώτηση: Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη το τοποθετεί ως το #1 πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και ανάμεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η διάκριση για το Πανεπιστήμιο;

Η κατάταξη Times Higher Education (THE) World University Rankings βασίζεται σε ένα πουλυπαραγοντικό σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται σε μεγάλο πλήθος Πανεπιστημίων, παγκοσμίως. Η διεθνής διάκριση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας καταδεικνύει την υπεροχή του Πανεπιστημίου στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, αφού το κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο στον τομέα αυτό (301-400), πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάμεσα στα 100 καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

nikosia ranking

Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών και ερευνητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου μας και αντανακλά την υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα που διεξάγουμε, καθώς και τη διασύνδεσή μας με τους παραγωγικούς τομείς. Τα πιο πάνω αποτελούν σημαντικές προοπτικές για τους φοιτητές και τους αποφοίτους μας, οι οποίοι ήδη κατακτούν σταθερά ηγετικές θέσεις στον τομέα τους.

Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, με το πνεύμα καινοτομίας που τη χαρακτηρίζει, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε τρεις ερευνητικές κατευθύνσεις: της Πρόβλεψης, ειδικά μέσω της διοργάνωσης των διακεκριμένων M Competitions που κατέγραψαν ρεκόρ ενδιαφέροντος φέτος, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες, του Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, όπου το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί παγκοσμίως τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, και της Διαχείρισης Μάρκετινγκ με έμφαση στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και σε εφαρμογές που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα (real-life applications).

Ερώτηση: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έναντι άλλων εκπαιδευτικών επιλογών που θα μπορούσε να έχει ένας Έλληνας σπουδαστής;

Ο Έλληνας φοιτητής, είτε παρακολουθεί τα μαθήματα με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά βρίσκεται σε ένα οικείο και φιλόξενο περιβάλλον το οποίο συνδυάζει την κοινή κουλτούρα που συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και το διεθνές υπόβαθρο που προσφέρει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου, η πολυπολιτισμικότητα των φοιτητών μας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο Έλληνας φοιτητής θεωρητικά σπουδάζει στο εξωτερικό αλλά απέχει μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά αεροπορικώς από την χώρα του, ενώ η καθημερινότητά του στην Κύπρο έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη που έχει συνηθίσει στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Έλληνας φοιτητής θα μπορεί να αποκτήσει πτυχίο ή μεταπτυχιακό από ένα πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται μεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών, είναι πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διάκριση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που την κάνουν να ξεχωρίζει, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σχολή μας προσφέρει μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων που συνάδουν με τις σύγχρονες εξελίξεις και επιτρέπει την απρόσκοπτη διασύνδεση των αποφοίτων μας με την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα μας, σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέρουν εξειδικεύσεις στη Λογιστική, το Μάρκετινγκ, τα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά, καθώς και στον τομέα της Φιλοξενίας, Τουρισμού Διοίκησης Αθλητισμού και Διαχείρισης Ενέργειας και Υδρογονανθρακικών Πόρων. Επιπλέον, προσφέρουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών στο Blockchain και Ψηφιακό Νόμισμα, αλλά και σειρά σεμιναρίων σε επιλεγμένα θέματα αιχμής. Όλα τα προγράμματα, τα οποία διδάσκονται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου με πολύχρονη πείρα, επιδιώκουν να προσαρμόσουν το μελλοντικό περιβάλλον εργασίας των φοιτητών συνδυάζοντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις με τις βιωματικές γνώσεις.

Τέλος, ένας βασικός παράγοντας είναι και το κόστος των σπουδών. Στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα διαβίωσης, είναι συγκριτικά χαμηλότερο και καθιστά την επιλογή του μια πάρα πολύ συμφέρουσα επένδυση.

Ερώτηση: Η πανδημία ανέδειξε μεταξύ άλλων και την ανάγκης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος όταν μιλάμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Δεδομένου ότι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό η εξ’ αποστάσεως εργασία, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να καταστήσει τους επιστήμονες του αύριο ικανούς να αντεπεξέρχονται σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα, εικονικά, διαδικτυακά, με φυσική παρουσία ή μικτά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, υποστηρίζοντας τόσο τα δικά του προγράμματα σπουδών όσο και αυτά που προσφέρονται από κοινού με τους εταίρους του, αξιοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και τα πιο σύγχρονα μοντέλα σχεδιασμού διδασκαλίας. Ως εκ τούτου, το Πανεπιστήμιο βαθμολογήθηκε εκ νέου το 2020 με 5 Αστέρια (QS Stars) στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση από το QS Intelligence Unit, βαθμολογία που μόνο 14 άλλα πανεπιστήμια στον κόσμο έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής.

Αυτό οφείλεται φυσικά στις σημαντικές επενδύσεις στο προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή, οι οποίες επέτρεψαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα να μεταβεί επιτυχώς στην τηλε-εκπαίδευση, λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, διασφαλίζοντας την ομαλή ακαδημαϊκή πορεία των 12.500 και πλέον φοιτητών του. Και φυσικά εξελισσόμαστε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Το εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην εκπαιδευτική μας πλατφόρμα υφίσταται αναβαθμίσεις, ανανεώσεις και προσθήκες έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ερώτηση: Σε ποιο βαθμό επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας; Προφανώς θα υπάρχουν παραδείγματα αποφοίτων σας που κατέγραψαν το δικό τους success story στη διεθνή επαγγελματική αρένα. Θα μας πείτε δύο λόγια επάνω σε αυτό;

Το ακαδημαϊκό προσωπικό της Σχολής, μέσα από την έρευνα, την εμπειρία του από τη συμμετοχή του σε στρατηγικές και συμβουλευτικές ομάδες και τις συνεργασίες του με τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, φέρνει τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς του μέσα στην τάξη, δημιουργώντας έτσι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, λόγω και του δικτύου που αναπτύχθηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο, οι απόφοιτοί μας μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν θέση σε κορυφαίες εταιρείες για πρακτική άσκηση και μετέπειτα για πλήρη εργοδότηση. Ως εκ τούτου, η Σχολή μας έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη κορυφαίων εργοδοτών, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί μας να εργάζονται σήμερα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό.

Ως Σχολή στοχεύουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του δικτύου ως μέσο διασφάλισης επαγγελματικών ευκαιριών και ανάπτυξης συνεργασιών για τους αποφοίτους μας.

Η Σχολή Διοίκησης διακατέχεται από υπερηφάνεια που οι απόφοιτοί μας εξασφαλίζουν εργασία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Συγκεκριμένα, εντός ενός έτους από την αποφοίτησή τους, το 90% των προπτυχιακών φοιτητών και το 95% των μεταπτυχιακών φοιτητών δουλεύει σε εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους. Οι απόφοιτοί μας στελεχώνουν όλους τους κλάδους της οικονομίας στον τόπο μας, την Ελλάδα και πέραν των 70 κρατών, παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, οι μεταπτυχιακοί μας απόφοιτοι κατέχουν ηγετικές θέσεις σε κυβερνητικούς και ημι-κυβερνητικούς οργανισμούς, τράπεζες ή άλλες χρηματοοικονομικές αρχές, εταιρείες ενέργειας, εμπορίου, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, ξενοδοχειακές, και αεροπορικές εταιρείες, καθώς και νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι διδάκτορες που αποφοίτησαν από τη Σχολή μας έχουν απορροφηθεί από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ερώτηση: Θα μας πείτε δυο λόγια και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα; Ποιες τάσεις καταγράφονται από πλευράς ζήτησης;

Το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από φοιτητές σε Ελλάδα, Κύπρο και πέραν των 30 άλλων χωρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουμε περισσότερους από 1,000 απόφοιτους του προγράμματος μας σε όλο τον κόσμο. Ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων μας εργάζονται σε θέσεις κλειδιά στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος ΜΒΑ παρέχει ευκαιρίες ανέλιξης στον εργασιακό χώρο ή ακόμα και τη δυνατότητα δραστηριοποίησης σε ένα καινούριο τομέα. Οι απόφοιτοί μας τονίζουν πόσο συνέβαλε αυτό το πρόγραμμα σπουδών στη σταδιοδρομία τους διότι κατέκτησαν επικαιροποιημένη γνώση και ανέπτυξαν συγκεκριμένες δεξιότητες.

Μία ακόμα καινοτομία της Σχολής μας είναι ότι ήδη από το 2014, προσέφερε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Blockchain και Ψηφιακό Νόμισμα (MSc in Blockchain and Digital Currency), στον κόσμο. Το πρόγραμμα έχει ήδη προσελκύσει εκατοντάδες φοιτητές από περισσότερες από 85 χώρες. Η πλειοψηφία των αποφοίτων μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέγει και βρίσκει άμεσα εργασία σχετική με την τεχνολογία Blokchain, ενώ οι υπόλοιποι την αξιοποιούν για να αναβαθμίσουν την υπάρχουσα εργασία τους, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία, την αναγνωρισιμότητα και την καταξίωση που έχουν οι σπουδές που προσφέρουμε.

blockchain leykosia

Ερώτηση: Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει λάβει και άλλες διεθνείς διακρίσεις εκτός από την διεθνή διάκριση του Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021…

Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες διακρίσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα έλεγα ότι η κατάταξη στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021 ουσιαστικά τοποθετεί το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στα καλύτερα 4% παγκοσμίως. Συγχρόνως, το QS World University Rankings, κατέταξε το Πανεπιστήμιο τα τελευταία δύο χρόνια στις θέσεις 106 και 91, στην Περιοχή Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region), όπου λειτουργούν περίπου 1,800 πανεπιστήμια από 24 χώρες.

Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται επίσης από το Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 στη θέση 32 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα 401-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά. Επιπρόσθετα, το QS Intelligence Unit βαθμολογεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία, καθιστώντας το ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία, μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια στον κόσμο.

Λίγα λόγια για την Δρ. Αγγελική Κοκκινάκη

H κ. Αγγελική Κοκκινάκη είναι Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ενδο- και δια- επιχειρησιακά πληροφορικά συστήματα. Έχει ασχοληθεί ως ερευνήτρια και λέκτορας σε ΗΠΑ και ΕΕ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει πέραν των 80 δημοσιεύσεων. Έχει αποφοιτήσει με Διδακτορικό τίτλο σπουδών (Ph.D.) από το University of Louisiana at Lafayette (ULL), Lafayette, LA, USA, το 1995, Μεταπτυχιακό Τίτλο (M.Sc.) σε Πληροφορική από το Northeastern University, Boston, MA, USA το 1991.

Κατέχει Δίπλωμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (5-ετούς διάρκειας) από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1987. Είναι εγγεγραμένη Μηχανικός (ΤΕΕ, 1987) και εγγεγραμένη Διαχειρίστρια Έργων (MITProfessionalPrograms, 1998).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βαθμολογείται με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία

Γιατί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι η ιδανική επιλογή για σπουδές εκτός Ελλάδος

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Μνημόνιο Συνεργασίας με Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

gazzetta
gazzetta reader insider insider