Τι μήνυμα θα στείλει η Λαγκάρντ στις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μήνυμα θα στείλει η Λαγκάρντ στις αγορές
Αυτό θα γίνει ώστε να υποστηρίξει ένα ευνοϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, βοηθώντας τις οικονομίες όσο επιμένει η πανδημία του κορονοϊού.

Υπό πίεση θα βρεθεί εκ νέου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα πρέπει να στείλει το σήμα γύρω από το πόσο θα χρειαστεί ακόμη η ισχυρή υποστήριξη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να εκφράσει μια διατύπωση όπου να εστιάζει στη συνέχιση των υψηλών όγκων αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό θα γίνει ώστε να υποστηρίξει ένα ευνοϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, βοηθώντας τις οικονομίες όσο επιμένει η πανδημία του κορονοϊού.

Από την άλλη, δεν αναμένεται να δώσει ξεκάθαρο στίγμα ως προς τις κινήσεις της ΕΚΤ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής στο δεύτερο εξάμηνο, αντιθέτως με τις αναφορές που έχουν κάνει άλλοι τραπεζίτες κατά καιρούς. Η Λαγκάρντ δείχνει παγιδευμένη σε μια κατάσταση στην οποία σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης καταγράφονται επίμονα υψηλά κρούσματα κορονοϊού επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς, και αφήνοντας την οικονομία να ακολουθεί πολύ πίσω από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η πρόοδος στους εμβολιασμούς και τη δημοσιονομική πολιτική τροφοδοτεί μια αισιοδοξία ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά σε μια έντονη ανάκαμψη.

Σε ό,τι αφορά του πρόγραμμα PEPP η ΕΚΤ δεσμεύτηκε το Μάρτιο για αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, ως απάντηση στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως, εν μέσω του νέου τεραστίου δημοσιονομικού πακέτου και της ταχύτερης ανάκαμψης των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι ωστόσο χάραξης πολιτικής έκριναν ότι η προβληματική εικόνα στην Ευρωζώνη δεν επιτρέπει ένα υψηλότερο κόστος δανεισμού. Έκτοτε, οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ξόδεψαν κατά μέσο όρο 17 δισ. ευρώ την εβδομάδα - ένα ποσοστό που πιθανώς υποεκτιμά τον πραγματικό ρυθμό λόγω του Πάσχα των Καθολικών - από ρυθμό περίπου 14 δισ. ευρώ από την αρχή του έτος.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider