Διεθνή
17-04-2021 | 17:24

Κούβα χωρίς… Κάστρο μετά από 60 χρόνια – Τέλος εποχής για τη γενιά της κουβανέζικης επανάστασης

Κούβα χωρίς… Κάστρο μετά από 60 χρόνια – Τέλος εποχής για τη γενιά της κουβανέζικης επανάστασης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Κούβα χωρίς… Κάστρο μετά από 60 χρόνια – Τέλος εποχής για τη γενιά της κουβανέζικης επανάστασης

Ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παραδίδει την ηγεσία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στη νεότερη γενιά, η οποία είναι «γεμάτη πάθος και αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα». Έτσι, για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει ένας Κάστρο στο τιμόνι της Κούβας από το 1959. 

Η απόφαση του Ραούλ Κάστρο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία βέβαια. Ήδη από το 2016 είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος στο επόμενο συνέδριο (αυτό που διεξάγεται αυτές τις ημέρες) ώστε να παραδώσει την εξουσία στους νεότερους και έκτοτε είχε κιόλας προλάβει να δώσει το 2018, το «δαχτυλίδι» στον διάδοχό του, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ (Μπερμούντες). Ο Ντίας-Κανέλ, είναι ο βασικός εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» (οι οποίοι είναι περίπου 60 ετών) και έχουν το βασικό χαρακτηριστικό ότι γεννήθηκαν όλοι μετά την κουβανέζικη Επανάσταση.

Επίσης, σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έρχονται ούτε οι μεταρρυθμίσεις που προωθούσε ο Ραούλ Κάστρο τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες αναμένονται να επικυρωθούν τη Δευτέρα, με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου του κουβανέζικου Κ.Κ. Το κουβανέζικο μοντέλο με την προσήλωση στον κεντρικό σχεδιασμό θα αποσυρθεί οριστικά, και πλέον θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελεύθερη αγορά καθώς και ένας γενικότερος επαναπροσανατολισμός της οικονομίας της χώρας.

Η παλιά πολιτική τάξη της κουβανέζικης επανάστασης έχει πλέον περάσει οριστικά στην ιστορία και η γενιά που γεννήθηκε στην Κούβα τα χρόνια που ο Φιντέλ Κάστρο μεσουρανούσε, καταλαβαίνουν ότι ήρθε η ώρα να γράψουν τις δικές τους σελίδες διακυβέρνησης του νησιωτικού κράτους και σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι δεν επαρκεί το κουβανέζικο μοντέλο για να ξεπεραστεί η κρίση που ήρθε με την πανδημία (η οποία επιδείνωσε την ήδη υφιστάμενη οικονομική κρίση της χώρας). 

Μαζί με τις μεταρρυθμίσεις βέβαια θα δούμε και ριζικές αλλαγές ως προς τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, σε μια πιο πραγματιστική προσέγγιση, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αναμενόμενο καθώς ναι μεν ο Ραούλ Κάστρο θα συνεχίσει για όσο ζει να ασκεί επιρροή αλλά αυτή είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που ασκούσε ο Φιντέλ όσα χρόνια απείχε των επίσημων καθηκόντων του.

Αυτό που επίσης αναμένουμε από τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου είναι να μην αλλάξει την παράδοση του ισχυρού άνδρα που είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος της Κούβας και Γενικός Γραμματέας του κουβανέζικου Κ.Κ. Ο Φιντέλ είχε για πάνω από 30 χρόνια και τις δύο θέσεις κι ο Ραούλ αρκετά λιγότερα, άρα ο Ντιάζ-Κανέλ αναμένεται να λάβει και τον τίτλο του Γενικού Γραμματέα τη Δευτέρα. 

Όπως και να έχει, το πολιτμπιρό (πολιτικό γραφείο) του κουβανέζικου Κ.Κ. αλλάζει οριστικά πρόσωπα και δεν θα έχει πια κάποια σύνδεση με τη γενιά που έκανε την επανάσταση.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.