Το ΝΑΤΟ εκφράζει την στήριξη του στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις - «Αναπόφευκτη» η απάντηση, λένε οι Ρώσοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΝΑΤΟ εκφράζει την στήριξη του στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις - «Αναπόφευκτη» η απάντηση, λένε οι Ρώσοι
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωση την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει 10 ρώσους διπλωμάτες.

«Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ' εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μη τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Οι Σύμμαχοι καλούν την Ρωσία «να σταματήσει αμέσως» την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, όπως οι Σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και την μη διασπορά.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από την Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος το οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».

Eντωμεταξύ, όπως έγινε γνωστό μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνομιλήσουν αύριο οι Μακρόν, Μέρκελ και Ζελένσκι για την κρίση στα Ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Ο Ουκρανός ηγέτης θα βρίσκεται στο Παρίσι, και μετά το γεύμα με τον Γάλλο πρόεδρο θα συνδεθούν σε τηλεδιάσκεψη με την Ά. Μέρκελ.

«Σκληρή» αναμένεται η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως είναι «αναπόφευκτη» η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις που της επεβλήθησαν, και πως έχει ήδη καλέσει τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ σε Ρωσία - Στόχος το δημόσιο χρέος της Ρωσίας και οι εταιρείες τεχνολογίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider