Ειδήσεις | Διεθνή
12-04-2021 | 15:07

Συρία: Η πολεμική αεροπορία κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων το 2018

Newsroom
Μοιράσου το
Συρία: Η πολεμική αεροπορία κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων το 2018
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η συριακή πολεμική αεροπορία έκανε χρήση χλωρίου, χημικού όπλου, στην επίθεση κατά της πόλης Σαρακέμπ το 2018, απέδειξε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έπειτα από έρευνα.

Ομάδα ερευνητών του Οργανισμού έφθασε στο συμπέρασμα ότι «μονάδες της συριακής πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στο Σαρακέμπ στις 4 Φεβρουαρίου 2018», αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωση του.

Η ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του Οργανισμού έφθασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εύλογα στοιχεία που οδηγούν στην πεποίθηση ότι «ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της συριακής πολεμικής αεροπορίας» έπληξε το ανατολικό Σαρακέμπ ρίχνοντας τουλάχιστον έναν κύλινδρο αερίου».

«Ο κύλινδρος έσπασε και απελευθέρωσε το χλώριο σε μεγάλη έκταση, πλήττοντας 12 ανθρώπους», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις εκ μέρους της Συρίας και των συμμάχων της, κυρίως της Μόσχας, πλειοψηφία των κρατών μελών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων εξουσιοδότησε το 2018 τον Οργανισμό να εντοπίσει τους δράστες της χημικής επίθεσης και όχι μόνο να συλλέξει στοιχεία για την χρήση τέτοιων όπλων.

Το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται «κάθε ανάμειξη» σε επιθέσεις με χημικά όπλα και «βεβαιώνει» ότι έχει παραδώσει το σύνολο των αποθεμάτων σε χημικά όπλα υπό διεθνή εποπτεία κατ΄εφαρμογήν συμφωνίας που συνομολογήθηκε το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.