Τι σημαίνει η «εργασιακή κατοχύρωση» για την «gig» οικονομία της Ευρώπης;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η «εργασιακή κατοχύρωση» για την «gig» οικονομία της Ευρώπης;
Σύμφωνα με το CNBC, αυτή η νέα τάση θα βάλει «φρένο» στη δημιουργία μικρότερων start up εταιρειών, οι οποίες θα δυσκολευτούν ίσως να καλύψουν τα αυξημένα κόστη.

Η μετοχή της Deliveroo στην πρώτη συνεδρίαση για τη μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες του 30%, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με φόντο τις ειδήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών της,όμως δεν είναι η μονη start up που έρχεται αντιμέτωποι με τους νέους κανόνες εργασιακών σχέσεων της ΕΕ.

Τα μέσα Μαρτίου δικαιώθηκαν περισσότεροι από 70.000 οδηγοί της Uber στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας θα ενσωματωθούν στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας, με πλήρης απασχόληση και παροχή επιδομάτων, την κατοχύρωση του ελάχιστου μισθού, άδειες εορτών και συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση παρουσίασε μία νέα τροπολογία που κατατάσσει τους «gig» εργαζομένους, όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, ως «κανονικούς» υπαλλήλους της εταιρείας στην οποία εργάζονται, με πλήρη κατοχύρωση.

Το νέο κύμα εργασιακής κατοχύρωσης που επικρατεί στην ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες αλλάζει τους όρους του επιχειρηματικού μοντέλου και αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει πλέον να πληρώνουν περισσότερα σε επιδόματα, ασφάλιση και μισθούς.

Σύμφωνα με το CNBC, αυτή η νέα τάση θα βάλει «φρένο» στη δημιουργία μικρότερων start up εταιρειών, οι οποίες θα δυσκολευτούν ίσως να καλύψουν τα αυξημένα κόστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider