Διεθνή
09-04-2021 | 12:56

ΕΚΤ: «Οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη» αν η Γερμανία μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη» αν η Γερμανία μπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προειδοποίησε πως αν μπλοκαριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, θα είναι «οικονομική καταστροφή» για την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι το Ταμείο και τα εθνικά προγράμματα ενίσχυσης θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτη αύξηση των εθνικών χρεών, δεν θα ήταν πρόβλημα δεδομένου του ότι η ώθηση της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε στο γερμανικό Der Spiegel.

«Η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη και λογική μέσα σε αυτή την κρίση του αιώνα, με την προϋπόθεση οι δαπάνες να βοηθούν την ανάπτυξη», είπε κατά τη συνέντευξη της.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έθεσε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ σε αναμονή τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας πως εξετάζει μια έκτακτη έφεση ενάντια στο, βασισμένο στο χρέος, επενδυτικό πρόγραμμα.

«Νομικό κενό» για τα hedge funds - Υπάρχει σοβαρός «συστημικός κίνδυνος»

Η Σνάμπελ επίσης εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με τις πιθανές απειλές για τις χρηματαγορές λόγω των δραστηριοτήτων των hedge funds.

To γεγονός ότι η κατάρρευση του αμερικανικού hedge fund Archegos Capital Management οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων ισχυρούς δανειστές όπως η Credit Suisse, ήταν «μια προειδοποίηση πως υπάρχουν αξιοσημείωτοι συστημικοί κίνδυνοι», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. 

Η συγκεκριμένη περίπτωση επίσης έδειξε πως υπήρχαν «σημαντικά νομικά κενά», προσέθεσε.

Η Νο. 2 ελβετική τράπεζα δέχτηκε πλήγμα 4,76 δισ. δολαρίων λόγω της εμπλοκής της με την Archegos, ωθώντας σε αλλαγή ηγεσίας την επενδυτική τράπεζα.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.