ΕΜΑ για AstraZeneca: Υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με σπάνιες θρομβώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΑ για AstraZeneca: Υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με σπάνιες θρομβώσεις
Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να έχει ως παρενέργεια σπάνιας μορφής θρομβώσεις ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ωστόσο, ο Οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα οφέλη υπερισχύουν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να έχει ως παρενέργεια σπάνιας μορφής θρομβώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ωστόσο, ο Οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» σε σχέση με το εμβόλιο.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να προστεθούν στη λίστα ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Vaxzevria (πρώην AstraZeneca), τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ.

«Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων», προσθέτει.

Ο EMA αναφέρει πως οι περισσότερες από τις 86 περιπτώσεις θρομβώσεων μετά το εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό τους.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχουσες παθήσεις, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στην ανακοίνωση του EMA σημειώνεται πως η εμφάνιση θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνια και ότι τα συνολικά οφέλη των εμβολιασμών υπερτερούν του κινδύνου για εμφάνιση παρενεργειών.

Ακόμα, ο EMA σημειώνει πως τόσο το σκεύασμα της AstraZeneca όσο και τα άλλα 3 εμβόλια που έχουν πάρει άδεια για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τους ειδικούς του Οργανισμού.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Ούγκο ντε Γιόνγκ, με ανάρτηση του στο Facebook, ανέφερε ότι ο EMA θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις επιφυλάξεις του για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Ο λόγος για τον οποίο ο EMA θα εκφέρει επιφυλάξεις για τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας σε όσους είναι κάτω των 60 ετών είναι γιατί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», συνέχισε.

«Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη σήμερα από τις 19.00 ώρα Ελλάδας για να εξετάσουν τα συμπεράσματα του ΕΜΑ.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: «Μπλόκο» στο εμβόλιο AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών

Και η Εσθονία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών

Βέλγιο: Το εμβόλιο AstraZeneca θα χορηγείται για ένα μήνα μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider