Παρέμβαση Τσιόδρα: Διατήρηση μέτρων τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση Τσιόδρα: Διατήρηση μέτρων τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός
«Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού», όπως δήλωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ.

Δημόσια παρέμβαση για την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε την Τρίτη ο επικεφαλής της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τη νόσο στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, η νόσος το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών. Επεσήμανε ότι ο κορονοϊός είναι μια τοπική επιδημία που δεν πορεύεται πάντα με τον ίδιο αριθμό τονίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρούνται περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Η θνητότητα επί των μολύνσεων στην Ελλάδα (Infection Fatality Rate - IFR), ένας δείκτης δύσκολος ως προς την εκτίμησή του κατά τον ίδιο, υπολογίστηκε στο 1,12% κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ως προς τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού στην Ελλάδα (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος) αυτός άγγιξε το 6,1 την 1η Απριλίου.

Το Rt, πάλι, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού με τα εν ισχύ μέτρα, είχε φτάσει το 2,38 στις αρχές της πανδημίας στη χώρα, αλλά παρέμεινε κάτω από τη μονάδα για μεγάλο διάστημα, αμέσως μετά. Σήμερα, ο ίδιος δείκτης υπολογίζεται στο 0.98, κατά τον ΕΟΔΥ (στις 31/3).

Ο επιστήμονας μίλησε και για τις μεταλλάξεις του ιού, λέγοντας πως η βρετανική - παρούσα σε 114 χώρες και «κυρίαρχη» στην Ευρώπη - και η αφρικανική είναι έως και 50% περισσότερο μεταδοτικές από το παλαιότερο στέλεχος του κορονοϊού. Για την πρώτη από τις δύο, πιθανότατα επικρατούσα και στη χώρα μας, είπε πως αυξάνει και τον κίνδυνο νοσηλείας για τον φορέα της (HR: 1,34%), ενώ εκείνη της Ν. Αφρικής, επίσης παρούσα στην Ελλάδα, προκαλεί ανησυχία λόγω της επίδρασης της στην ανοσία των εμβολίων.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Προηγουμένως, ο καθηγητής θέλησε να εξάρει τον ρόλο των εμβολίων στην αντιμετώπιση της Covid, παραθέτοντας το παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί. Μάλιστα «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη» στο Ισραήλ, όπως είπε.

Μιλώντας για τα εμβόλια αλλά και τις επιπτώσεις της νόσου που προκαλεί στον άνθρωπο ο νέος κορονοϊός, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» πέριξ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο».

Την ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 αγγίζουν το 69%, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε.

Τα επόμενα βήματα

Ακόμα, ο κ. Τσίοδρας δήλωσε πως κατά τα «μέχρι τώρα δεδομένα ο ιός είναι εδώ για να μείνει» αν και το μέλλον του εξαρτάται «από πολλούς αγνώστους» όπως η ανοσία μας απέναντι του (είτε τη φυσική είτε μέσω των εμβολίων), η ίδια η εξέλιξη του ιού (μεταλλάξεις), η εποχικότητά του.

Κρίσιμος παράγοντας για το «αύριο» της υγειονομικής κρίσης είναι και οι επιλογές της ανθρωπότητας, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, πρόσθεσε.

«Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανόν είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους», συνέχισε.

Από την άλλη, «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού», όπως δήλωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως η έλευση της όποιας κανονικότητας συνεπάγεται τον έλεγχο και όχι το τέλος της πανδημίας, εκτιμώντας πως σε αυτή θα συμβάλλει και η διατήρηση ορισμένων μέτρων «σε χαμηλό επίπεδο».

Όπως ανέφερε. «η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό, κι όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων. Έτσι, θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider