Τελικά το «stop» των Γερμανών στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ξεπερασθεί

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελικά το «stop» των Γερμανών στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ξεπερασθεί
Όλοι κάνουν σχέδια για το πώς θα «ξοδέψουν» τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως το γερμανικό «stop», πέραν των Γερμανών δικαστών (Καρλσρούη), φαίνεται να στηρίζεται έμμεσα και από τον Βάιντμαν (Bundesbank).

Μέχρι τα τέλη Απριλίου τα τελικά σχέδια προτάσεων για το πώς θα «ξοδευτούν» οι πόροι του NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης) θα είναι έτοιμα αφού εξετασθούν για τη συμβατότητά τους με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που τα συνοδεύουν, από την Κομισιόν.

Όμως η Κομισιόν παραμένει με τα χέρια δεμένα και αδυνατεί να δρομολογήσει το πρόγραμμα εκδόσεων ευρωομολόγων που θα χρηματοδοτήσει τις εκταμιεύσεις.

Μέχρι στιγμής έχει το «πράσινο φως» και δανείζεται... για να δανείσει τις χώρες μέλη, μόνο στα όρια του προγράμματος SURE, που αφορά τη στήριξη της απασχόλησης και από το οποίο η Ελλάδα έχει ήδη πάρει 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιασθεί σχεδόν, στο άμεσο μέλλον.

Όμως μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να γίνει όσο οι δικαστές της Καρλσρούης «συνιστούν» στα γερμανικά νομοθετικά σώματα της Άνω και Κάτω Βουλής να μην εγκρίνουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη δημιουργία του NGEU, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν παρ’ όλα αυτά μέσα στον Μάρτιο στο Βερολίνο καλλιεργούσαν την αίσθηση ότι «όπως έγινε δυνατή η υπέρβαση της αντίστοιχης άρνησης για το PEPP, έτσι θα παρακαμφθεί και η νέα απόφαση των γερμανών δικαστών…».

Η αίσθηση αυτή παρέμενε ισχυρή. Μέχρι που ο πρόεδρος της Bundesbανκ Γιένς Βάιντμαν σε δημόσια τοποθέτησή του στις 31 Μαρτίου, έθεσε και πάλι θέμα αμφισβήτησης για το πως θα πρέπει να συγκροτηθεί η exit strategy της Ευρωζώνης.

Και η «γραμμή» του αποκλίνει από εκείνη της ΕΚΤ και των Συνόδων Κορυφής, συγκλίνοντας με εκείνη των γερμανών δικαστών τόσο την πρώτη για το PEPP όσο και και το NGEU. Όπως υποστήριξε έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο, μιλώντας στο International Club of Frankfurt Economic Journalists «πιστεύω ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες πρέπει να είναι ικανές να εξελιχθούν σε συνάρτηση με την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή περιοχή» και ο τρόπος που εννοεί αυτό είναι πως «δεν είναι δουλειά της νομισματικής πολιτικής, η σταθεροποίηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου επιτοκίου…».

Με άλλα λόγια η ΕΚΤ, καθώς θα εκτονώνεται η πανδημία θα πρέπει να αποσυρθεί από την παρέμβαση που μέχρι τώρα εξασφαλίζει στις χώρες μέλη μηδενικού κόστους δανεισμό.

Και όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει να υπάρξουν αναπροσαρμογές των πολιτικών που ακολουθούνται για να αποφευχθεί μια πρόωρη επιδείνωση της κατάστασης (πληθωρισμός), καθώς όπως είπε «αντίθετα, μία πρόωρη επιδείνωση πρέπει να αποφευχθεί, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η εκ της πανδημίας αρνητική μεσοπρόθεσμη πίεση στις εξελίξεις των τιμών…».

Την ίδια εντύπωση άφησε και για το θέμα της ενεργοποίησης των πόρων του NGEU, παρατήρηση η οποία σύμφωνα με συνομιλητές του, έχει πίσω της την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της Γερμανίας και άλλων χωρών της Βόρειας Ευρωζώνης θα είναι σε μεγάλη απόκλιση από τις αντίστοιχες πορείες του ευρωπαϊκού νότου. Και αυτό θα πρέπει να προσδιορίσει το πώς και πού θα χρησιμοποιηθεί το NGEU.

Θα φώτιζε περισσότερο στο σημείο αυτό, για να ερμηνευθούν οι απόψεις του κ. Βάιντμαν, να υπενθυμίσουμε ότι είναι αντίθετος στις πολιτικές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ με τα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης της οικονομίας της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αρχική βεβαιότητα για την υπέρβαση του «stop» των γερμανών δικαστών της Καρλσρούης έχει αρχίσει να συνοδεύεται από αναπάντητα ερωτηματικά, πολύ περισσότερο που το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί χωρίς την κα Μέρκελ στην θέση του Καγκελαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider