Forbes: Στους 2.775 εκτινάχθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι - Πλουσιότερος ο Τζεφ Μπέζος, εκτοξεύτηκε στο Νο 2 ο Έλον Μασκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Forbes: Στους 2.775 εκτινάχθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι - Πλουσιότερος ο Τζεφ Μπέζος, εκτοξεύτηκε στο Νο 2 ο Έλον Μασκ
Στους 2.775 εκτινάχθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων -660 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι- σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Forbes.

Στους 2.775 εκτινάχθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων -660 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι- σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Forbes. Αθροιστικά, οι πλουσιότεροι του πλανήτη αξίζουν 13,1 τρισ. δολάρια, ήτοι 8 τρισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με τη λίστα του 2020.

Η φετινή κατάταξη έχει να επιδείξει 493 νέες αφίξεις -σχεδόν ένα νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 210 από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και 98 από τις ΗΠΑ.

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για τέταρτο διαδοχικό έτος, με περιουσία 177 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 64 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι χάρη στην άνοδο της μετοχής της Amazon. Ο Έλον Μασκ -ο μεγαλύτερος κερδισμένος της λίστας σε όρους δολαρίων- εκτοξεύτηκε στη θέση Νο 2 με περιουσία 151 δισ. δολαρίων, κερδίζοντας επιπλέον το εντυπωσιακό ποσό των 126,4 δισ. δολαρίων από πέρυσι, που είχε καταλάβει την 31η θέση με περιουσία 24,6 δισ. δολαρίων. Βασικός λόγος η άνοδος της μετοχής της Tesla κατά 705%. Ο Γάλλος μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας Μπερνάρ Αρνό διατήρησε την τρίτη θέση, με την περιουσία του να διπλασιάζεται σχεδόν στα 150 δισ. δολάρια, από 76 δισ. δολάρια, χάρη στην άνοδο, κατά 86%, της μετοχής της LVMH, της ιδιοκτήτριας διάσημων brands, όπως η Louis Vuitton, η Christian Dior και η Sephora.

Οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο συγκεντρώνουν περιουσία 1,15 τρισ. δολαρίων, ενισχυμένη κατά 2/3 σε σύγκριση με τα 686 δισ. δολάρια πέρυσι.

Στη φετινή κατάταξη υπάρχουν 4 άνθρωποι που αξίζουν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια -από έναν (Μπέζος) πέρυσι. Πέραν του Μπέζος, του Μασκ και του Αρνό, ακολουθεί και ο Μπιλ Γκέιτς, στο Νο 4 της κατάταξης, με περιουσία 124 δισ. δολαρίων η οποία έλαβε ώθηση από την άνοδο των μετοχών που κατέχει στην Microsoft, την Canadian National Railway και την κατασκευάστρια τρακτέρ Deere & Company.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με καθαρή αξία 97 δισ. δολαρίων. Η περιουσία του έχει εκτοξευτεί κατά 42,3 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι. Η μετοχή της Facebook έχει καταγράψει άνοδο 80% το περασμένο έτος καθώς οι άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν τα social media της εταιρείας για να παραμείνουν σε επαφή εν μέσω πανδημίας.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 96 δισ. δολαρίων. Είναι η πρώτη χρονιά από το 1993 που ο διάσημος επενδυτής που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Berskshire Hathaway δεν εμφανίζεται στο top 5. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 90χρονος «Μάγος της Ομάχα» είχε ένα κακό έτος -και πάλι αξίζει 28,5 δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2020.

Η Κίνα κλείνει την ψαλίδα με τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 724 (από 614 πέρυσι), ωστόσο η Κίνα πλησιάζει με 698 δισεκατομμυριούχους (συμπεριλαμβανομένων 71 από το Χονγκ Κονγκ και 1 από το Μακάο). Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα με τον μεγαλύτερο αριμό 10ψήφιων περιουσιών, με 140. Αθροιστικά, οι 1.149 δισεκατομμυριούχοι από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αξίζουν 4,7 τρισ. δολάρια, ενώ οι Αμερικάνοι αξίζνουν 4,4 τρισ. δολάρια.

Σχεδόν 300 θέσεις έχασε ο Τραμπ

Από τη στιγμή που έγινε ένοικος του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο του 2017, έως την αποχώρησή του λίγους μήνες πριν, η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 1/3, από τα 3,5 δισ. δολάρια, στα 2,4 δισ. δολάρια. Αρνούμενος να προβεί σε αποεπενδύσεις στο χαρτοφυλάκιό του κατά την ανάληψη της προεδρίας, ο Τραμπ στιγμάτισε τη θητεία του με ζητήματα δεοντολογίας, ενώ έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ράλι της αγοράς που ο ίδιος πυροδότησε.

Ενδιαφέροντα στατιστικά

-Ο αριθμός-ρεκόρ των 1.975 δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, από 1.457 πέρυσι. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 72% της λίστας.

-105 μέλη της κατάταξης είναι κάτω των 40 ετών, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να είναι αυτοδημιούργητοι. Ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος είναι ο Αμερικανός Όστιν Ράσελ, ο οποίος εγκατέλειψε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την εταιρεία αισθητήρων για αυτοκίνητα Luminar Technologies.

-O νεότερος δισεκατομμυριούχος είναι ο Γερμανός Κέβιν Ντέιβιντ Λίμαν, μετά τη μεταφορά μεριδίου στην αλυσίδα φαρμακείων dm-drogerie mkt από τον πατέρα του στον ίδιο.

-Ο Μουκές Αμπάνι από την Ινδία είναι ο πλουσιότερος Ασιάτης (νο 10 της κατάταξης), με περιουσία 85,6 δισ. δολαρίων. Πήρε τα σκήπτρα από τον Κινέζο Τζακ Μα, ο οποίος επεσε στο Νο 26 παρά την αύξηση της περιουσίας του κατά 10 δισ. δολάρια στα 48,4 δισ. δολάρια.

-Από την περυσινή κατάταξη «αποχώρησαν» 61 πρόσωπα, που αντιστοιχεί στον μικρότερο αριθμό αποχωρήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Αξιοσημείωτη ήταν η αποχώρηση του μέλους της οικογένειας Καρντάσιαν και επιχειρηματία Κάιλι Τζένερ αλλά και αυτή του κυβερνήτη της Δυτικής Βιρτζίνια Τζιμ Τζάστις.

-Συνολικά 23 δισεκατομμυριούχοι απεβίωσαν από τον Μάρτιο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του Ελβετού Μπέντζαμιν ντε Ρότσιλντ, απογόνου έβδομης γενιάς της δυναστείας των Ρότσιλντ. Από τη ζωή έφυγαν επίσης ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας τραπεζίτης Τζόζεφ Σάφρα και ο μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Άντελσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider