Ο «Νέος Ψυχρός Πόλεμος» είναι εδώ – Ρωσία και Κίνα απαντούν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «Νέος Ψυχρός Πόλεμος» είναι εδώ – Ρωσία και Κίνα απαντούν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Πριν δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ασκήσει κυρώσεις στην Κίνα με αφορμή την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι, είναι μια μουσουλμανική εθνοτική ομάδα που ζει στην Κίνα και σύμφωνα με τις αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται σε στρατόπεδα στη βορειοδυτική Κίνα -στην περιοχή Σινγιάνγκ- τα οποία είναι στρατόπεδα που γίνονται βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία ενώ δεν λείπουν οι αναφορές για ομαδικούς βιασμούς και υποχρεωτικές στειρώσεις.

Η Κίνα από την πλευρά της αρνείται συστηματικά την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης Ουιγούρων, όπως τα προηγούμενα χρόνια αρνούνταν την ύπαρξη ειδικών φυλακών για αντιφρονούντες και για χριστιανικές σέχτες. Για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ισχυρίζεται ότι αφορούν μια προσπάθεια του κράτους να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην Κίνα που φαινομενικά έχει φονταμενταλιστικά, ισλαμικά χαρακτηριστικά.

Η παραβίαση ακόμα και των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται έντονα από την Ε.Ε. για να προσδιορίσει έναν πολιτικό και γεωγραφικό «χώρο» ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτές που τα καταπατούν. Αυτός ο «χώρος» δεν έχει ενιαία χαρακτηριστικά και σίγουρα δεν περιλαμβάνει μόνο χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτόν τον διαχωρισμό, η Ε.Ε προσπαθεί να επιβάλλει μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που σκοπό έχουν να ισοσκελίσουν τις κινήσεις που συμβαίνουν (ακόμα) στο εμπορικό επίπεδο.  Η πρόσφατη χρήση κυρώσεων στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι υπήρξε μια «πρόβα τζενεράλε» για τη χρήση των κυρώσεων με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κυρώσεις ίδιας δομής επιβλήθηκαν και στην Κϊνα, μόνο που -σε αντίθεση με τη Ρωσία- υπάρχει πιο στενή σχέση των προσώπων που κυρώθηκαν με το κράτος. Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που κατηγορούνται έχουν όλα υψηλές κομματικές και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Σινγιάνγκ και θεωρούνται άνθρωποι-κλειδιά στην εκστρατεία της Κίνας ενάντια στους Ουιγούρους.

Συντονισμένη απάντηση από Κίνα και Ρωσία

Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν συντονισμένα από την Ε.Ε. βάζοντας μπροστά το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνέδραμαν και οι ΗΠΑ με τον Καναδά. Αυτή η κίνηση από την Ε.Ε., σχολιάστηκε έντονα καθώς αποτέλεσε την πρώτη «επιθετική» κίνηση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Κίνα μετά τα αιματηρά γεγονότα της πλατείας Τιέν Αν Μεν που το 1989 συγκλόνισαν τον κόσμο. 

H Κίνα αρχικά έκανε λόγο για επιθέσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μέσα στο δικό της έδαφος και για αποκυήματα φαντασίας. Στη συνέχεια ήρθε η χθεσινή επίσκεψη του Υπ. Εξ. της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Κίνα ώστε να αναδείξει τη συντονισμένη αντίθεση των 2 συμμάχων απέναντι στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς. 

insider

 

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευθέως την Ε.Ε. για τη διάρρηξη των διμερών σχέσεων με Ρωσία (βάζοντας στο κάδρο την Κίνα). Επίσης με την κοινή στάση απέναντι στην πολιτική των εμβολίων, η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στην κούρσα πολιτικής επιρροής, εφόσον παρουσιάζουν τα εμβόλια τους σαν αγαθά που πρέπει να μοιράζονται φθηνά ή και δωρεάν. 

Εκτός από τις κυρώσεις, την πολιτική των εμβολίων, οι 2 χώρες μοιράζονται και κοινή στρατηγική στη νέα «κούρσα του διαστήματος», ώστε να μην αφήσουν καμία αμφιβολία και στον πλέον κακόπιστο ότι ζούμε ένα remake του Ψυχρού Πολέμου. Πράγματι, στα μέσα Φεβρουαρίου είχε εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των δύο διαστημικών υπηρεσιών Ρωσίας και Κίνας για την κατασκευή ενός διεθνούς, ερευνητικού κι επιστημονικού, διαστημικού σταθμού στη Σελήνη

Η συνεργασία των χωρών θα είναι σε όλα τα επίπεδα: από τον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και τη λειτουργία. Η κίνηση αυτή σκοπεύει να συνδυάσει την οικονομική και τεχνολογική δύναμη της Κίνας, με την τεράστια εμπειρία της Ρωσίας στο διάστημα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να ανακόψουν την αμερικάνικη νέα κούρσα του διαστήματος και το σχέδιο εκ νέου αποστολών στη Σελήνη για το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider