Ο κορονοϊός άνοιξε την όρεξη της Pfizer: Θέλει να κυριαρχήσει στα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός άνοιξε την όρεξη της Pfizer: Θέλει να κυριαρχήσει στα εμβόλια
Η επιτυχία της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας κατά του Covid-19 οδηγεί τον Α. Μπουρλά να «κυνηγήσει» της Sanofi και την GlaxoSmithKline, για την παγκόσμια αγορά εμβολίων.

Το ειδικό βάρος που έδωσε στην Pfizer το εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνεται πως έχει ανοίξει την όρεξη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας για να αποκτήσει ηγετική θέση στην εμβολιαστική αγορά με τη χρήση της τεχνολογίας του mRNA.

Σημειώνεται πως με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του mRNA, τα μόρια μεταφέρουν στα κύτταρα οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών, που στη συνέχεια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να αμύνεται εναντίον των παθογενειών, την ώρα που τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν ένα εξασθενημένο ή ανενεργό στέλεχος του ιού για να δημιουργήσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, η Pfizer θα αναπτύξει νέα εμβόλια χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία του mRNA και στοχεύοντας άλλου ιούς και άλλες παθογένειες, πέρα του κορονοϊού. Ακόμα ένας λόγος για το οποίον η Pfizer θέλει να επενδύσει στα εμβόλια mRNA είναι το ότι η παραγωγή των εμβολίων για τον κορονοϊό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των αναγκών για συνέχιση της προστασίας των πολιτών από τον Covid-19

Σε σχετικό άρθρο, η Wall Street Journal σημειώνει ότι οι φιλοδοξίας της Pfizer για τη χρήση του mRNA είναι ένα κομμάτι των τρόπων με τους οποίους η πανδημία θα αναδιαμορφώσει ριζικά τη βιομηχανία της υγείας.

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Bernstein Research, η παγκόσμια αγορά των εμβολίων για τον Covid-19 μπορεί να ξεπερνά τα 15 δισ. δολάρια στις αρχές του 2023, εάν χρειαστούνε ετήσιο εμβολιασμοί των πολιτών.

Η Pfizer, που μοιράζεται τα κέρδη της για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την BioNTech, αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου μέσα στο 2021.

Η JP Morgan εκτιμά πως οι πωλήσεις από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια για το 2020 και τα 20,4 δισ. δολάρια του 2025.

Ο Μπουρλά δήλωσε πως η Pfizer κέρδισε τεχνογνωσία δεκαετιών κατά τη συνεργασία της με τη γερμανική BioNTech δουλεύοντας πάνω στο εμβόλιο για τον κορονοϊό και πλέον είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τεχνολογία mRNA μόνη της.

«Αυτή η τεχνολογία έχει αποδειχθεί πως έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο και πολύ μεγάλες προοπτικές. Αυτή τη στιγμή είμαστε η εταιρεία που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να προχωρήσει το mRNA στο επόμενο βήμα λόγω του μεγέθους μας και της τεχνογνωσίας μας» δήλωσε ο κ. Μπουρλά σε συνέντευξη του.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει το σε ποιους ιούς στοχεύει η Pfizer και τα μελλοντικά σχέδια της, λέγοντας πως η τεχνολογία του mRNA μπορεί να έχει αποτελέσματα και σε τομείς που άλλα εμβόλια έχουν επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες ή έχουν προσφέρει ελλιπή προστασία.

Η Pfizer συνεχίζει τη συνεργασία της με την BioNTech για τα εμβόλια του κορονοϊού, με τον ίδιο τον κ. Μπουρλά να δηλώνει πως είναι αισιόδοξος για το ότι η Pfizer μπορεί να προχωρήσει μόνη της στην κατασκευή εμβολίων mRNA. «Μας αρέσει να δουλεύουν μαζί με την BioNTech αλλά δεν χρειάζεται να δουλεύουμε με την BioNTech» δήλωσε ο Μπουρλά.

Σημειώνεται πως η πρώτη φορά που η Pfizer ασχολήθηκε με την τεχνολογία mRNA ήταν το 2018, για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της γρίπης με τεχνολογία mRNA που ετοίμαζε η BioNTech. Το 2020, οι δύο εταιρείες προχωρήσαν στη συνεργασία τους για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, «πατώντας» πάνω στην έρευνα της BioNTech για το εμβόλιο και με την Pfizer να αναλαμβάνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου, την παραγωγή και την διανομή του

Το τρέχον συμβόλιο της Pfizer με την BioNTech ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2021 και η αμερικανική φαρμακευτική θα αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη του εμβολίου, την παραγωγή του ενώ θα συνεχίσει να έχει και δικαιώματα για την εμπορική χρήση του εμβολίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία ειδικής εγκατάστασης για τα εμβόλια mRNA, μεν την εταιρεία να έχει προχωρήσει σε εκπαίδευση των επιστημόνων της για την εν λόγω τεχνολογία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπουρλά, ακόμα ένας λόγος για το οποίον η Pfizer θέλει να επενδύσει στα εμβόλια mRNA είναι το ότι η παραγωγή των εμβολίων για τον κορονοϊό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, λόγω των αναγκών για συνέχιση της προστασίας των πολιτών από τον Covid-19.

Η ενίσχυση του εμβολιαστικού κλάδου της Pfizer θα μπορούσε να την βοήθησε στον ανταγωνισμό με τις άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείας, όπως η βρετανική GlaxoSmithKline και η γαλλική Sanofi, με τις δύο επιχειρήσεις να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» των εμβολίων απ' ότι η Pfizer.

Όπως εκτιμά το firm Evaluate, οι παγκόσμιες πωλήσεις στην αγορά εμβολίων αναμένεται να υπερβούν τα 64 δισ. δολάρια το 2026, σχεδόν διπλάσιες από τις παγκόσμιες πωλήσεις του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider