Ειδήσεις | Διεθνή
23-03-2021 | 11:33

Λέιν (ΕΚΤ): Θα υπάρξει σημαντική αύξηση του PEPP με έναν συνεπή τρόπο

Newsroom
Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Θα υπάρξει σημαντική αύξηση του PEPP με έναν συνεπή τρόπο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με ένα δύσκολο τρίμηνο είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν ξανά περιοριστικά μέτρα, όπως ανέφερε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

«Είναι μία αντιπαράθεση μεταξύ των εμβολιασμών και άλλης προόδου στο ιατρικό πεδίο έναντι της βραχυπρόθεσμης πρόκλησης να επιχειρηθεί ο έλεγχος αυτού του ιού», πρόσθεσε.

Φοβούμενη ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού θα εκτροχίαζε την ανάκαμψη, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε πρόσφατα να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να διατηρήσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα. Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι αγορές της - κυρίως κρατικών ομολόγων - αυξήθηκαν ήδη κατά σχεδόν 50% την εβδομάδα μετά την απόφαση αυτή.

Αν και ο Λέιν υποβάθμισε την αύξηση των αγορών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για τον κορονοϊό (PEPP), δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «σημαντική αύξηση με έναν συνεπή τρόπο» σε μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις, που έχουν ζωτικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, πρέπει να εξετάσουν την επάρκεια της αντίδρασής τους, ιδιαίτερα υπό το φως του αμερικανικού προγράμματος στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων, που θα έχει σημαντικές εισροές προς την Ευρωζώνη και τις εξαγωγές.

«Είναι σημαντικό για τους αρμόδιους για την πολιτική στην Ευρώπη να σκεφθούν πώς θα διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή δημοσιονομική αντίδραση και θα διασφαλίσουν ότι είναι επαρκής για να ανταπεξέλθει στην κρίση», σημείωσε ο Λέιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.