Θετικά βήματα από την Τουρκία, διαπίστωσε ο Μπορέλ - Οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά βήματα από την Τουρκία, διαπίστωσε ο Μπορέλ - Οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ
«Θέλουμε να έχουμε σχέση με την Τουρκία ως γείτονα, χώρα υποψήφια για ένταξη και ισχυρό κράτος» είπε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Για θετικά βήματα από την Τουρκία προς την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο τη Δευτέρα ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως είπε ο Ισπανός αξιωματούχος, «εξετάσαμε τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας και η έκθεση που συντάχθηκε αποτέλεσε μια βάση για τη συζήτηση, έκθεση αναγνωρίζει ότι μετά το Σεπτέμβριο είδαμε σήματα προς την σωστή κατεύθυνση από την Άγκυρα»

«Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» συνέχισε ο κ. Μπορέλ.

Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην επίθεση που δέχεται το κουρδικό κόμμα (HDP) αλλά και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη συνθήκη κατά της βίας των γυναικών. Αυτά τα μέτρα οδηγούν την Τουρκία εκτός του ευρωπαϊκού μονοπατιού, δήλωσε.

«Πρέπει να κρατήσουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι», συνέχισε ο κ. Μπορέλ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάντως, διευκρίνισε ότι ενώ «υπάρχουν θετικά σήματα (όπως με την αποκλιμάκωση), υπάρχουν και αρνητικά, όπως τα προηγούμενα. Θέλουμε να έχουμε σχέση με την Τουρκία ως γείτονα, χώρα υποψήφια για ένταξη και ισχυρό κράτος. Οι υπουργοί εξέτασαν την έκθεση που παρουσίασα και είχαν μια θετική οπτική σε ομόφωνη βάση. Σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξαν συμπεράσματα δεδομένου ότι θα την εξετάσουν οι ηγέτες. Τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν θα τα εξετάσουν οι ηγέτες».

Ο κ. Μπορέλ είπε ότι θα παρακολουθείται η συμπεριφορά της Τουρκίας με συγκεκριμένα ορόσημα. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συζητήσεις με την Ελλάδα, οι εξελίξεις στη Λιβύη και η εσωτερική πολιτική στην Τουρκία θα είναι μεταξύ αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider