Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δίνει έναν μήνα στο Ισραήλ για να ζητήσει την αναβολή έρευνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δίνει έναν μήνα στο Ισραήλ για να ζητήσει την αναβολή έρευνας
Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, κράτος μη διεθνώς αναγνωρισμένο, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε έρευνα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έδωσε στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους ένα μήνα για να ζητήσουν την αναβολή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

Μια κοινοποίηση "στάλθηκε στις 9 Μαρτίου σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών που συνήθως ασκούν δικαιοδοσία, εκ των οποίων το Ισραήλ και η Παλαιστίνη", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου Φάτου Μπενσούντα ξεκίνησε έρευνα, στις αρχές Μαρτίου, για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε από το Ισραήλ αλλά χαιρετίστηκε από τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το σύστημα του ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, ένα κράτος μπορεί, εάν το επιθυμεί, να προσπαθήσει να αποδείξει ότι το ίδιο ξεκίνησε έρευνα για τα συγκεκριμένα εγκλήματα και ως εκ τούτου να ζητήσει η έρευνα του Δικαστηρίου να του υποβληθεί.

Το αίτημα αυτό πρέπει να διατυπωθεί "εντός μηνός από την παραλαβή" της κοινοποίησης, προβλέπει το Καταστατικό της Ρώμης, η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Η Μπενσούντα είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι υπάρχει "λογική βάση" να πιστεύουμε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, των ισραηλινών αρχών, της παλαιστινιακής Χαμάς και ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014.

Σε αντίθεση με την Παλαιστίνη, κράτος μη διεθνώς αναγνωρισμένο, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε έρευνα.

Το Δικαστήριο "έλαβε μια απόφαση που είναι η ίδια η ουσία του αντισημιτισμού και της υποκρισίας", είχε αντιδράσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider