Game of Drones: Πώς η κινεζική DJI έχασε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Game of Drones: Πώς η κινεζική DJI έχασε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά των ΗΠΑ
Χάθηκε η ηγετική θέση του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμπορικών drones στις ΗΠΑ, λόγω των κυρώσεων από τους Αμερικανούς στην Κίνα.

Η κινεζική εταιρία κατασκευής και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, DJI, ήταν για πάνω από μια 10ετία η πρωταγωνίστρια στην αγορά εμπορικών drones στις ΗΠΑ, κατέχοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε το 2020, καθώς μια σειρά απολύσεων προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις όπως και οι κυρώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οδήγησαν σε μια απότομη αλλαγή δεδομένων για την DJI, κίνηση που οδήγησε στην αναβάθμιση των βασικών ανταγωνιστών της κινεζικής επιχείρησης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, περίπου το 1/3 των 200 εργαζομένων της DJI στις ΗΠΑ απολύθηκε ή αποχώρησε από τα γραφεία σε Πάλο Άλτο και Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 ο επικεφαλής του τμήματος Ερευνών και Ανάπτυξης (Ε&Α) της εταιρείας έφυγε από τη θέση, για να ακολουθήσουν οι απολύσεις των υπόλοιπων εργαζομένων στο τμήμα Ε&Α της DJI στο Πάλο Άλτο.

Η DJI, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Φρανκ Ουάνγκ, δήλωσε πως αποφάσισε τις περικοπές προσωπικού για την «εξελισσόμενες ανάγκες» της εταιρείας. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως παραμένει προσηλωμένη στις ανάγκες των πελατών και των συνεργατών στις ΗΠΑ και διέψευσε τα περί κενών στην ασφάλεια των δεδομένων της, όπως ανέφεραν αρκετοί από τους απολυμένους εργαζομένους της DJI.

Η εταιρεία, που σύμφωνα με το Reuters έγινε σύμβολο της κινεζικής καινοτομίας και ιδρύθηκε το 2006, είναι μια από τις δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν «πιαστεί» στις εμπορικές αψιμαχίες μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως η Huawei και η Bytedance.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η DJI μπήκε στη λίστα κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, με κατηγορίες για «παρακολούθηση εξελιγμένης τεχνολογίας», κίνηση που απαγορεύει την DJI από το να αγοράσει ή να πωλεί αμερικανική τεχνολογία και εξαρτήματα.

Τον ίδιο μήνα, ο Ρομέο Ντέρτσερ, επικεφαλής δημόσιας ασφαλείας της DJI στις ΗΠΑ, αποχώρησε από τη θέση του, επικαλούμενος τις περικοπές προσωπικού και διαμάχες μεταξύ του παραρτήματος της εταιρείας στις ΗΠΑ με τα κεντρικά της Κίνας, προσθέτοντας πως η αναδιοργάνωση στο αμερικανικό τμήμα της DJI περιπλέχθηκε λόγω των εμπορικών εντάσεων των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κίνας. «Χάσαμε φοβερά ταλέντα από την DJI και αυτό ήταν ατυχές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Reuters, η DJI δεν δημοσιοποιεί τα οικονομικά της στοιχεία.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να εκτιμά πως η αξία των επιχειρήσεων με έδρα το εξωτερικό στον κλάδο του μη-στρατιωτικού εμπορίου ανέρχεται σε 4,2 δισ. δολάρια για το 2020. Η συμβουλευτική εταιρεία DroneAnalyst υποστήριξε πως η DJI κατέχει περίπου του 90% της εν λόγω λιανικής αγοράς στη Βόρεια Αμερική και σχεδόν το 70% στο βιομηχανικό κλάδο.

Η κινεζική επιχείρηση ανέφερε τον Δεκέμβριο πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δυνατότητα των Αμερικανών καταναλωτών για αγορά και χρήση των προϊόντων της, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020 που σημείωνε πως θα αγοράζει drones εμπορικής χρήσης μόνο από εταιρείες που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Άμυνας, 4 αμερικανικές και 1 γαλλική.

Σημειώνεται πως ο Ντέρτσερ και άλλοι τέως εργαζόμενοι της DJI συνέκριναν τις διαμάχες στο εσωτερικό της εταιρείας με την πλοκή της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειρά Game of Thrones, με τον Ντέρτσερ να αναφέρει πως στα 6 χρόνια που απασχολείτο στην DJI χρειάστηκε να αναφερθεί σε 12 διαφορετικούς προϊστάμενους.

Τέλος, όπως σημειώνει το Reuters, οι περικοπές θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ που έκανε η DJI στις ΗΠΑ ακολούθησαν τις απολύσεις στο τμήμα marketing και μείωση πωλήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη της κινεζικής εταιρείας που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider