Ελλάδα
07-03-2021 | 17:20

M. Σχοινάς: Η ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά μας δίνει την ευκαιρία να ετοιμάσουμε νέες δομές με ευρωπαϊκά πρότυπα

Newsroom
Μοιράσου το
M. Σχοινάς: Η ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά μας δίνει την ευκαιρία να ετοιμάσουμε νέες δομές με ευρωπαϊκά πρότυπα

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Μαργαρίτη Σχοινά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Mεταναστών του Σκαραμαγκά, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής και Ασύλου κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο κ. Σχοινάς επισκέφθηκε τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση- PHILOS», το οποίο υλοποιείται από τον ΕΟΔΥ με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενημερώθηκε για την πορεία του.

Το προσωπικό του ΕΟΔΥ-PHILOS παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε περισσότερους από 2800 ωφελούμενους, εξυπηρετεί τα τακτικά και τα έκτακτα περιστατικά, διενεργεί εμβολιασμούς, κάνει την απαιτούμενη διασύνδεση και παραπομπή σε μονάδες υγείας και έχει σηκώσει το βάρος του υγειονομικού ελέγχου των ωφελούμενων της δομής καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, διενεργώντας καθημερινά προληπτικά τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση θετικών κρουσμάτων, επιτυγχάνοντας έτσι τον περιορισμό της διασποράς.

O κ. Σχοινάς έδειξε να αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος κινείται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για κράτος δικαίου και τις βασικές αρχές «Ισότητας, Αλληλεγγύης και Προστασίας» σε ευάλωτους και μη πληθυσμούς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας, εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για την υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, που θα παρουσιάσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι η διευκόλυνση των ασφαλών μετακινήσεων, ώστε να μη χαθεί το ευρωπαϊκό και το ελληνικό καλοκαίρι», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της οποίας ήταν «τα κρίσιμα θέματα της πανδημίας και του μεταναστευτικού».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε «τη στενή συνεργασία» που είχε με τις ελληνικές αρχές για τα θέματα αυτά και αναφέρθηκε με θαυμασμό στην «υποδειγματική προσπάθεια» που έχει καταβάλει η Ελλάδα στη διαχείριση της πρωτοφανούς πρόκλησης της πανδημίας, έχοντας επιτύχει «ένα μικρό θαύμα», γεγονός που «έχουν αναγνωρίσει και οι εταίροι μας σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο».

Αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρουσίασε στην ελληνική Βουλή, τόνισε ότι «αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσει η Ευρώπη ένα συνολικό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών».

Ως προς τις νέες δομές που επισκέφθηκε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτούνται 100% από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι «η ραγδαία αποσυμφόρηση στα νησιά μας δίνει τώρα την ευκαιρία να ετοιμάσουμε νέες δομές με ευρωπαϊκά πρότυπα για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στο μέλλον».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.