Διεθνή
06-03-2021 | 16:51

Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν: Διάλογος και διεθνές δίκαιο οι δρόμοι για τη λύση των προβλημάτων

Newsroom
Μοιράσου το
Συνομιλία Μέρκελ-Ερντογάν: Διάλογος και διεθνές δίκαιο οι δρόμοι για τη λύση των προβλημάτων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τις διμερείς τους σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα μέσω βιντεοκλήσης την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ότι πρέπει η Τουρκία και η Γερμανία να παραμείνουν σε διαρκή διάλογο. 
Αναφορικά με την πανδημία, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Τουρκίας διεξάγεται γρήγορα και αυτό τους επιτρέπει να ομαλοποιήσουν γρήγορα την κατάσταση στη χώρα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ανακοινώσει στην Άνγκελα Μέρκελ το άνοιγμα του τούρκικου τουρισμού στα τέλη Απριλίου, επισημαίνοντας επίσης ότι η Τουρκία πρωτοστάτησε στην κατασκευή πρότυπων για ασφαλή ταξίδια και για την ασφάλεια σε τουριστικά καταλύμματα και εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει την απαραίτητη οικονομική και τεχνική υποστήριξη στους Σύρους που θέλουν να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την Τουρκία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.  Η Γερμανία από την πλευρά της υπερθεμάτισε στην ανάγκη αυτή, καθώς η Τουρκία όχι μόνο φιλοξενεί 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, περισσότερους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, αλλά επίσης έχει δημιουργήσει μια ζώνη ασφάλειας για την επανεγκατάσταση των Σύρων που θέλουν να πάνε σπίτι τους, μέσα από διασυνοριακές, πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι σχέσεις με τη Λιβύη
Στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, η Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να στηριχτεί η μετάβαση της Λιβύης από τον ανοιχτό εμφύλιο στην ομαλότητα και ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλλει σε αυτό μέσα από τη στρατηγική εμπλοκή της στον διάλογο με τη Λιβύη, επιδιώκοντας επίσης την ομαλότητα. Ο Ερντογάν πάνω σε αυτό δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να αναλάβει τα καθήκοντά της το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαιρέτησε την επανέναρξη των ανεπίσημων συνομιλιών που είχαν παγώσει το προηγούμενο διάστημα, υπό την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Κλείνοντας η κα. Μέρκελ τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι τα αμφισβητούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.