Διάταγμα για την έλλειψη σε τσιπάκια υπογράφει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάταγμα για την έλλειψη σε τσιπάκια υπογράφει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν
Η έλλειψη ημιαγωγών έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει αργότερα σήμερα ένα εκτελεστικό διάταγμα με στόχο να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τσιπάκια) που ανάγκασε ορισμένες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν την παραγωγή τους, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.

Οι ελλείψεις αυτές, που επιδεινώνονται λόγω της πανδημίας, θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει αργότερα ο πρόεδρος με μια δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι με το εκτελεστικό διάταγμα, που πρόκειται να υπογραφεί στις 23.45 απόψε (ώρα Ελλάδας), θα ξεκινήσει αμέσως η επαναξιολόγηση, διάρκειας 100 ημερών, των αλυσίδων εφοδιασμού για τέσσερα προϊόντα κρίσιμης σημασίας: τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις σπάνιες γαίες και τα φαρμακευτικά είδη.

Η εντολή θα αφορά επίσης την επαναξιολόγηση έξι τομέων, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας για να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία. Θα επικεντρωθεί στους τομείς της άμυνας, της δημόσιας υγείας, της τεχνολογίας των επικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας και της παραγωγής τροφίμων.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα στον εφοδιασμό τους από την αρχή της πανδημίας, όταν παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό, γεγονός που έπληξε τους εργαζομένους της πρώτης γραμμής. Η έλλειψη ημιαγωγών σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους τους.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία, δεν σχεδιάζουμε απλώς να παραγγείλουμε τη σύνταξη αναφορών. Σχεδιάζουμε να αναλάβουμε δράση για να καλύψουμε τα κενά μόλις τα εντοπίζουμε», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για τον Λευκό Οίκο. Πρόσφατα η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Co ανέφερε ότι η παραγωγή της ενδέχεται να μειωθεί κατά 20% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ η General Motors αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή σε εργοστάσια στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider