Κρίσιμη εβδομάδα για την άρση του lockdown - Από Σεπτέμβριο η ανοσία αγέλης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη εβδομάδα για την άρση του lockdown - Από Σεπτέμβριο η ανοσία αγέλης

Κρίσιμη χαρακτήρισε την εβδομάδα που έρχεται, για την άρση ή μη του lockdown, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ τόνισε ότι όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά στο Πάσχα και στις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένεται να γιορτάσουμε, σημείωσε ότι εάν έχουν εμβολιαστεί οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες μέσα στους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει προοπτική για μείωση των μέτρων.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε πώς όταν ο κορονοϊός γίνει ενδημικός, θα χρειάζεται επανάληψη του εμβολίου, τονίζοντας ότι σε εργασιακούς χώρους με συγχρωτισμό θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την μετάλλαξη του νοτιοαφρικανικού στελέχους, σημειώνοντας ότι είναι το στέλεχος που προβληματίζει περισσότερο.

«Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα»

«Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», εκτίμησε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1.500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».

Ο κ. Βασιλακόπουλος προβλέπει την επόμενη εβδομάδα μια κάμψη των κρουσμάτων, καθώς ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού. Ωστόσο, τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».

Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός. «Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν».

Το 8% του πληθυσμού έχει ανοσία

Το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στον κορονοϊό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA. «Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως», εξήγησε.

Παράλληλα, δήλωσε, ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος από κορονοϊό αν έχει εμβολιαστεί. «Και αν συμβεί αυτό θα νοσήσει πολύ ελαφρά», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του αριθμού των κρουσμάτων και πώς αυτή αυξομειώνεται.

«Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να σταθεροποιούνται ή αναμένουμε να σταθεροποιηθούν. Αλλά όσοι μολύνθηκαν νοσούν, η νόσηση βαραίνει, έτσι ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, αυξάνονται πρώτα τα κρούσματα, στη συνέχεια κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ και κάποιοι καταλήγουν», σημείωσε, αναφέροντας ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης γίνεται πρώτα με την μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί μείωση νοσηλευόμενων.

Σταδιακή μείωση κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες – Να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα

«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ωστόσο, τόνισε ότι εξαρτάται και από το τι θα κάνουμε.

Εξήγησε πως θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων. Όπως είπε, «σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί». Για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, είπε ότι εξαρτάται από το αν μπορεί να επαναμολύνει. Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η πιθανότητα να μεταδίδει τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι ελάχιστη. Τέλος, είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, καθώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider