Ελλάδα
19-02-2021 | 14:14

Πανούσης (ΕΕΑΔΑΔΠ): Επιδίωξη των Εταιρειών Διαχείρισης οι βιώσιμες ρυθμίσεις και όχι οι πλειστηριασμοί

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Πανούσης (ΕΕΑΔΑΔΠ): Επιδίωξη των Εταιρειών Διαχείρισης οι βιώσιμες ρυθμίσεις και όχι οι πλειστηριασμοί

Ο ρόλος των Εταιρειών Διαχείρισης είναι εξυγιαντικός για την οικονομία και προωθητικός για την ανάπτυξη, ανέφερε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τα κόκκινα δάνεια, ο Πρόεδρος των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Αναστάσιος Πανούσης.

«Ρόλος μας είναι να βρίσκουμε λύσεις για τα  δάνεια ύψους 100 δισ. που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή συνολικά οι Εταιρείες Διαχείρισης. Ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι ένα πρόβλημα και η επιδίωξή μας είναι να βρούμε τρόπο να εξυπηρετηθεί, βιώσιμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί; Επειδή αυτό είναι και η επαγγελματική μας υποχρέωση αλλά και το οικονομικό μας όφελος. Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί είναι μόνο η έσχατη λύση. Δεν θέλουμε να φτάνουμε εκεί και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός – ούτε το δικό μας αφού είναι λύσεις κοστοβόρες και χρονοβόρες. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε στην πράξη. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι Εταιρείες Διαχείρισης–Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 75.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από €2 δισ. σε χαρτοφυλάκια εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες ουσιαστικά. Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Με τις ρυθμίσεις, τις αναστολές πληρωμών και τα προγράμματα ήπιας επανέναρξης των πληρωμών στηρίζουμε εκείνους που δοκιμάστηκαν από την πανδημία ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά και να αποφύγουμε τα προβλήματα της αιφνίδιας αύξησης των υποχρεώσεων, πρόβλημα γνωστό ως “cliff effect” », τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΑΔΑΔΠ.

Όπως είπε ο κ. Πανούσης αρχίζει να  επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας ότι οι εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης δανείων φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα για όλους: τους οφειλέτες, τους  ιδιοκτήτες των δανείων, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία συνολικά. Και ότι η παρουσία τους έχει εξυγιαντικό χαρακτήρα, ευνοούν την ανάπτυξη, βοηθούν τις τράπεζες να παίξουν το δικό τους διακριτό ρόλο και ενισχύουν την οικονομία. 

Βασικός μηχανισμός για τη μείωση των NPLs οι τιτλοποιήσεις

Αναφερόμενος στην πρόοδο της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, ο κ. Πανούσης είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα ΝΡΕ από το υψηλό των  107 δισ. ευρώ το 2016 σε ~ 58 δισ. στο τέλος του 2020. Ωστόσο, το ποσοστό τους στο σύνολο των χαρτοφυλακίων παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο 3%.  

«Αυτή είναι και η κύρια προσπάθεια των τραπεζών – να ολοκληρώσουν την απαλλαγή τους από την κληρονομιά της κρίσης. Ο βασικός μηχανισμός πια είναι οι τιτλοποιήσεις. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται άλλα 23 δισ. ευρώ. Η πολιτεία συμβάλλει ουσιαστικά με το πρόγραμμα Ηρακλής Ι – που ολοκληρώνεται με την εξάντληση των διαθέσιμων εγγυήσεων και με το επικείμενο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ», είπε ο κ. Πανούσης, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων που περιλαμβάνονται σε αυτά τα χαρτοφυλάκια αποτελεί την καλύτερη εξασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων, άρα η αποτελεσματική λειτουργία των εταιριών διαχείρισης ισοδυναμεί με προστασία των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Πανούσης, συζητείται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, με τη συνήθη ονομασία bad bank. 

«Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε, τόσο το καλύτερο. Αυτό όμως που θέλω  να υπογραμμίσω για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο, είναι ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης δεν έχουν κάποιο όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου μηχανισμού ή από την παράλληλη λειτουργία τους. Και στην περίπτωση των τιτλοποιήσεων και στην περίπτωση της μεταβίβασης προβληματικών χαρτοφυλακίων σε ειδικό φορέα, η διαχείριση τελικά θα γίνει από τους οργανισμούς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Επομένως, ο δικός μας σκοπός και στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για λογαριασμό των εντολέων μας με τις αναγκαίες κοινωνικές προδιαγραφές – ανεξάρτητα από το σχήμα ή τα σχήματα που θα επιλεγούν», τόνισε. 

Ο κ. Πανούσης είπε ότι η πανδημία θα φέρει νέες αθετήσεις υποχρεώσεων. «Θα προστεθούν νέα ΝΡLs και η έγκαιρη διαχείρισή τους είναι κομβικής σημασίας ώστε  να μην φορτωθούμε ένα νέο βάρος που θα εμποδίζει την ανάκαμψη και την τραπεζική χρηματοδότηση για σημαντικό βάθος χρόνου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα κινηθούν στο χαμηλό ή στο υψηλό του εύρους προβλέψεων που έχουν διατυπωθεί – ενώ ξέρουμε ότι δάνεια  που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ  είχαν ενταχθεί στο μέτρο της αναστολής πληρωμών έως και τον Δεκέμβριο και τώρα θα πρέπει να επανενταχθούν στην κανονικότητα», είπε, επισημαίνοντας τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα προληπτικά. 

«Το πρόγραμμα Γέφυρα Ι πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των δανείων ιδιωτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Η Γέφυρα ΙΙ που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει αντίστοιχα τις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλές αποπληρωμές δανείων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς, οπότε ξέρουμε ότι έχουν την κατάλληλη κουλτούρα πληρωμών και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η προσαρμογή στις αντικειμενικές δυνατότητές τους», είπε ο κ. Πανούσης. 

Αναφερόμενος, τέλος, στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, ο κ. Πανούσης είπε ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης συνεργάζονται με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του στο συντομότερο χρονικό διάστημα. «Η μετάβαση στο νέο καθεστώς είναι σημαντική για  να αφήσουμε πίσω μας την αβεβαιότητα ως προς το τι ισχύει και τις στρεβλώσεις που προκαλεί. Πιστεύω πως θα μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και με το συνολικό πλαίσιο να πετύχουμε και την προστασία των πράγματι αδυνάτων, και τον εντοπισμό των κακόπιστων και στρατηγικών κακοπληρωτών και τελικά μια δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας στη βάση της εκπλήρωσης και όχι της αθέτησης των υποχρεώσεων που καθένας, ιδιώτης ή επιχείρηση, αναλαμβάνει όταν δανείζεται», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΕΑΔΑΔΠ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.