Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Να μην διατηρήστε τους ρωσικούς S-400

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Να μην διατηρήστε τους ρωσικούς S-400
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά από έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, επισήμανε πως «τρομοκράτες του ΡΚΚ» είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε εκ νέου σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην διατηρήσει η Άγκυρα το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που έχει αγοράσει από την Μόσχα, μια υπόθεση που προκαλεί διαρκώς τριβές μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Ξεχωριστά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά από έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, επισήμανε πως «τρομοκράτες του ΡΚΚ» είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων στο Ιράκ.

Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε την Τουρκία να μην διατηρήσει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος S-400», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του.

Επιπρόσθετα, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε ότι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Άγκυρα αποδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία φάνηκε να μην στηρίζει ρητά τις τουρκικές κατηγορίες εναντίον Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, αν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK.

Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «υποστηρίζει τους τρομοκράτες», ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπλίνκεν ο Τσαβούσογλου μεταβίβασε την δυσφορία της Άγκυρας αναφορικά με πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider