CBO: Το έλλειμμα των ΗΠΑ θα μείνει κοντά στο $1 τρισ. για τα επόμενα 10 έτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CBO: Το έλλειμμα των ΗΠΑ θα μείνει κοντά στο $1 τρισ. για τα επόμενα 10 έτη

Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια ή ακόμα και υψηλότερα, αναμένεται να διαμορφώνεται ετησίως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, για το διάστημα των επόμενων δέκα ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Για το οικονομικό έτος 2021, το CBO εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα 2,26 τρισ. δολάρια, από 3,13 τρισ. δολάρια το 2020 και θα συνεχίσει να κινείται καθοδικά έως το 2024, οπότε αναμένεται να διαμορφωθεί στα 905 δισ. δολάρια. Ωστόσο, από εκεί και έπειτα, το CBO προβλέπει εκ νέου διεύρυνση του ελλείμματος στα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια το 2031, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι προβλέψεις είναι πιθανότατα «υπεραισιόδοξες», καθώς βασίζονται στα μέχρι στιγμής δεδομένα και δεν λαμβάνουν υπόψιν πιθανές αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο, όπως το πακέτο οικονομικής βοήθειας - Covid-19, που προωθούν προς ψήφιση στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί. Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Η πρόβλεψη του CBO λαμβάνει επίσης υπόψιν ότι οι προσωρινές φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2017 θα λήξουν κατά το προγραμματισμένο, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου και να μειώσει το έλλειμμα.

Τα ελλείμματα του 2020 και του 2021 θα είναι το μεγαλύτερο και δεύτερο μεγαλύτερο αντίστοιχα σε όρους δολαρίων, αλλά και τα δύο μεγαλύτερα ελλείμματα, ως ποσοστά του αμερικανικού ΑΕΠ, από το 1945.

Το ομοσπονδιακό χρέος, το οποίο κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό» και φαίνεται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής αργότερα φέτος, όταν δεν θα ισχύει πια το τρέχον «ταβάνι» χρέους, αναμένεται να φτάσει στο 102% του ΑΕΠ το 2021, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider