Διεθνή
10-02-2021 | 21:40

Πάουελ: Ζοφερή η εικόνα στην αγορά εργασίας - Θα απαιτηθούν περισσότερα

Newsroom
Μοιράσου το
Πάουελ: Ζοφερή η εικόνα στην αγορά εργασίας - Θα απαιτηθούν περισσότερα

Σαφές μήνυμα για συνέχιση των «επιθετικών» πολιτικών στήριξης της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας έστειλε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, καθώς όπως επισήμανε εντοπίζονται «μυριάδες προβλήματα».

Σύμφωνα με το CNBC ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, ανέφερε πως η αντιμετώπιση του ζητήματος θα απαιτήσει μια υπομονετικά προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος, σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας.

«Παρότι η αγορά εργασίας έχει ανακτήσει 12 εκατομμύρια θέσεις σε σύγκριση με την πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας οι ΗΠΑ απέχουν πολύ ακόμη μέχρι να βρεθούν στο σημείο που πρέπει σχετικά με τα επίπεδα της απασχόλησης» ανέφερε ο Πάουελ.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως «θα χρειαστούμε συνεχιζόμενη υποστήριξη τόσο από βραχυπρόθεσμες πολιτικές όσο και από μακρόπνοες επενδυτικές κινήσεις, ώστε όλοι εκείνοι που ψάχνουν εργασία να έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να συνεισφέρουν στα οφέλη της ευημερίας και να τα μοιραστούν».

Ο Πάουελ επισήμανε ότι το βασικό ποσοστό ανεργίας έχει «δραματικά υποτιμήσει, την πραγματική ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης 12μηνης μείωσης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό από το 1948.

Ενώ είπε ότι είναι βέβαιος ότι η νέα προσέγγιση της Fed θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, είπε ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.

«Δεδομένου του αριθμού των ατόμων που έχουν χάσει τις δουλειές τους και την πιθανότητα ορισμένων να αγωνιστούν να βρουν εργασία στη μετα-πανδημική οικονομία, η επίτευξη και η διατήρηση της μέγιστης απασχόλησης θα απαιτήσει περισσότερα από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Θα απαιτήσει δέσμευση σε ολόκληρη την κοινωνία, με συνεισφορές από ολόκληρο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.