Στο 72% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Ως 28 Φεβρουαρίου τα επιθυμητά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 72% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Ως 28 Φεβρουαρίου τα επιθυμητά αποτελέσματα

Στην πίεση που ασκεί η πανδημία στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και οδήγησε στην απόφαση για «σκληρό» lockdown αναφέρθηκαν η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί καθολικό lockdown και στην Πάτρα, ενώ αντίστοιχη σύσταση έκανε και ο κ. Καπραβέλος για τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ είναι καλυμμένα, δηλαδή μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72% κάλυψη. Δηλαδή τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορονοϊό και πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά με τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι απαιτούνται 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα φτάνει ή δεν φτάνει. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει το σενάριο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας για τα νέα σκληρότερα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ στην Αττική από την Πέμπτη (11/2) με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο, δήλωσε:

«Για να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, μικρότερη χρονική διάρκεια και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα δύο πλεονεκτήματα που έχουμε μπροστά μας δηλαδή τον καιρό που θα βελτιωθεί ο καιρός και τον Μάρτιο που υπάρχει η προοπτική παραλαβής πολλών εμβολίων, έτσι ώστε να εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού. Εάν αναγκαζόμασταν να πάμε στο lockdown μετά από λίγο καιρό θα είχαμε πάλι μια βασανιστική διαδικασία με πολύ αργό αποτέλεσμα, όπως είχαμε το φθινόπωρο».

Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι δεν θα έχουμε την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας που είχαμε το φθινόπωρο. Απαντώντας τώρα στο αν ήταν λάθος το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε:

«Έχουμε δει πως όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, συμμετέχουν στην διάδοση του ιού. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό ο οποίος αλλάζει ταχύτατα και απαιτείται μία πιο γρήγορη απάντηση, ενώ έχουμε και μια κοινωνία η οποία είναι εξουθενωμένη. Τα παιδιά νοσούν ελαφρά, κινδυνεύουν λίγο αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, καθώς τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς. Όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι που κλυδωνίζεται από μια πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ας δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να συντομεύσουμε όσο το δυνατόν αυτή την περιπέτεια. Και ως κοινωνία και ως πολιτεία φερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναζητώντας πάντα μια ισορροπία που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν θα υπήρχε τρόπος να εξαιρεθούμε από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider