Εισήγηση Κικίλια για καθολικό lockdown στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισήγηση Κικίλια για καθολικό lockdown στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική, όπου εντοπίζονται τα μισά από τα κρούσματα που ανακοίνωσε εχθές ο ΕΟΔΥ.

Εισήγηση για καθολικό lockdown στην Αττική θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εφόσον και σήμερα δεν είναι καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, όπως προανήγγειλε ο ίδιος.

Εκτάκτως στις 13.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική. Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα - μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως. «Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7 Φεβρουαρίου 245, 8 Φεβρουαρίου 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος χθες τόνισε ότι το ολικό lockdown υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 638 νέα κρούσματα , ενώ 276 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στην Αττική εντοπίζονται σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα κορoνοϊού στη χώρα, όσον αφορά στις μετρήσεις του τελευταίου 24ωρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από την Covid-19, στην Αττική τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 321. Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 80, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 39.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider