Σλοβακία: Το 71% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη βρετανική μεταλλάξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σλοβακία: Το 71% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στη βρετανική μεταλλάξη

Η βρετανική μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μολυσματική από το μέχρι τώρα κυρίαρχο στέλεχος, ευθύνεται για την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στη Σλοβακία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς.

Η χώρα δίνει αγώνα για να περιορίσει τις μολύνσεις που αυξάνονται παρά το λοκντάουν και τη διενέργεια τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Για να βγει κανείς έξω στη Σλοβακία, ακόμη και για να πάει στην εργασία του, είναι απαραίτητο να έχει υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς χθες νοσηλεύονταν 3.560 ασθενείς με κορονοϊό.

Ο Μάτοβιτς είπε ότι ελέγχθηκαν όλα τα θετικά δείγματα των τεστ PCR που έγιναν την Τετάρτη και, με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 71% από αυτά αφορούσε τη βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού. «Μέχρι στιγμής από τα 1.360 θετικά δείγματα (…) το 71% διαγνώστηκε με την παραλλαγή B.1.1.7 του SARS-CoV-2», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος και ενδέχεται να είναι έως και 30% πιο θανατηφόρα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.

Η αναλογία ήταν ακόμη υψηλότερη μεταξύ των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λουίς Παστέρ. Τα τεστ έδειξαν ότι το 91% από αυτούς έφερε τη βρετανική παραλλαγή.

Η Σλοβακία μετρά μέχρι σήμερα 5.050 θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

Ο Μάτοβιτς είπε ότι η εξάπλωση της βρετανικής παραλλαγής καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση των μέτρων. Η κυβέρνηση συζητούσε σήμερα αν θα ξανανοίξουν οι μικρότερες τάξεις των δημοτικών σχολείων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, από την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider