Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από βράδυ της Τετάρτης 13/1 αναμένεται μία ψυχρή εισβολή με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες.

Η ψυχρή αυτή εισβολή θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος 1.500 μέτρων πάνω από το έδαφος, ύψος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Όπως προκύπτει, ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες (παρουσιάζονται με μπλε σκίαση) θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18/1.

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από την Τετάρτη 13/1 έως τη Δευτέρα 18/1.

Στην Αθήνα οι μέγιστες χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται το διήμερο 17-18/1 όπου θα κυμαίνονται μεταξύ 1-2 βαθμών Κελσίου, ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και στη Λάρισα, όπου αναμένεται να κυμανθεί από 0-1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη η αισθητή πτώση θα ξεκινήσει από τις 16/1 με τη μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2-3 βαθμούς Κελσίου. Στις 17/1 αναμένεται να φτάσει τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις 18/1, η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-2 βαθμούς.

Χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα.