Απόψε η απόφαση των βρετανών βουλευτών για την εμπορική συμφωνία με ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απόψε η απόφαση των βρετανών βουλευτών για την εμπορική συμφωνία με ΕΕ
Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η συμφωνία δε συνιστά «ρήξη» των σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά την «επίλυση» ενός χρόνιου προβλήματος που είχε να κάνει με το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει σήμερα σε έκτατη ολοήμερη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία που υπογράφηκε με την ΕΕ την παραμονή των Χριστούγεννων επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Βρυξελλών, ώστε να διαδεχθεί την 11μηνη μεταβατική περίοδο του Brexit.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η συμφωνία δε συνιστά «ρήξη» των σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά την «επίλυση» ενός χρόνιου προβλήματος που είχε να κάνει με το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη.

«Εμείς που κάναμε εκστρατεία για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ ποτέ δεν επιδιώξαμε μια ρήξη με τους πιο κοντινούς γείτονές μας. Ποτέ δε θα επιθυμούσαμε ρήξη σχέσεων με όμορες δημοκρατίες κάτω από το χώμα των οποίων σε γαλήνια κοιμητήρια βρίσκονται πολεμικοί τάφοι Βρετανών, τους οποίους φροντίζουν ντόπιοι μαθητές, μια μαρτυρία του κοινού μας αγώνα για ελευθερία και για όλα όσα αγαπάμε από κοινού», αναμένεται να πει ο κ. Τζόνσον.

Θα προσθέσει: «Αυτό που επιδιώκαμε δεν ήταν μια ρήξη, αλλά μια λύση, μια επίλυση του παλιού και φορτισμένου ερωτήματος των πολιτικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρώπη, οι οποίες ταλάνιζαν τη μεταπολεμική μας ιστορία. Αρχικά ήμασταν αμέτοχοι, μετά γίναμε μέλος με μισή καρδιά και μερικές φορές προβάλλοντας εμπόδια. Τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, θα είμαστε ένας φιλικός γείτονας, ο καλύτερος φίλος και γείτονας που θα μπορούσε να έχει η ΕΕ, συνεργαζόμενοι χέρι-χέρι όποτε οι αξίες και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν, ενώ εκπληρώνουμε την κυριαρχική επιθυμία του βρετανικού λαού να ζει υπό τους δικούς του νόμους, φτιαγμένους από το δικό του εκλεγμένο κοινοβούλιο. Αυτή είναι η ιστορική επίλυση που επιφέρει αυτό το νομοσχέδιο».

Το νομοσχέδιο που θα υποβάλει η κυβέρνηση για την υιοθέτηση της εμπορικής συμφωνίας θα υποβληθεί σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας και τις ψηφοφορίες, τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων, εντός μίας ημέρας, ένα πρωτοφανές χρονοδιάγραμμα που έχει επικριθεί από ορισμένους βουλευτές οι οποίοι ήθελαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τους όρους της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία, καθώς τόσο οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν πει ότι θα το στηρίξουν όσο και οι πιο ακραιφνείς Brexiteer Συντηρητικοί βουλευτές που αποφάνθηκαν πως η συμφωνία ανακτά την «κυριαρχία» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά του νομοσχεδίου και της συμφωνίας θα ψηφίσουν οι βουλευτές του βορειοϊρλανιδκού κόμματος DUP, καθώς θεωρούν μη αποδεκτούς τους πρόσθετους ελέγχους που θα γίνονται σε ορισμένα εμπορεύματα που θα μεταφέρονται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του κλίματος και την παγκόσμιας απάντησης στις πανδημίες, όσο και σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων «που βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα».

Πηγή: SKAI

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider