Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα
21-12-2020 | 19:40

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία

Newsroom
Μοιράσου το
Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την Πολεμική Αεροπορία

Ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων πρόκειται να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, για την κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, σήμερα (21/12/2020), παρουσιάζεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, η πρόταση της ισραηλινής εταιρείας ELBIT, που με την ολοκλήρωση της, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «θα δώσει ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία». Στόχος είναι η Καλαμάτα να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο πτήσεων.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την κάλυψη δύο κρίσιμων προγραμμάτων. Το πρώτο σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 συνοδευόμενη από την απόκτηση ατρακτιδίων Sniper. Το δεύτερο αφορά στην προκεχωρημένη αεροπορική εκπαίδευση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έως τώρα, η ΠΑ πραγματοποιεί τις εκπαιδεύσεις των σπουδαστών της Σχολής Ικάρων με δυσκολία λόγω του πεπαλαιωμένου υλικού.

Τα οφέλη του έργου

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει την πρόταση του Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα βασίστηκε στα εξής προτερήματα:

1. Μέσα από αυτή ενισχύονται οι αμυντικοί δεσμοί με το Ισραήλ, ευθυγραμμίζοντας πρακτικά την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκείνες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. 

2. Η ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας στην κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης με βάση το αεροσκάφος M-346.

3. Πρόκειται για μία εγγυημένα οικονομικά αποδοτική πρόταση που έχει εφαρμοστεί από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και μια εταιρεία 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ELBIT) με πολυετή εμπειρία στην προμήθεια, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία ενός στόλου από εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346.

Ποια είναι η ELBIT και πώς επελέγη

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δύο μεγάλες εταιρείες, η ισραηλινή ELBIT και η CAE, με καναδικά συμφέροντα, ήταν σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία του Κέντρου, το οποίο θα προσελκύει επίσης και διεθνείς φοιτητές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες υπέβαλαν σχετικές προτάσεις για τη δημιουργία του, προσφέροντας μια σειρά από παροχές η καθεμία. Μετά από διαπραγματεύσεις και αξιολόγηση των προσφορών, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση της εταιρείας από το Ισραήλ, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.

Η πρόταση της ισραηλινής ELBIT προσφέρει αποδεδειγμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία και προγράμματα που έχουν ενισχυθεί με σημαντική επένδυση χρημάτων και χρόνου από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η ELBIT λειτουργεί τα κέντρα εκπαίδευσης πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των στόλων T-6 με 20 αεροσκάφη (από το 2012) και του στόλου M-346 με 30 αεροσκάφη (από το 2014).

Αρκετά βασικά στοιχεία καθιστούν την ισραηλινή πρόταση πιο ελκυστική τόσο ποιοτικά, όσο και οικονομικά. Διαθέτει περισσότερες προσομοιώσεις, περισσότερες ώρες και έναν ενσωματωμένο μηχανισμό ανύψωσης/μείωσης ύψους, που επιτρέπει τη μέγιστη ευελιξία λειτουργίας. Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει 10 αεροσκάφη M-346 και 3.500 ώρες πτήσης ετησίως.

Η ισραηλινή πρόταση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να εκτελείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου από το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εξειδικευμένη απασχόληση.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.