Η Αμερική δείχνει τον δρόμο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αμερική δείχνει τον δρόμο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η ανακοίνωση των κυρώσεων κατά του Προέδρου της Διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαϊλ Ντεμίρ, και κατά τριων ακόμη μελών του Οργανισμού συνοδεύτηκαν από μια ανάρτηση στο twitter του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο που ανέφερε πως παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. «Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Η Αθήνα - μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών - εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση εκφράζοντας ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή. Και μπορεί η Τουρκία να αντέδρασε με επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και να απειλεί με αντίποινα, στην πραγματικότητα όμως η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κινηθεί απέναντι στην Άγκυρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Και μπορεί η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου να απέχει ακόμη τρεις μήνες, στη Γερμανία πάντως το κόμμα των Φιλελευθέρων, μετά τους Πράσινους, είναι κοντά στο να ζητήσει την ανάκληση της πώλησης των έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Spiegel, ο αρμόδιος βουλευτής των φιλελευθέρων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εισηγείται και την αναστολή καταβολής κονδυλίων της Τελωνειακής Ένωσης ως αντίποινα για τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Τουρκία εξέδωσε anti-navtex

Η Άγκυρα πάντως εμμένει στην προκλητική της ρητορική, καθώς λίγα 24ωρα μετά το... μικρό βήμα υπέρ της ελληνικής πλευράς, που έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Μάλιστα εξέδωσε αντί-navtex ζητώντας την ματαίωση προγραμματισμένων ελληνικών ασκήσεων σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Τήλο και Χάλκη, με τον Χουλουσί Ακάρ να κατηγορεί την Αθήνα για παρενόχληση και παραβίαση των κανόνων καλής γειτονίας. «Η γειτονική μας χώρα εκμεταλλεύεται το θέμα με τις Νavtex. Τους πρώτους τρεις μήνες ανακοίνωσαν δέκα ΝΑVTEX. Έκαναν ασκήσεις σε μόλις τρεις. Αυτό που κάνουν δεν είναι τίποτα άλλο από παρενόχληση και είναι ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αντί να έρθουν να συναντηθούν και να συζητήσουν με την Τουρκία για να βρεθεί μια λογική, πολιτική λύση στα προβλήματα μας και στις διαφορές μας εμφανίζονται στο μέτωπο και προσπαθούν να φτάσουν κάπου με τα πλοία και τα αεροσκάφη. Άδικος ο κόπος τους», είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου παρακολουθούν στενά την δραστηριότητα του Oruc Reis που μετακινήθηκε στο λιμάνι της Φοινίκης. Παρόλο που το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, η Αθήνα διατηρεί σε εγρήγορση όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider