Στην Ουγγαρία έφτασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V - Αντιδρά η Κομισιόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Ουγγαρία έφτασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V - Αντιδρά η Κομισιόν
Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρέλαβε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κόντρα στις διατάξεις της Κομισιόν, η οποία αμφισβητεί την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και προειδοποιεί ότι η χρήση του θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη και στα άλλα εμβόλια, που αναπτύσσονται από εταιρείες και οργανισμούς της Δύσης.

«Ένα δείγμα του ρωσικού εμβολίου έχει παραδοθεί στη Βουδαπέστη. Τώρα, είναι η σειρά των Oύγγρων εμπειρογνωμόνων, η μελέτη μπορεί να ξεκινήσει προκειμένου να παρθεί η καλύτερα τεκμηριωμένη απόφαση», έγραψε ο υπουργός Peter Szijjarto στο Facebook.

Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν άμεση με εκπρόσωπό της να δηλώνει: «Ανακύπτει το ερώτημα εάν μπορεί ένα κράτος-μέλος να χορηγήσει στους πολίτες του ένα εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)», προσθέτοντας ότι η διαδικασία της έγκρισης συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στα εμβόλια. «Εάν οι πολίτες μας αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, θα είναι πολύ δυσκολότερο να πετύχουμε τον εμβλολιασμό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού» επεσήμανε.

«Βάσει των κοινοτικών κανόνων το Sputnik V θα πρέπει να εγκριθεί από εμάς πριν καταστεί διαθέσιμο στην αγορά οποιουδήποτε από τα 27 κράτη- μέλη» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Η ουγγρική κυβέρνηση από πλευράς της δεν έχει απαντήσει ακόμα αν η πρόθεσή της είναι να αδειοδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όλα αυτά την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει από το Σάββατο στους ηγέτες της G20, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού Sputnik V και σε άλλες χώρες που το χρειάζονται.

Η Ρωσία ετοιμάζει επίσης το δεύτερο και τρίτο εμβόλιό της, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου εμβολίων είναι ο «κοινός μας στόχος».

Έως το τέλος του έτους θα δοθεί στο κοινό και το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacKorona κατά του κορονοϊού, το οποίο ανέπτυξε το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector θα διατεθεί προς χρήση έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospoterbnadzor).

«Αυτή τη στιγμή έχουν παραχθεί 25.000 δόσεις εμβολίου. Έως το τέλος του έτους θα έχουν παραχθεί 50.000 εμβόλια. Θα αρχίσει να διατίθεται έως το τέλος του έτους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

Το Κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector , στις 24 Ιουλίου έλαβε την έγκριση του ρωσικού υπουργείου Υγείας για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή εθελοντών. Οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο του Vector έλαβε την σχετική πιστοποίηση. Το υπουργείο Υγείας στις 16 Νοεμβρίου έδωσε την άδεια για την διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης με τη συμμετοχή εθελοντών ηλικίας άνω των 60 ετών και στις 18 Νοεμβρίου την άδεια για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 3.000 εθελοντών.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider