Διεθνή
07-11-2020 | 16:31

Ο Ερντογάν καρατομεί τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας

Μοιράσου το
Ο Ερντογάν καρατομεί τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας

Με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, ωστόσο ακόμα και αυτή η πράξη δεν αναμένεται να σταματήσει τον κατήφορο της λίρας στις διεθνείς αγορές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τα ξημερώματα της Παρασκευής τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ. Η απόφαση ελήφθη μετά από το νέο ιστορικό χαμηλό στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα» τα τελευταία χρόνια. Η δεδηλωμένη αντίθεση του προέδρου Ερντογάν στην αύξηση των επιτοκίων δυσχεραίνει το έργο του εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, όταν επιβάλλεται από τις συνθήκες να χρησιμοποιήσει το εν λόγω εργαλείο. Η νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας- που δεν φαίνεται πού θα σταματήσει- οδήγησε στην αντικατάσταση του Μουράτ Ουϊσάλ. Ο Ουϊσάλ άντεξε στην θέση αυτή μόλις 16 μήνες. Τώρα στην ηλεκτρική καρέκλα της Τουρκίας κάθισε ο πρόεδρος προϋπολογισμού και στρατηγικής της Προεδρίας και πρώην υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ, με διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλαμβάνει σε μία άκρως δύσκολη συγκυρία, που δεν έχει καμία σχέση με την επιτυχημένη πρώτη περίοδο διακυβέρνησης και μεταρρυθμίσεων του Ερντογάν, που τότε είχε εκτοξεύσει την τουρκική οικονομία. Με την υπάρχουσα πορεία η τουρκική λίρα μέσα σε ένα έτος έχασε 48,8% της αξίας της έναντι του δολαρίου και 58,85% έναντι του ευρώ. Το ευρώ την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε μάλιστα το ψυχολογικό φράγμα των 10 λιρών και συνεχίζει ακόμη και σήμερα την ανοδική πορεία με 1,63% και τιμή 10,14.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις, ο ρυθμός πτώσης της λίρας αυξάνεται ραγδαία. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την τουρκική οικονομία, η οποία στηρίζεται, όπως τονίζουν, σε μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία πλέον με τις διεθνείς συνθήκες και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο ασταθής. Οι προβλέψεις δε για την ισοτιμία της λίρας με τις επικρατούσες συνθήκες παραμένουν δυσοίωνες.

Το ερώτημα είναι τί διαφορετικό θα μπορέσει να κάνει ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, κρατώντας σταθερά τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.