Το σχέδιο των ΗΠΑ για το «άνοιγμα» της οικονομίας σε τρεις φάσεις

Μοιράσου το
Το σχέδιο των ΗΠΑ για το «άνοιγμα» της οικονομίας σε τρεις φάσεις

Ένα σχέδιο τριών φάσεων έχει καταρτίσει ο Λευκός Οίκος για το άνοιγμα της οικονομίας. Σε αυτό τίθενται οι όροι για να ξεκινήσει η διαδικασία και παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στις επιμέρους πολιτείες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού θα πρέπει να είναι επί 14 ημέρες πτωτικές. Τα κρούσματα θα πρέπει επίσης για 14 ημέρες να κινούνται πτωτικά ή να υπάρχει πτωτική τάση στα θετικά τεστ ως ποσοστό του συνόλου όσων διενεργήθηκαν, επίσης για 14 ημέρες. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι τα νοσοκομεία είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν περιστατικά, χωρίς υπάρξει «υπερφόρτωση». Τέλος θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ευρεία χρήση τεστ διάγνωσης του κορονοϊού.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, οι επιμέρους Πολιτείες θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι υπάρχει δυνατότητα ιχνηλάτησης κρουσμάτων, καθώς και ότι υπάρχουν σημεία ελέγχου σε χώρους όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, περιοχές που ζουν άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος, αλλά και ιθαγενείς.

Το σύστημα υγείας θα πρέπει να έχει επαρκή μέσα προστασίας και υλικό και σχεδιασμούς ώστε να προστατεύσει το προσωπικό του. Είναι επίσης απαραίτητο να παρέχεται προστασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Κομβικής σημασίας κρίνεται και η δυνατότητα να παρακολουθούνται οι συνθήκες και να λαμβάνονται άμεσα μέτρα ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος έξαρσης των κρουσμάτων μέσω της επιστροφής σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας εξόδου από την καραντίνα, ανάλογα με την ένταση του φαινομένου.

Όπως επισημαίνεται σε ότι τη διαδικασία των τριών σταδίων είναι απαραίτητο:

- Οι πολίτες να πλένουν τα χέρια τους, ειδικά αν ακουμπήσουν σκληρή επιφάνεια ή αντικείμενα

- Να αποφύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους

- Να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο αν φταρνιστούν

- Να απολυμαίνουν όσο καλύτερα μπορούν διάφορες επιφάνειες

- Να σκεφτούν σοβαρά τη χρήση προστατευτικού προσώπου, ειδικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

- Οσοι είναι άρρωστοι δεν πρέπει να πάνε στη δουλειά ή το σχολείο. Θα πρέπει να ενημερώσουν τις αρχές και να λάβουν ιατρικές συμβουλές.

Από την πλευρά τους, σε όλες τις φάσεις, οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές σε ότι αφορά:

- Κοινωνική απόσταση και προστατευτικό εξοπλισμό

- Ελέγχους θερμοκρασίας εργαζομένων

- Τεστ, απομόνωση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων

- Απολυμάνσεις σε χώρους που κινούνται πολλοί άνθρωποι.

- Περιορισμούς στα επαγγελματικά ταξίδια.

- Δεν θα πρέπει να επιτρέψουν σε εργαζόμενους με συμπτώματα να προσέλθουν στην εργασία τους.

Η φάση ένα

Στις Πολιτείες που πληρούν τους παραπάνω όρους θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν σπίτι τους. Μέλη της οικογένειας που συγκατοικούν θα πρέπει να ξέρουν ότι επιστρέφοντας από την δουλειά τους μπορεί να έχουν μολυνθεί. Έτσι θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα απομόνωσης από τους ηλικιωμένους.

Όσοι κινούνται σε δημόσιους χώρους θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους. Θα πρέπει να αποφεύγονται συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, εκτός αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις κρίνεται χρήσιμη η χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατό, αλλά και η απασχόληση σε διαφορετικά ωράρια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μείνουν κλειστοί χώροι συνάθροισης, αλλά και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για όσους εργαζόμενους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και νοσοκομεία. Τα τακτικά χειρουργεία μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου.

Τέλος, μεγάλες εγκαταστάσεις (εστιατόρια, σινεμά κ.τλ.) μπορούν να λειτουργήσουν υπό αυστηρούς κανόνες απόστασης. Το ίδιο ισχύει και για τα γυμναστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται απολυμάνσεις.

Τα μπαρ θα πρέπει να μείνουν κλειστά.

Η φάση δυο

Πολιτείες που εφαρμόσουν τα μέτρα της φάσης ένα και δεν έχουν έξαρση κρουσμάτων μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Αυτό προβλέπει:

- Οι ευάλωτες ομάδες παραμένουν στο σπίτι. Οσοι βγαίνουν σε δημόσιους χώρους εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης της «φάσης 1».

- Μπορούν να επανεκκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

- Συνεχίζει να ενθαρρύνεται η τηλεργασία και να παραμένουν κλειστοί χώροι συνάθροισης σε χώρους εργασίας.

- Μπορούν να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία.

- Παραμένουν οι απαγορεύσεις σε επισκέψεις σε γηροκομεία και νοσοκομεία

- Εστιατόρια και σινεμά μπορούν να περιορίσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

- Τα μπαρ μπορούν να λειτουργήσουν με περιορισμούς στους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο.

Η φάση 3

Στην τρίτη φάση οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να βγουν από το σπίτι, αλλά θα πρέπει να τηρούν μέτρα κοινωνικής απόστασης. Παράλληλα, όσοι ανήκουν στις ομάδες χαμηλού κινδύνου θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο που περνούν σε χώρους με μεγάλες συγκεντρώσεις.

Σε αυτή τη φάση αίρονται οι περιορισμοί στους χώρους εργασίας. Μπορούν να γίνουν επισκέψεις σε γηροκομεία και νοσοκομεία, ενώ περιορίζονται κατά πολλοί οι κανόνες κοινωνικής απόστασης σε χώρους συνάθροισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider