Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;

Γιώργος Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;
Ο απλός κάτοικος των Εξαρχείων αναρωτιέται και αγανακτεί.

Τους τελευταίους μήνες, έχει δοθεί η εντύπωση ότι στην περιοχή των Εξαρχείων τα πράγματα είναι καλύτερα και η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί.

Και όμως, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική και οι κάτοικοι δεν αντέχουν πλέον την υποκρισία.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός της εκκένωσης ορισμένων καταλήψεων και τον περιορισμό των «πάρτυ του Σαββατοκύριακου», τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Κάθε βράδυ, στην πλατεία Εξαρχείων ανάβουν δύο φωτιές για να «ζεσταθούν» οι θαμώνες. Η καύσιμη ύλη είναι σκουπίδια και φυσικά, τα αναπνευστικά προβλήματα των κατοίκων βρίσκονται σε έξαρση. Έχω σκεφτεί να κάνω ένα «πείραμα» και να πάω με την παρέα μου να ανάψω μία φωτιά για να… ζεσταθούμε στην πλατεία παλαιού Ψυχικού! Τι θα γίνει άραγε;

Αρκετές νύχτες, οι κάδοι της πλατείας γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ενώ κάποιοι πετροβολούν τα μπαλκόνια των απέναντι πολυκατοικιών.

Τα αυτοκίνητα στις οδούς Καλλιδρομίου, Ζωσιμαδών, Ερεσσού, Εμ. Μπενάκη, Ζ. Πηγής, Τοσίτσα, Ιουστινιανού, Ανεξαρτησίας και αλλού βανδαλίζονται συστηματικά. Οι δράστες σπάνε ανενόχλητοι τα τζάμια και κλέβουν ότι βρουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο όχημα έχει καταστραφεί τρεις φορές. Το φαινόμενο συμβαίνει και μέρα-μεσημέρι. Τα πράσινα σπασμένα γυαλάκια είναι παντού. Ακολουθούν οι διαρρήξεις κατοικιών.

exarxeia3

Εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών διενεργούνται ελεύθερα, έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, πεζοδρόμους, το λόφο του Στρέφη, την πλατεία Εξαρχείων. Αν θες να βρεις χασίς, πήγαινε στην οδό Σολωμού. Για τα «σκληρά» υπάρχει η πλατεία. Οι συμμορίες, οι μαφίες, οι έμποροι, ιδίως μετά το μεσημέρι, κάνουν «πάρτυ» στη Δερβενίων, στη Θεμιστοκλέους, στη Μεθώνης, δίπλα στον Παιδικό Σταθμό και στο Γυμνάσιο.

Για όποιον θέλει λαθραία τσιγάρα, όλα είναι επίσης ελεύθερα. Τραπεζάκια υπάρχουν σε πολλές γωνίες, ενώ τα ρολόγια της ΕΥΔΑΠ χρησιμεύουν ως πρόχειρες αποθήκες.

Οι είσοδοι των πολυκατοικιών αποτελούν εύκολο στόχο από «γνωστούς-άγνωστους» που σπάνε τζαμαρίες χωρίς αιτία.

Στο λόφο του Στρέφη, δεν τολμάει να πλησιάσει κανείς. Συμμορίες, εμπόριο ναρκωτικών και παραπήγματα κάνουν το τοπίο τρομακτικό.

Οι συμπλοκές, οι ξυλοδαρμοί, οι επιθέσεις, οι ληστείες σε πεζούς ακόμα και με μαχαίρια εξακολουθούν.

Τα καταστήματα της γειτονιάς συνεχίζουν να καταστρέφονται οικονομικά. Το ένα μετά το άλλο κλείνουν.

Τα παιδιά των Εξαρχείων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορούν να παίξουν στη γειτονιά τους. Είναι φυλακισμένα στα σπίτια, πίσω από σιδερόφρακτες πόρτες και κάγκελα που θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι επίσης εγκλωβισμένα σε τρεις Παιδικούς Σταθμούς, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο…

exarxeia4

Η απουσία της οργανωμένης Πολιτείας είναι προφανής. Δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνιακές γραμμές αποσύρονται. Πρόσφατα μάλιστα απομακρύνθηκε άλλη μία λεωφορειακή γραμμή.

Ταχυδρομείο, ΟΤΕ και Τράπεζες δεν υπάρχουν πια. Τα ΑΤΜ των τραπεζών που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές, τα βράδια είναι κλειστά. Από την άλλη πλευρά όμως, η «παρουσία» του ΕΝΦΙΑ, των Τελών και των βαρύτατων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι απόλυτη.

Τελευταία, επανήλθαν και πληροφορίες, ότι κάτοικοι καλούν την Αστυνομία και δεν εμφανίζεται.

Για να μην ξεχνιόμαστε, δύο Χριστουγεννιάτικα δέντρα κάηκαν άδοξα στην πλατεία, ενώ το πανέμορφο γλυπτό έχει βανδαλιστεί πολλαπλά.

Και ξέρετε ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί τους κατοίκους; Η διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Τοσίτσα, τι ακριβώς φυλάει; Διότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα συμβαίνουν σε κοντινή απόσταση από εκεί.

Στην περίμετρο βεβαίως των Εξαρχείων, στην Ιπποκράτους, στην Ακαδημίας, στην Πατησίων ή στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως συνέβαινε ανέκαθεν, οι δυνάμεις Προστασίας του Πολίτη παραμένουν. Περιμετρικά όμως...

Ο απλός κάτοικος των Εξαρχείων αναρωτιέται και αγανακτεί.

Πόση υποκρισία πια; Αυτά είναι τα Εξάρχεια και της νέας Κυβέρνησης;

Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;
Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;
Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;
Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;
Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στα Εξάρχεια... Πόση υποκρισία πια;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider