Ειδήσεις | Διεθνή
21-10-2019 | 08:24

Οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών

Μοιράσου το
Οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών

Σε δύο περιπτώσεις τα ονόματα έχουν... άρωμα από Ελλάδα.

Τα ονόματα εβληματικών εταιρείων «κρύβουν» πολλές φορές μια ιστορία. 

Οι ιδρυτές τους σε κάποιες περιπτώσεις έψαξαν πολύ για να βρουν το κατάλληλο όνομα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον, άλλες φορές το αποφάσισαν έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός και άλλες θέλησαν το όνομα που θα επιλέξουν να σημαίνει κάτι.

Στην λίστα του  Business Insider, σε δύο περίπτωσεις τα ονόματα έχουν... άρωμα  από Ελλάδα.

Αυτές είναι οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών:

Από την αρχαία Ελληνίδα θεά Νίκη επιλέχθηκε το όνομα της δημοφιλούς εταιρείας αθλητικών ειδών. Η Nike ιδρύθηκε το 1964 ως Blue Ribbon Sports.

Το 1971 οι ιδρυτές της, Bill Bowerman, προπονητής στίβου και ο Phil Knight, δρομέας μεσαίων αποστάσεων, ήθελαν να μετονομάσουν την εταιρεία σε «Dimension 6». Τo όνομα Nike το σκέφτηκε τελικά ο πρώτος υπάλληλος της εταιρείας, ο Jeff Johnson οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι είδε τη συγκεκριμένη λέξη στον ύπνο του

Το όνομα της εταιρείας παγωτών δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν και μοιάζει δανέζικο.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Reuben Mattus, Πολωνός με εβραϊκή καταγωγή, είχε πει σε συνέντευξή του ότι επέλεξε ένα όνομα που θα θυμίζει τη Δανία για να αποτίσει φόρο τιμής στη χώρα λόγω της στάσης που κράτησε απέναντι στους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος πίστευε και τελικά όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο, ότι παρά το γεγονός πως δεν σημαίνει κάτι η λέξη αυτή,  θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτων.

 

Ο ιδρυτής της Zara Amancio Ortega είχε αποφασίσει να ονομάσει την εταιρεία του από την ταινία του 1964 «Zorba the Greek». 

Το πρώτο κατάστημα, το οποίο άνοιξε στη Λα Κορούνια το 1975 ωστόσο, έτυχε να απέχει  μόλις δύο τετράγωνα από ένα μπαρ που ονομαζόταν,  Zorba, όπως ανέφεραν οι The New York Times.

 Ο Ortega είχε ήδη κάνει το καλούπι για τα γράμματα της ταμπέλας της επιχείρησης όταν ο ιδιοκτήτης του μπαρ του είπε ότι θα προκαλούσε σύγχυση στους πελάτες αν είχαν το ίδιο όνομα.

Τελικά ο Ortega αποφάσισε να ανακατέψει τα γράμματα, να χρησιμοποιήσει το «a» δύο φορές και να φτιάξει τελικά τη λέξη Ζara.

Ο ιδρυτής της McDonald’s, Reymond Kroc, ήταν πωλητής μηχανών μιλκσέικ όταν γνώρισε τα αδέρφια Dick και Mac McDonald, τα οποία είχαν ένα μαγαζί με μπέργκερ στην Καλιφόρνια.

Τα αδέρφια McDonald αγόρασαν αρκετές μηχανές από τον Kroc και εκείνος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το εστιατόριό τους που έγινε ο μάνατζέρ τους και έστησε μια αλυσίδα σε πόλεις των ΗΠΑ. Επειτα από χρόνια αγόρασε και τα δικαιώματα του ονόματος.

Ο ιδρυτής της Rolex, Hans Wilsdorf, ήθελε ένα όνομα για την εταιρεία του,  το οποίο θα μπορούσε να διαβαστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Ο ίδιος είχε πει ότι προσπάθησε να «συνδυάσει τα γράμματα της αλφαβήτου με κάθε δυνατό τρόπο» ωστόσο κανένα από τα ονόματα δεν του φαινόταν κατάλληλο. Τελικά, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Wilsdorf ίππευε στο Λονδίνο και τότε «ένα τζίνι ψιθύρισε Rolex στο αυτί μου».
 

Το όνομα της εταιρείας είναι εμπνευσμένο από το χάσμα γενεών (generation gap), ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες.

To πρώτο κατάστημα GAP άνοιξε το 1969 με στόχο όπως ανέφεραν να πουλά ποιοτικά τζιν.

Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων της λατινικής φράσης «Anima Sana In Corpore Sano» που σημαίνει «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1949 από τον Kihachiro Onitsuka απ’ τον οποίο και πήρε αρχικά το όνομα της. Tη δεκαετία του ’70 μετονομάζεται σε ASIC, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι φράση από την οποία προήλθε το όνομα αποτελεί και τη γενικότερη φιλοσοφία της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.