Οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών
Σε δύο περιπτώσεις τα ονόματα έχουν... άρωμα από Ελλάδα.

Τα ονόματα εβληματικών εταιρείων «κρύβουν» πολλές φορές μια ιστορία.

Οι ιδρυτές τους σε κάποιες περιπτώσεις έψαξαν πολύ για να βρουν το κατάλληλο όνομα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον, άλλες φορές το αποφάσισαν έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός και άλλες θέλησαν το όνομα που θα επιλέξουν να σημαίνει κάτι.

Στην λίστα του Business Insider, σε δύο περίπτωσεις τα ονόματα έχουν... άρωμα από Ελλάδα.

Αυτές είναι οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα 7 διάσημων εταιρειών:

Από την αρχαία Ελληνίδα θεά Νίκη επιλέχθηκε το όνομα της δημοφιλούς εταιρείας αθλητικών ειδών. Η Nike ιδρύθηκε το 1964 ως Blue Ribbon Sports.

Το 1971 οι ιδρυτές της, Bill Bowerman, προπονητής στίβου και ο Phil Knight, δρομέας μεσαίων αποστάσεων, ήθελαν να μετονομάσουν την εταιρεία σε «Dimension 6». Τo όνομα Nike το σκέφτηκε τελικά ο πρώτος υπάλληλος της εταιρείας, ο Jeff Johnson οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι είδε τη συγκεκριμένη λέξη στον ύπνο του

Το όνομα της εταιρείας παγωτών δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν και μοιάζει δανέζικο.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Reuben Mattus, Πολωνός με εβραϊκή καταγωγή, είχε πει σε συνέντευξή του ότι επέλεξε ένα όνομα που θα θυμίζει τη Δανία για να αποτίσει φόρο τιμής στη χώρα λόγω της στάσης που κράτησε απέναντι στους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος πίστευε και τελικά όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο, ότι παρά το γεγονός πως δεν σημαίνει κάτι η λέξη αυτή,  θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτων.

 

Ο ιδρυτής της Zara Amancio Ortega είχε αποφασίσει να ονομάσει την εταιρεία του από την ταινία του 1964 «Zorba the Greek». 

Το πρώτο κατάστημα, το οποίο άνοιξε στη Λα Κορούνια το 1975 ωστόσο, έτυχε να απέχει  μόλις δύο τετράγωνα από ένα μπαρ που ονομαζόταν,  Zorba, όπως ανέφεραν οι The New York Times.

 Ο Ortega είχε ήδη κάνει το καλούπι για τα γράμματα της ταμπέλας της επιχείρησης όταν ο ιδιοκτήτης του μπαρ του είπε ότι θα προκαλούσε σύγχυση στους πελάτες αν είχαν το ίδιο όνομα.

Τελικά ο Ortega αποφάσισε να ανακατέψει τα γράμματα, να χρησιμοποιήσει το «a» δύο φορές και να φτιάξει τελικά τη λέξη Ζara.

Ο ιδρυτής της McDonald’s, Reymond Kroc, ήταν πωλητής μηχανών μιλκσέικ όταν γνώρισε τα αδέρφια Dick και Mac McDonald, τα οποία είχαν ένα μαγαζί με μπέργκερ στην Καλιφόρνια.

Τα αδέρφια McDonald αγόρασαν αρκετές μηχανές από τον Kroc και εκείνος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το εστιατόριό τους που έγινε ο μάνατζέρ τους και έστησε μια αλυσίδα σε πόλεις των ΗΠΑ. Επειτα από χρόνια αγόρασε και τα δικαιώματα του ονόματος.

Ο ιδρυτής της Rolex, Hans Wilsdorf, ήθελε ένα όνομα για την εταιρεία του,  το οποίο θα μπορούσε να διαβαστεί σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Ο ίδιος είχε πει ότι προσπάθησε να «συνδυάσει τα γράμματα της αλφαβήτου με κάθε δυνατό τρόπο» ωστόσο κανένα από τα ονόματα δεν του φαινόταν κατάλληλο. Τελικά, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Wilsdorf ίππευε στο Λονδίνο και τότε «ένα τζίνι ψιθύρισε Rolex στο αυτί μου».
 

Το όνομα της εταιρείας είναι εμπνευσμένο από το χάσμα γενεών (generation gap), ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες.

To πρώτο κατάστημα GAP άνοιξε το 1969 με στόχο όπως ανέφεραν να πουλά ποιοτικά τζιν.

Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων της λατινικής φράσης «Anima Sana In Corpore Sano» που σημαίνει «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1949 από τον Kihachiro Onitsuka απ’ τον οποίο και πήρε αρχικά το όνομα της. Tη δεκαετία του ’70 μετονομάζεται σε ASIC, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι φράση από την οποία προήλθε το όνομα αποτελεί και τη γενικότερη φιλοσοφία της.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία

23:45

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

23:35

Ιράν: Οι νεκροί έφτασαν τους 2.003, σύμφωνα με ακτιβιστές

23:26

Η Μαρία Καρυστιανού παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

23:19

Παλαιστίνη: Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές στη Γάζα

23:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - Η JP Morgan «τράβηξε» προς τα κάτω τον S&P 500

22:49

Γερμανία: Χαμηλά τα ποσοστά απασχόλησης των προσφύγων

22:37

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο ελέω Ιράν

22:24

Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

22:05

Ανακοίνωση της ευρωομάδας της ΝΔ - Απάντηση στην παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό

21:50

Η Volkswagen παρέδωσε 4,73 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2025

21:36

Κλήρωση Eurojackpot 13/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Νέα ιστορικά υψηλά για χρυσό και ασήμι με φόντο Fed και πληθωρισμό

21:30

Ρωσία: Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο τεσσάρων εργοστασίων της δανικής αλυσίδας Rockwool

21:16

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 320.000 ιδίων μετοχών από 2/1 έως 12/1/2026

21:15

Νιγηρία: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

21:10

Έλτον: Ολοκληρώθηκε η πώληση των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της στη Βουλγαρία

21:02

Επαφές Χρ. Δήμα στις Βρυξέλλες για την αεροναυτιλία

20:59

ΔΑΑ: Ο Παναγιώτης Ταμπούρλος νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

20:50

ΗΠΑ: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή για την υπόθεση Έπστιν

20:35

Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

20:23

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με AI στοχεύει η Ισπανία

20:20

Χατζηδάκης: Βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

20:09

Ερφάν Σολτάνι: Ποιος είναι ο 26χρονος διαδηλωτής που θα εκτελεστεί αύριο στο Ιράν

19:54

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο-ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων - «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς»

19:42

Iταλία: «Οι ιρανικές αρχές να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού»

19:29

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών

19:16

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 5% για την Orsted

19:07

Συρία: Διαδηλώσεις Κούρδων στα βορειοανατολικά με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

18:58

Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή

gazzetta
gazzetta reader insider insider