διαΝΕΟσις: «Γερασμένες» αρκετές γέφυρες στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
διαΝΕΟσις: «Γερασμένες» αρκετές γέφυρες στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός παρακολούθησης της κατάστασης των γεφυρών στην Ελλάδα.

«Γερασμένες» και χωρίς επαρκή αντισεισμικό σχεδιασμό είναι πολλές γέφυρες στη χώρα μας, προειδοποιεί νέα έρευνα της διαΝΕΟσις με αφορμή την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα, τον περασμένο χρόνο, με 43 νεκρούς, αλλά και κατάρρευση γεφυρών σε περιοχές της χώρας μας όπως στην Κρήτη, στην Καβάλα και αλλού.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα που εκπόνησε ομάδα μηχανικών, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός παρακολούθησης της κατάστασης των γεφυρών στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε καν τον αριθμό τους αν και υπολογίζεται ότι έχουμε περίπου 17.000 γέφυρες.

Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1961 δεν ακολουθούσαν κανένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, ενώ οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν αργότερα και μέχρι και τη δεκαετία του ’80 ακολουθούσαν παρωχημένους (πια) γερμανικούς κανονισμούς.

Όλες οι γέφυρες που κατασκευάστηκαν πριν από το 1993 δεν είχαν επαρκείς αντισεισμικές προβλέψεις στον σχεδιασμό τους. Αλλά και τα πρότυπα του ’93 κρίνονται παρωχημένα, καθώς οι κανονισμοί των προηγούμενων δεκαετιών δεν περιελάμβαναν σωστές προβλέψεις για τη μελλοντική εξέλιξη της κίνησης στους δρόμους και της αύξησης του όγκου των φορτίων.

Για να αποφευχθούν ατυχήματα και καταρρεύσεις, μέσω της έρευνας προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Μητρώου Γεφυρών, με πλήρη στοιχεία για την κατασκευή και το ιστορικό κάθε γέφυρας, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασής της με βαθμό αντοχής, με τακτικές επιθεωρήσεις και ετήσιο πρόγραμμα συντήρησης.

Συστήνει επίσης άμεση επέμβαση στις «οιονεί επικίνδυνες γέφυρες» με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία εθελοντές μηχανικοί θα μπορούν να καταχωρούν στοιχεία που αφορούν ευπαθείς γέφυρες της περιοχής τους, οι οποίες κρίνουν ότι θα πρέπει να ελεγχθούν με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Τέλος, προτείνει καθιέρωση αυστηρότερων όρων χρήσης και λειτουργίας, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των κατοίκων, στην απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και των μεταφορών και στη μείωση του κόστους λόγω πρόληψης των πιθανών ζημιών αντί της εκ των υστέρων επέμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider