Διεθνή
05-09-2019 | 10:11

Εμπορικός πόλεμος: Τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Κίνας

Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος: Τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Κίνας

«Ραντεβού» στην Ουάσιγκτον δίνουν τον Οκτώβριο οι εκπρόσωποι της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τα μέρη συμφώνησαν οι συνομιλίες τους για το εμπόριο να επαναληφθούν σε επίπεδο υπουργών στην Ουάσινγκτον «τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι κορυφαίοι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με σκοπό να συναφθεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο «στις αρχές Οκτωβρίου» στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις, που θεωρητικά θα επαναλαμβάνονταν τον τρέχοντα μήνα, θα γίνουν μετά την αμοιβαία επιβολή, από την 1η Σεπτεμβρίου, νέων επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να διεξαχθεί ο δέκατος τρίτος κύκλος συνομιλιών υψηλού επιπέδου για την οικονομία και το εμπόριο στις αρχές Οκτωβρίου και να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Μετά τον πιο πρόσφατο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Σαγκάη στα τέλη Ιουλίου, τα μέρη είχαν ανακοινώσει πως συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν την ημερομηνία.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί επί έναν χρόνο και πλέον σε εμπορικό πόλεμο, με την αμοιβαία επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγαθά αθροιστικής αξίας 360 δισ. δολαρίων.

Οι νεότεροι δασμοί που στοχοθετούν κινεζικά προϊόντα αξίας δισ. δολαρίων, τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο ανταπάντησε επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της επιβολής των νέων δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη το Πεκίνο ότι θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο εάν επανεκλεγεί το 2020, προβλέποντας πως αυτό θα σημάνει μεγάλη αιμορραγία για την Κίνα, για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις στη χώρα, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις συνέπειες για τις αμερικανικές εταιρείες που πλήττονται από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.