Αυτά είναι τα τρία σενάρια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα τρία σενάρια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος - και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - διατηρεί την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

Από φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία, ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τη μάχη της ψήφου απέναντι στον Τζέρεμι Χαντ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ο ίδιος έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Τζόνσον διατηρεί την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, αλλά θέλει ταυτόχρονα να πιστεύει στην δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου με τις Βρυξέλλες.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο του και ποιές οι εναλλακτικές του:

Μένει για τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευνοϊκή και επιεική στάση των ευρωπαίων ηγετών. Ομως, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις, γεγονός που θα δημιουργούσε προηγούμενο στα μάτια των ευρωσκεπτικιστών της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκεται το νόημα του εκβιασμού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με το οποίο απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα είχε ωστόσο πολύ βαρύτερες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία διαθέτει μία πολύ μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη οικονομία.

Η λύση αυτή κινδυνεύει να απειλήσει την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, πέραν του γεγονότος ότι θα αποτελέσει ηχηρή διπλωματική ήττα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άλλο ενδεχόμενο που εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο των «καλύτερων τμημάτων» της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αυτό θα περιελάμβανε τα λιγότερα επίμαχα τμήματα, όπως είναι αυτό που ρυθμίζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, θέματα ασφαλείας και διπλωματικής συνεργασίας.

Εκτός της διευθέτησης αυτής θα βρισκόταν το backstop, η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή την επιστροφής ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «επενδύει» σε μία στρατηγική «δημιουργικής ασάφειας» κυρίως ως προς τον λογαριασμό του Brexit ύψους 39 δισεκατομμυρίων λιρών που το Λονδίνο πρέπει να πληρώσει στο πλαίσιο του διαζυγίου.

Αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο πίεσης ώστε να επιτύχει μία συμφωνία διατήρησης του status quo, δηλαδή των ισχυόντων εμπορικών κανόνων μέχρι την υπογραφή νέας συμφωνίας.

Για να αποφύγει κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου επιστροφή των συνόρων στην Ιρλανδία, ο Τζόνσον καταφεύγει σε ορισμένες λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα ή σε εξαιρέσεις.

Είναι δε βέβαιος ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν μέχρι τις επόμενες (προγραμματισμένες) βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο 2022.

Ιδανικά, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε να επιτύχει μία νέα συμφωνία αποχώρησης που θα αντικαταστήσει το κείμενο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τερέζα Μέι και το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή η εκδοχή είναι απίθανη, δεδομένων των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, της αντικατάστασης των ηγετικών επιτελείων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αλλαγής της ηγεσίας στην Βρετανία.

Το χρονικό διάστημα που θα έμενε για διαπραγμάτευση θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση λίγων εβδομάδων, την στιγμή που η συμφωνία αποχώρησης υπήρξε αντικείμενο 17μηνων εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ένα κείμενο-ποταμό 585 σελίδων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άλλωστε επαναλαμβάνει με επιμονή ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στην συμφωνία διαζυγίου, αλλά μόνο στην πολιτική διακήρυξη περί των μελλοντικών σχέσεων που την συνοδεύει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γαλλία: Ποινές φυλάκισης σε 10 άτομα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό της Μπριζίτ Μακρόν

23:35

Γάζα: 11 οι νεκροί από τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

23:09

Ιαπωνία: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Άμπε - Ένοχος δήλωσε ο δράστης

22:50

ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

22:28

Βανς για Γάζα: «Η κατάπαυση του πυρός διατηρείται»

22:07

Νέο τριπλό ρεκόρ στην Wall Street πριν από τη Fed

21:49

Τριήμερο πτωτικό σερί για το πετρέλαιο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 28/10/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:13

Η Rheinmetall θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών στη Βουλγαρία

20:55

Οι κορυφαίοι 25 ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2026

20:37

Βρετανία: Ο Φάρατζ προηγείται για πρώτη φορά στην προτίμηση για πρωθυπουργό

20:20

Σούπερ μάρκετ: Πρώτη στην ατζέντα των επενδύσεων η επέκταση δικτύου - Πού άνοιξαν νέα καταστήματα

20:04

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας μετά την εντολή Νετανιάχου

19:56

Ζελένσκι: Εντός της εβδομάδας η συνάντηση με Ευρωπαίους για το σχέδιο εκεχειρίας

19:38

Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό υπό τον Κ. Μητσοτάκη - Τα θέματα που θα συζητηθούν

19:21

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

19:02

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επιτεθεί «άμεσα και σφοδρά» στη Γάζα

18:42

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί σε επιχείρηση κατά των καρτέλ ναρκωτικών στο Ρίο - Και αστυνομικοί στα θύματα

18:26

Η OpenAI γίνεται κερδοσκοπική - Στην Microsoft το 27% των μετοχών

18:11

Γερμανία: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν στοχοθετούν τις εγχώριες θυγατρικές της Rosneft

17:54

Η Nvidia «μπαίνει» με 1 δισ. δολάρια στη Nokia

17:38

Apple και Microsoft ξεπέρασαν τα 4 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

17:30

ΟΛΘ: Η Αφροδίτη Νέστορα αντικαθιστά τον Π. Σταμπουλίδη στο ΔΣ και την Επιτροπή Ελέγχου

17:12

Πιερρακάκης: Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας η 28η Οκτωβρίου

16:59

Γάζα: Η Χαμάς θα παραδώσει σήμερα τα λείψανα ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου

16:45

Παρί Σεν Ζερμέν: Έσοδα ρεκόρ την περασμένη σεζόν για την πρωταθλήτρια Ευρώπης

16:32

Νέα αμερικανικά πλήγματα σε πλοία που μετέφεραν ναρκωτικά στον Ειρηνικό - Τουλάχιστον 14 νεκροί

16:16

Γαλλία: Σε δίκη 10 άτομα που κατηγορούνται για cyberbullying κατά της Μπριζίτ Μακρόν

16:07

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι 10 κομβικές μεταρρυθμίσεις για την ένωση κεφαλαιαγορών

15:53

Wall Street: Σε τροχιά για νέο τετραπλό ρεκόρ οι δείκτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider