Αυτά είναι τα τρία σενάρια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυτά είναι τα τρία σενάρια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit
Ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος - και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας - διατηρεί την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

Από φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία, ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τη μάχη της ψήφου απέναντι στον Τζέρεμι Χαντ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ο ίδιος έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Τζόνσον διατηρεί την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου, αλλά θέλει ταυτόχρονα να πιστεύει στην δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου με τις Βρυξέλλες.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο του και ποιές οι εναλλακτικές του:

Μένει για τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ευνοϊκή και επιεική στάση των ευρωπαίων ηγετών. Ομως, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις, γεγονός που θα δημιουργούσε προηγούμενο στα μάτια των ευρωσκεπτικιστών της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκεται το νόημα του εκβιασμού για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με το οποίο απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι, θα είχε ωστόσο πολύ βαρύτερες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία διαθέτει μία πολύ μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη οικονομία.

Η λύση αυτή κινδυνεύει να απειλήσει την ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία, πέραν του γεγονότος ότι θα αποτελέσει ηχηρή διπλωματική ήττα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άλλο ενδεχόμενο που εξετάζει ο Μπόρις Τζόνσον είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο των «καλύτερων τμημάτων» της συμφωνίας της Τερέζα Μέι.

Αυτό θα περιελάμβανε τα λιγότερα επίμαχα τμήματα, όπως είναι αυτό που ρυθμίζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, θέματα ασφαλείας και διπλωματικής συνεργασίας.

Εκτός της διευθέτησης αυτής θα βρισκόταν το backstop, η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή την επιστροφής ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον «επενδύει» σε μία στρατηγική «δημιουργικής ασάφειας» κυρίως ως προς τον λογαριασμό του Brexit ύψους 39 δισεκατομμυρίων λιρών που το Λονδίνο πρέπει να πληρώσει στο πλαίσιο του διαζυγίου.

Αυτό το ποσόν μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο πίεσης ώστε να επιτύχει μία συμφωνία διατήρησης του status quo, δηλαδή των ισχυόντων εμπορικών κανόνων μέχρι την υπογραφή νέας συμφωνίας.

Για να αποφύγει κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου επιστροφή των συνόρων στην Ιρλανδία, ο Τζόνσον καταφεύγει σε ορισμένες λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα ή σε εξαιρέσεις.

Είναι δε βέβαιος ότι όλα μπορούν να διευθετηθούν μέχρι τις επόμενες (προγραμματισμένες) βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο 2022.

Ιδανικά, ο Μπόρις Τζόνσον θα ήθελε να επιτύχει μία νέα συμφωνία αποχώρησης που θα αντικαταστήσει το κείμενο που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τερέζα Μέι και το οποίο απορρίφθηκε τρεις φορές από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή η εκδοχή είναι απίθανη, δεδομένων των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου, της αντικατάστασης των ηγετικών επιτελείων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αλλαγής της ηγεσίας στην Βρετανία.

Το χρονικό διάστημα που θα έμενε για διαπραγμάτευση θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση λίγων εβδομάδων, την στιγμή που η συμφωνία αποχώρησης υπήρξε αντικείμενο 17μηνων εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε ένα κείμενο-ποταμό 585 σελίδων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άλλωστε επαναλαμβάνει με επιμονή ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στην συμφωνία διαζυγίου, αλλά μόνο στην πολιτική διακήρυξη περί των μελλοντικών σχέσεων που την συνοδεύει.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Νέα επένδυση 1 δισ. δολαρίων από την Ford

23:48

Eurostat: Πτώση 5,8% στις τιμές αγροτικής παραγωγής – «Άλμα» 22% στο κόστος ενέργειας

23:40

ΗΠΑ: Σε δημοπρασία το «revenge dress» που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα

23:39

Ισραήλ: Ο στρατός κατέστρεψε υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ - Καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών

23:37

Oracle: Η AI εκτόξευσε το cloud και μαζί τα καθαρά κέρδη - Άλμα 7% στη Wall Street

23:29

«Κόκκινη» η Wall Street - Το ράλι του πετρελαίου αυξάνει την πίεση στη Fed

23:10

Τραμπ: Επιστροφές 500 δολαρίων σε 1 εκατ. ασφαλισμένους του Obamacare

22:53

Μαρόκο: Κανένα «γεγονός» δεν αποδεικνύει την εμπλοκή του στη Θέουτα - Αρνείται να είναι «αποδιοπομπαίος τράγος»

22:52

The Chios Festival: Συνάντηση των κορυφαίων της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας

22:47

Ελβετία: Δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο κοντά στο Τσερνέτς

22:42

Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκε πάνω από τα 107 δολάρια το Brent - Στο «κόκκινο» οι ανησυχίες για τον πόλεμο

22:25

Οι Χούθι λένε ότι η ναυσιπλοΐα είναι ελεύθερη και ασφαλής στην Ερυθρά

22:23

WSJ: Το Ιράν παράγει νέους πυραύλους σε περιορισμένες ποσότητες από υφιστάμενα εξαρτήματα

22:02

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά νέα ταυτότητα με ορίζοντα την ανάπτυξη της

21:54

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέστρεψαν ένα αμερικανικό θαλάσσιο drone στο Ορμούζ

21:45

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη

21:39

Χρυσός: Πτώση άνω του 1% με φόντο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

21:10

Από τον κουμπαρά στο χρηματιστήριο: Αλλάζει ο τρόπος που χτίζονται περιουσίες

21:09

Λάιεν: «Να καθορίσουμε σαφείς κανόνες» για την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media

21:07

Anthropic: Μπλόκαρε πιθανές προσπάθειες ανάπτυξης βιολογικών όπλων με ΑΙ

20:43

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επενδύσουν 40 δισ. ευρώ στη Γερμανία για data centers

20:37

Αφγανιστάν: Είναι «υποκρισία» να ζητούν δικαιώματα για τις γυναίκες ενώ μειώνουν τη βοήθεια προς αυτές

20:28

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην 90η ΔΕΘ

20:21

Πυροσβεστική: Συνολικά 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DBRS: Σε «θετικό» από «σταθερό» το trend της Eurobank - Τι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση

20:00

Δανία: Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στο δημοτικό και το γυμνάσιο

19:32

Ζελένσκι: Ο Καναδάς συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία ένα μεγάλο πακέτο στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας

19:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 34 τραυματίες σε ρωσική επιδρομή σε εμπορικό κέντρο

19:27

Σκέρτσος: «Μισθοί Πορτογαλίας και όχι Βουλγαρίας στην Ελλάδα το 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat»

19:24

Πολλά αμερικανικά αεροσκάφη υπέστησαν ζημιές από τους ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider