G20: Τα 5 «καυτά» θέματα της συνόδου στην Οσάκα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
G20: Τα 5 «καυτά» θέματα της συνόδου στην Οσάκα
Τα «καυτά» θέματα που ζητούν λύση είναι πέντε.

Κυρίως στα παρασκήνια θα διαδραματισθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Οσάκα, που αρχίζει την Παρασκευή, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακανθώδη ζητήματα, όπως την εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Τουρκία και, βέβαια, την ηγεσία των Βρυξελλών.

Ποιος θα διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση επ' αυτού ανάμεσα στους κύριους ηγέτες. Σύμφωνα με πηγές, ελπίζουν σε ένα συμβιβασμό στο περιθώριο της G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι διαβουλεύσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πολύ ευρύτερο «πακέτο» διορισμών. Κρίνονται η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πόστο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Οσάκα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος θέλει να εκμεταλλευθεί τις «καλές» σχέσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του για να αποκλιμακώσει την κρίση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της αγοράς ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα πως «δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Η Ουάσινγκτον έχει απευθύνει τελεσίγραφο στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δίνοντάς της διορία μέχρι το τέλος Ιουλίου για να απορρίψει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Αν δεν το κάνει, μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο Τραμπ θα έχει εξάλλου συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάνω από τη σχέση τους πλανάται στις ΗΠΑ μια δικαστική καταιγίδα που προκλήθηκε από τις υποψίες για ρωσική ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το τελευταίο τετ-α-τετ τους στο Ελσίνκι χρονολογείται από τον Ιούλιο 2018: ο τόνος του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε θεωρηθεί υπερβολικά συμφιλιωτικός, είχε προκαλέσει τότε σοκ στην αμερικανική πολιτική τάξη.

Γύρω από το τραπέζι, οι συνομιλίες προαναγγέλλονται ζωηρές ανάμεσα, από τη μια πλευρά, στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης και από την άλλη τους Ευρωπαίους, την Κίνα και τη Ρωσία, που προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο οικοδεσπότης της G20, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, προσπάθησε να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, όμως η ιστορική επίσκεψή του στο Ιράν μετατράπηκε σε φιάσκο, καθώς σηματοδοτήθηκε από τις επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων για τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη την Τεχεράνη. Έκτοτε οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν πάψει να ανεβαίνουν.

Αντιμέτωπο με τις αμερικανικές κυρώσεις, το Ιράν κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τις ΗΠΑ ότι «έκλεισαν οριστικά την οδό της διπλωματίας» και ανακοίνωσε τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ματαίωσε την τελευταία στιγμή, την περασμένη εβδομάδα, στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ιρανική επίθεση θα επιφέρει «συντριπτικά» αντίποινα.

Ο Σι μόλις πραγματοποίησε μια θριαμβευτική επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και η χρονική συγκυρία δεν είναι συμπτωματική. Κατέδειξε έτσι στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα είναι ένας αναντικατάστατος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ τη στιγμή που η σχέση ανάμεσα στον αρχηγό του αμερικανικού κράτους και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τρεκλίζει.

Στις συνομιλίες στην Οσάκα, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή για να πείσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να μειώσει την εμπορική πίεση επί της Κίνας. Μετά την G20, ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στη Σεούλ για να έχει συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν.

Η συνάντηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Kινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ θα είναι η κορυφαία στιγμή της συνόδου κορυφής των ηγετών των 20 μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη.

Η τελευταία συνάντησή τους ανάγεται στις αρχές Δεκεμβρίου, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες: είχαν τότε ανακοινώσει μια εκεχειρία, έκτοτε όμως οι διαπραγματεύσεις είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Διακόπηκαν τον Μάιο.

Μολονότι μια οριστική συμφωνία δεν είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν να σταματήσουν την κλιμάκωση στην αμοιβαία επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών και να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.

Ευρύτερα, οι εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους θα απασχολήσουν τις συζητήσεις της G20 και αναμένεται μάχη για το τελικό ανακοινωθέν, εφόσον βέβαια υπάρξει τελικό ανακοινωθέν.

Ήδη στην G20 των υπουργών Οικονομικών, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπουργοί είχαν χρειαστεί περίπου τριάντα ώρες για να καταλήξουν σ' έναν συμβιβασμό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την «ενίσχυση» των εντάσεων.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

Περίπου 13.800 ογκολογικοί ασθενείς ετησίως στην Ελλάδα έχουν ανάγκη από μη αποζημιούμενους βιοδείκτες

20:15

Ρύθμιση σε 72 δόσεις: Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών προς τον ΕΦΚΑ - Χρήσιμος οδηγός

20:05

Αντιπυρική περίοδος: 245 Ευρωπαίοι Πυροσβέστες φέτος στην Ελλάδα

19:54

Το σχέδιο που μπορεί να αλλάξει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης

19:36

Αποπνικτική ζέστη πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ - Θερμοκρασίες έως 46°C

19:25

Ξενοδόχοι Σαντορίνης: Διαμαρτυρία κατά Trivago για παραπλανητικό βίντεο

19:14

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600, ενδοσυνεδριακό ρεκόρ ο DAX

19:04

ΕΦΚΑ: Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από 7 έως και 13 Ιουλίου

18:37

Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 85 τραυματίες από τη μαζική επίθεση στο Κίεβο

18:35

Φάις Συμμετοχών: Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή και ΑΜΚ έως 3,54 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επανεπένδυσης

18:21

Οπαδική βία: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά, εκβιασμούς και εμπρησμούς

18:17

Attica Πολυκαταστήματα: Υποχώρησε στο 70,08% το ποσοστό της Ideal Holdings

18:00

Σε νέα υψηλά 17 ετών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:00

Πολυκατοικίες: Έρχονται ουσιαστικές αλλαγές σε κοινόχρηστα και αποφάσεις συνιδιοκτητών

17:50

ΥΠΕΘΟΟ: Ημερίδα Διαβούλευσης για την πολιτική συνοχής 2028 - 2034

17:45

Το ChatGPT ενσωματώνεται στο Viber στην Ελλάδα

17:35

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε λεωφορείο με Λευκορώσους τουρίστες

17:31

Tesla: Άνοδος 25% στις παραδόσεις οχημάτων το β' τρίμηνο - Πάτησε γκάζι και η παραγωγή

17:28

Λιμάνι Ραφήνας: Ακυρώσεις δρομολογίων αύριο λόγω της 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών

17:23

Πρόεδρος Λιβάνου: «Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή εδάφους στο Ισραήλ»

17:21

Πιερρακάκης: Πρόταση για «κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων, αντί για εθνικές» - Το παράδειγμα της Ελλάδας

17:13

Τι αλλάζει από την Τετάρτη στα πίσω φώτα των αυτοκινήτων

17:09

Βενεζουέλα: Ένας επιζών του σεισμού ανασύρθηκε από τα συντρίμμια 8 ημέρες μετά την καταστροφή

17:04

Μεγάλη πυρκαγιά στην Άρτα - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

17:01

Κλινική μελέτη για τον Έμπολα με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών

17:00

Γαλλία: Αύξηση 85% στους θανάτους ατόμων ηλικίας 75+ στην εβδομάδα του καύσωνα

16:59

Interwood: Η διαπραγμάτευση δικαιωμάτων κλείνει τον κύκλο της αναδιάρθρωσης

16:48

Wall Street: Πάνω ο Dow λόγω αγοράς εργασίας, κάτω ο Nasdaq λόγω chip

16:47

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο - Τουλάχιστον 4 τραυματίες

16:42

Χαμός στη Γαλλία λόγω καύσωνα - Προσφορές σε κλιματιστικά «άναψαν τα αίματα»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider