Decathlon: Η εταιρεία αθλητικών ειδών που ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα brands στην Ινδία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Decathlon: Η εταιρεία αθλητικών ειδών που ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα brands στην Ινδία
Πώς μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών στην Ινδία προκαλεί «ανησυχία» σε εταιρείες όπως οι Adidas, Nike και Puma.

Μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών με όνομα ελληνικής καταγωγής και τόπο λειτουργίας την Ινδία έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των αθλητικών προϊόντων.

Πρόκειται για την Decathlon, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τους «γίγαντες» του χώρου κατά το οικονομικό έτος του 2018, σύμφωνα με το Quartz India. Και αν σκεφτεί κανείς πως η εταιρεία έχει παρουσία στη Ινδία, μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, τότε πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Από την άλλη όμως το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη σύγκριση, σύμφωνα με τον Ραζίβ Μέχτα, ιδρυτή και διευθυντή της D:FY, μιας Ινδικής εταιρείας αθλητικών ειδών «μια εταιρεία που λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise δεν μπορεί να συγκριθεί με μια εταιρεία που προμηθεύει η ίδια τα καταστήματα της με προϊόντα».

«Αν ένα κατάστημα της Nike πουλήσει ένα ζευγάρι παπούτσια για 51 ευρώ τότε τα έσοδα του θα είναι περίπου 26 ευρώ, καθώς τυπικά ένα 35% αφορά στο περιθώριο κέρδους και ένα 15 – 18% σε πρόσθετους φόρους. Όμως στην περίπτωση του Decathlon, που είναι ο ίδιος προμηθευτής των προϊόντων που πουλάει, αν πουλήσει ένα παπούτσι για 51 ευρώ, τότε τα έσοδα του είναι 51 ευρώ».

Όμως σε κάθε περίπτωση τι είναι αυτό που έκανε μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τόσο σημαντικό κομμάτι της αγοράς στην Ινδία;

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που διαφοροποιεί τη Decathlon από εταιρείες, όπως η Nike, είναι πως διαθέτει πολύ μικρό ποσοστό των κερδών της για κινήσεις marketing και διαφήμισης.

Η στρατηγική της εταιρείας φαίνεται να είναι της «παλιάς σχολής» και προτιμά την «από στόμα σε στόμα» διαφημιστική μέθοδο, αφήνοντας την ποιότητα των προϊόντων, τις τιμές αλλά και την εμπειρία του κάθε πελάτη να γίνουν η «διαφημιστική» καμπάνια του Decathlon.

Η εταιρεία ξέρει πως είναι δεν μπορεί να πουλήσει κανείς 5.000 διαφορετικά προϊόντα αν δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο προϊόν για τον εκάστοτε πελάτη.

Η Decathlon φαίνεται πως προσλαμβάνει μόνο ανθρώπους, οι οποίοι από τη μία έχουν τουλάχιστον μια βασική εκπαίδευση στο αντικείμενο αλλά και μια τουλάχιστον βασική εμπειρία στα sports.

Σύμφωνα με τον Μίθιλ Τζέισεν, μάνατζερ της εταιρείας, «αν ο πελάτης ξέρει τι είδους στήριξη χρειάζεται από το παπούτσι που θέλει να αγοράσει, αντίστοιχα ο πωλητής πρέπει να ξέρει ποιο παπούτσι να του προτείνει».

Παράλληλα, για να δουλέψει κανείς στη Decathlon πρέπει να είναι και ο ίδιος σε φόρμα. «Είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά, τόσο στα καταστήματα, όσο και στις αποθήκες» δήλωσε ο Ραούλ Νάντα, ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων που έχει δουλέψει ως αποθηκάριος αλλά και υπεύθυνος πωλήσεων σε κατάστημα της Decathlon.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, η εταιρεία οργανώνει ημέρες καριέρας, όπου οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε τεστ φυσικής κατάστασης και παίζουν αθλήματα μεταξύ τους.

Τα καταστήματα της Decathlon δεν είναι σαν κανένα άλλο κατάστημα αθλητικών ειδών στην Ινδία. Αρχικά, το μέγεθός τους είναι τεράστιο. Είναι τόσο μεγάλα που μπορούν με συγκριθούν με το εμβαδόν που θα καταλάμβαναν δύο γήπεδα τένις ή δύο γήπεδα ποδοσφίρου.

Όμως το μέγεθος έχει να κάνει τόσο με τις ποσότητες προϊόντων που «κρύβουν» στο εσωτερικό τους, όσο και με την ποικιλία.

Με περισσότερα από 5.000 προϊόντα για περισσότερα από 80 αθλήματα, είναι δύσκολο να μπει κανείς μέσα και να φύγει χωρίς να έχει αγοράσει κάτι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου»

23:44

Σπανάκης: «115 έργα ύψους 58,5 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα»

23:30

Το χρονικό της σύλληψης του πρώην πρίγκιπα Άντριου για το σκάνδαλο Έπστιν

23:16

«Λύγισε» η Wall Street υπό το βάρος ιδιωτικής πίστωσης και Τεχεράνης

23:02

Παπαστεργίου: «Η AI πρέπει να συνδέεται με ίσες ευκαιρίες και καθολική πρόσβαση»

22:50

Times: «Όχι» Στάρμερ σε Τραμπ στη χρήση βρετανικών βάσεων για επίθεση στο Ιράν

22:38

Βlue Owl: Διακόπτει τις αναλήψεις κεφαλαίων σε fund της - Πουλά assets 1,4 δισ. δολαρίων

22:25

Το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν έστειλε το πετρέλαιο σε υψηλό 6 μηνών

22:13

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,8 εκατ. ευρώ

22:02

BioNTech: Αγωγή κατά της Moderna για παραβίαση πατέντας στο εμβόλιο κατά της Covid-19

21:52

Ελεύθερος μετά από ανάκριση ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου - Παραμένει υπό έρευνα

21:37

Σταθεροποιητικές τάσεις για χρυσό με φόντο ιρανο-αμερικανικό και πληθωρισμό

21:24

Ζαχαράκη: «12 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού σε Αρεταίειο και Αιγινήτειο»

21:13

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 12,1 μονάδες η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού

21:04

Τα τυχερά παιχνίδια «μπαίνουν» στον πληθωρισμό - Τι σημαίνει για τον μέσο παίκτη

20:53

Αγαπηδάκη: Τα Προγράμματα «Προλαμβάνω» έχουν αποδοχή άνω του 90% στον γενικό πληθυσμό

20:43

Λιβάνιος: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νίκη των Ελλήνων του εξωτερικού»

20:36

Η Γαλλία παροτρύνει ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

20:27

Συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ την Παρασκευή

20:23

Πανελλαδική έρευνα για τον παράνομο τζόγο: Στο μικροσκόπιο 800 παίκτες σε όλη τη χώρα

20:17

Αττική Οδός: Την Παρασκευή σε κυκλοφορία η σήραγγα των Λιοσίων προς αεροδρόμιο

20:12

Πώς οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν το κόστος του χρέους

20:10

Νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης στα ειδησεογραφικά μέσα της United Group

19:54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απαισιόδοξες οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης

19:43

2,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ζωονόσους ετησίως - Τι διδάσκει η έρευνα της ενιαίας προσέγγισης στην υγεία

19:35

Πέντε χώρες στέλνουν στρατεύματα στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης για Γάζα

19:18

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τον εορτασμό των Αποκριών

19:04

Βγήκαν οι πωλητές στις ευρωαγορές μετά το ιστορικό υψηλό - «Βαρίδια» Renault και Airbus

18:58

Γεωργιάδης: «Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας βελτιώνει την ποιότητα της επείγουσας φροντίδας»

18:43

Η Εθνική Επιτροπή Διοίκησης για τη Γάζα ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider