Decathlon: Η εταιρεία αθλητικών ειδών που ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα brands στην Ινδία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Decathlon: Η εταιρεία αθλητικών ειδών που ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα brands στην Ινδία
Πώς μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών στην Ινδία προκαλεί «ανησυχία» σε εταιρείες όπως οι Adidas, Nike και Puma.

Μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών με όνομα ελληνικής καταγωγής και τόπο λειτουργίας την Ινδία έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των αθλητικών προϊόντων.

Πρόκειται για την Decathlon, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τους «γίγαντες» του χώρου κατά το οικονομικό έτος του 2018, σύμφωνα με το Quartz India. Και αν σκεφτεί κανείς πως η εταιρεία έχει παρουσία στη Ινδία, μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, τότε πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα.

Από την άλλη όμως το δημοσίευμα αναφέρει πως δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη σύγκριση, σύμφωνα με τον Ραζίβ Μέχτα, ιδρυτή και διευθυντή της D:FY, μιας Ινδικής εταιρείας αθλητικών ειδών «μια εταιρεία που λειτουργεί με τη μέθοδο του franchise δεν μπορεί να συγκριθεί με μια εταιρεία που προμηθεύει η ίδια τα καταστήματα της με προϊόντα».

«Αν ένα κατάστημα της Nike πουλήσει ένα ζευγάρι παπούτσια για 51 ευρώ τότε τα έσοδα του θα είναι περίπου 26 ευρώ, καθώς τυπικά ένα 35% αφορά στο περιθώριο κέρδους και ένα 15 – 18% σε πρόσθετους φόρους. Όμως στην περίπτωση του Decathlon, που είναι ο ίδιος προμηθευτής των προϊόντων που πουλάει, αν πουλήσει ένα παπούτσι για 51 ευρώ, τότε τα έσοδα του είναι 51 ευρώ».

Όμως σε κάθε περίπτωση τι είναι αυτό που έκανε μια γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών να ξεχωρίσει και να αποκτήσει τόσο σημαντικό κομμάτι της αγοράς στην Ινδία;

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που διαφοροποιεί τη Decathlon από εταιρείες, όπως η Nike, είναι πως διαθέτει πολύ μικρό ποσοστό των κερδών της για κινήσεις marketing και διαφήμισης.

Η στρατηγική της εταιρείας φαίνεται να είναι της «παλιάς σχολής» και προτιμά την «από στόμα σε στόμα» διαφημιστική μέθοδο, αφήνοντας την ποιότητα των προϊόντων, τις τιμές αλλά και την εμπειρία του κάθε πελάτη να γίνουν η «διαφημιστική» καμπάνια του Decathlon.

Η εταιρεία ξέρει πως είναι δεν μπορεί να πουλήσει κανείς 5.000 διαφορετικά προϊόντα αν δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο προϊόν για τον εκάστοτε πελάτη.

Η Decathlon φαίνεται πως προσλαμβάνει μόνο ανθρώπους, οι οποίοι από τη μία έχουν τουλάχιστον μια βασική εκπαίδευση στο αντικείμενο αλλά και μια τουλάχιστον βασική εμπειρία στα sports.

Σύμφωνα με τον Μίθιλ Τζέισεν, μάνατζερ της εταιρείας, «αν ο πελάτης ξέρει τι είδους στήριξη χρειάζεται από το παπούτσι που θέλει να αγοράσει, αντίστοιχα ο πωλητής πρέπει να ξέρει ποιο παπούτσι να του προτείνει».

Παράλληλα, για να δουλέψει κανείς στη Decathlon πρέπει να είναι και ο ίδιος σε φόρμα. «Είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά, τόσο στα καταστήματα, όσο και στις αποθήκες» δήλωσε ο Ραούλ Νάντα, ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων που έχει δουλέψει ως αποθηκάριος αλλά και υπεύθυνος πωλήσεων σε κατάστημα της Decathlon.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, η εταιρεία οργανώνει ημέρες καριέρας, όπου οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε τεστ φυσικής κατάστασης και παίζουν αθλήματα μεταξύ τους.

Τα καταστήματα της Decathlon δεν είναι σαν κανένα άλλο κατάστημα αθλητικών ειδών στην Ινδία. Αρχικά, το μέγεθός τους είναι τεράστιο. Είναι τόσο μεγάλα που μπορούν με συγκριθούν με το εμβαδόν που θα καταλάμβαναν δύο γήπεδα τένις ή δύο γήπεδα ποδοσφίρου.

Όμως το μέγεθος έχει να κάνει τόσο με τις ποσότητες προϊόντων που «κρύβουν» στο εσωτερικό τους, όσο και με την ποικιλία.

Με περισσότερα από 5.000 προϊόντα για περισσότερα από 80 αθλήματα, είναι δύσκολο να μπει κανείς μέσα και να φύγει χωρίς να έχει αγοράσει κάτι.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:59

Titan SA: Εγκρίθηκε από ΓΣ η διανομή μικτού μερίσματος 1,10 ευρώ/μετοχή

18:57

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ελέγχει σήμερα το 60% της Λωρίδας της Γάζας

18:51

ΕΕΕΠ: Καμπάνια στα τηλεοπτικά δίκτυα και έρευνα αναγνωρισιμότητας εν μέσω αλλαγών στην αγορά παιγνίων

18:38

Τραμπ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων κατά κινεζικών εταιρειών που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο

18:24

Austriacard: Συμφωνία Ν. Λύκου - Dai Nippon Printing για μεταβίβαση του 74,58%

18:08

Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στην Τιθορέα - Επεισόδια στην Ευελπίδων

18:06

Εβδομαδιαίες απώλειες 1,46% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:03

Τραμπ: Η επίθεση στο Κίεβο μπορεί να οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση των ειρηνευτικών προσπαθειών

18:03

Βουλή: Ανεξαρτητοποίηση Φ. Οζγκιούρ από Νέα Αριστερά

17:44

Γερμανία: «Καλό» τηλεφώνημα με τον Τραμπ είχε ο Μερτς

17:27

Παναμάς: Η Διοίκηση της Διώρυγας δεν προβλέπει περιορισμούς στη διέλευση των πλοίων το 2026

17:18

Σάντσεθ: Η απουσία από τη Eurovision μας τοποθετεί στη «σωστή πλευρά της Iστορίας»

17:05

Ρωσία: Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν διυλιστήριο στην πόλη Ριαζάν

16:56

Πτωτικό κλίμα στην Wall Street με βαρίδι την τεχνολογία

16:42

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων για τον Κοινωνικό Τουρισμό

16:20

Ο ΕΟΠΥΥ χαιρετίζει την εξάρθρωση κυκλώματος απάτης που αφορούσε εικονικές φυσικοθεραπείες

16:11

Αφγανιστάν: Οι μητρικοί θάνατοι αυξάνονται δραματικά μετά την άνοδο των Ταλιμπάν

16:04

Τραμπ: «Με τον Σι μιλήσαμε πολύ για την Ταϊβάν - Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

15:51

Επίσκεψη Τασούλα στο Εθνικό Πάρκο του Έβρου: «Τα ελληνικά σύνορα είναι σε καλά χέρια»

15:42

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

15:40

Αρειος Πάγος: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των δύο 17χρονων κοριτσιών

15:37

SpaceX: Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα το ενημερωτικό δελτίο για την μεγαλύτερη IPO στην ιστορία

15:15

Στο τραπέζι σενάριο γενναίας μείωσης του μη μισθολογικού κόστους - Πόσο θα υποχωρήσουν οι εισφορές και από πότε

15:10

Ένταση στο τελωνείο του Προμαχώνα μεταξύ αγροτών και αστυνομικών - Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις

14:59

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την αξιοποίηση εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο των Χανίων

14:56

Κωνσταντίνου (Yalco): Σε αναπτυξιακή πορεία μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης

14:49

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη» στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις

14:34

ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Μαρινάκης ομολόγησε πως η κυβέρνηση είναι πίσω από τη στοχοποιήση του προέδρου»

14:29

Την άρση ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας - Την Τρίτη ψηφίζει η Ολομέλεια

14:28

Στο Παρίσι για τη Σύνοδο G7 μεταβαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider