Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου
Βρίσκονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ιταλία αλλά και τη Λατινική Αμερική. Και η περιουσία τους ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσα ακριβώς; Κανείς δεν ξέρει, καθώς ένα από τα κομμάτια της «δουλειάς» τους είναι να κρύβουν την περιουσία τους από τις αρχές. Το οργανωμένο έγκλημα ανά τον πλανήτη παίρνει πολλές μορφές, από τα καρτέλ των ναρκωτικών μέχρι τα συμβόλαια θανάτου αλλά και τις κλοπές αυτοκινήτων. Επίσης, η δομή του είναι εντελώς διαφορετική. Άλλες συμμορίες είναι πιο χαλαρές και άλλες -όπως η ιαπωνική Γιακούζα- έχουν οργάνωση που θα ζήλευαν πολλές πολυεθνικές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αγγλοσαξονικό ρητό "Crime does not pay" δεν ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις

Η μεγαλύτερη αδελφότητα της ρωσικής Μαφίας, με έδρα τη Μόσχα. Η δομή της ρωσικής μαφίας είναι στο άλλο άκρο σε σχέση με εκείνη της Γιάκουζα, με την έννοια ότι είναι άκρως αποκεντρωμένη. Η Solntsevskaya Bratva αποτελείται από 10 ημι-αυτόνομες ομάδες που δρουν σχεδόν ανεξάρτητα. Τα έσοδά τους, ωστόσο, μπαίνουν σε κοινό ταμείο που επιβλέπεται από 12μελές συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται τακτικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα μέλη της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9.000 και η ειδικότητά της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το τράφικινγκ. Γενικά η ρωσική μαφία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακίνηση ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου και η μεγαλύτερη ομάδα της Γιακούζα, καθώς συγκεντρώνει περίπου το 45% των 86.300 μελών της ιαπωνικής μαφίας. Βασική πηγή εσόδων είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ακολουθούμενο από τον τζόγο, τον εκβιασμό και την επίλυση διαφορών. Αλλά και το εμπόριο όπλων, τα ακίνητα και η βιομηχανία του σεξ – κυρίως το τράφικινγκ και η ιντερνετική πορνογραφία – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Εδρεύει στην πόλη Κόμπε αλλά είναι απλωμένη σε όλη την Ιαπωνία, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Ενώ η ιταλο-αμερικανική μαφία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στις τελευταίες δεκαετίες, η μαφία στην Ιταλία παραμένει κραταιά και πλούσια. Πέντε μεγάλες οργανώσεις «κάνουν» παιχνίδι στη χώρα. Η Κόζα Νόστρα με έδρα τη Σικελία, η Ντραγκέτα με έδρα την Καλαβρία και η Καμόρα με έδρα τη Νάπολη είναι οι παλαιότερες και ισχυρότερες. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σάκρα Κορόνα Ουνίτα από την Απουλία και η Στίντα από τη Σικελία. Η Καμόρα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως συμμορία φυλακής, είναι η πλουσιότερη ανάμεσά τους. Όπλα, ναρκωτικά, τράφικινγκ, λαθρεμπόριο, τζόγος, εκβιασμός είναι οι βασικές δραστηριότητές της.

 Με έδρα την Καλαβρία, είναι η δεύτερη πλουσιότερη συμμορία της Ιταλίας μετά την Καμόρα. Ενώ συμπίπτουν σε πολλές από τις δραστηριότητές τους, αυτό που ξεχωρίζει την Ντραγκέτα είναι οι δεσμοί της με τους Λατινοαμερικάνους εμπόρους κοκαΐνης. Ελέγχει μεγάλο ποσοστό των ναρκωτικών που περνούν τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη, ενώ επεκτείνει τη δράση της και στις ΗΠΑ. Στη φωτογραφία ένα από τα αφεντικά της, ο Σαλβατόρε Κολούτσιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής και την ακόρεστη κατανάλωση της Βόρειας. Λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, λόγω συγγένειας ή γάμων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, καθώς παρά τις απώλειες που παρ' όλες τις απώλειες που έχει τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατη ο περίφημος «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν (φωτογραφία), – συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:35

ΕΒΕΠ: Σημαντική η νέα Αρχή για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή

09:24

Οι Έλληνες χάνουν πολλά χρήματα τελικά κυνηγώντας τις προσφορές της Black Friday

09:16

Reuters για Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ βασίζεται σε non paper - Η προτροπή Γουίτκοφ σε Πούτιν

08:47

Επενδυτική επέλαση 45 εκατ. ευρώ: Η Αγγελάκης χτίζει τη νέα γενιά της ελληνικής πτηνοτροφίας

08:44

Μπλακάουτ στη Λάρισα - Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη

08:23

ΓΓ του ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις και επεξεργασία

08:22

Ποιος έχει περισσότερο ανάγκη το Μουντιάλ 2026

08:18

Ποιο νέο 5άστερο τουριστικό project δρομολογείται στην Κρήτη

08:11

Κομισιόν: Οι 7+1 αστερίσκοι για την Ελλάδα - Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την ελληνική οικονομία

08:05

Επέκταση του IRIS εκτός συνόρων: Τι σημαίνει για τον Έλληνα καταναλωτή

08:01

Πυρκαγιές: Πώς θα ενισχυθεί η Ελλάδα έως το 2026 - Ο νέος εξοπλισμός της αντιπυρικής θωράκισης

07:57

«Πέφτει» 1 δισ. στην πολυτελή κατοικία, τιμές που θυμίζουν Ντουμπάι, Ίμπιζα - Ο «Romantic Affluent»

07:52

Τι ετοιμάζει ο Κυριάκος και η Mistral - Οι προβλέψεις Καμμένου για το ΠΑΣΟΚ - Η Ράνια ξαναχτυπά Αλέξη

07:45

Τραμπ: Συνάντηση Γουίτκοφ - Πούτιν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα

07:31

Πρωταγωνιστεί η Πειραιώς στην αγορά χρυσού, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με το «The Royal Mint»

07:25

ΑΑΔΕ αντί ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή των αγροτικών ενισχύσεων

07:20

Data Center: «Πράσινο φως» (υπό όρους) στο project 300 εκατ. των Dromeus/Apto (Pimco) στα Σπάτα

07:16

Κληρονομιές: Τα 10 σημεία - «κλειδιά» για δηλώσεις και φόρο

07:11

Έρχεται η ρύθμιση για το βιομηχανικό ρεύμα - Το τρενάκι του τρόμου στα ακίνητα - Την πάτησαν οι σορτάκηδες

23:55

Με έως 20 μήνες φυλάκιση για απάτη κινδυνεύει Ιταλίδα ινφλουένσερ

23:45

Σκόπια: Επίθεση δέχθηκε ηγέτης της βουλγαρικής μειονότητας - Αντιδράσεις από Σόφια

23:35

Ισραήλ: Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα

23:20

Ο Ερντογάν πρότεινε εκ νέου την Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

23:08

Κερδοφόρο «3x3» η Wall Street - Άνοδος πάνω από 660 μονάδες για Dow Jones

22:53

Στο στόχαστρο του FBI έξι Δημοκρατικοί - Καλούσαν για ανυπακοή στις εντολές της κυβέρνησης Τραμπ

22:34

Πτώση για το πετρέλαιο - «Βαρίδι» η πιθανή συμφωνία για το Ουκρανικό

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2 εκατ. ευρώ

21:50

Βρετανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στο Λονδίνο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 25/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

Λάιεν: Θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία μέχρι να δεχτεί «μια αξιόπιστη πορεία προς την ειρήνη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider