Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου
Βρίσκονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ιταλία αλλά και τη Λατινική Αμερική. Και η περιουσία τους ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσα ακριβώς; Κανείς δεν ξέρει, καθώς ένα από τα κομμάτια της «δουλειάς» τους είναι να κρύβουν την περιουσία τους από τις αρχές. Το οργανωμένο έγκλημα ανά τον πλανήτη παίρνει πολλές μορφές, από τα καρτέλ των ναρκωτικών μέχρι τα συμβόλαια θανάτου αλλά και τις κλοπές αυτοκινήτων. Επίσης, η δομή του είναι εντελώς διαφορετική. Άλλες συμμορίες είναι πιο χαλαρές και άλλες -όπως η ιαπωνική Γιακούζα- έχουν οργάνωση που θα ζήλευαν πολλές πολυεθνικές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αγγλοσαξονικό ρητό "Crime does not pay" δεν ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις

Η μεγαλύτερη αδελφότητα της ρωσικής Μαφίας, με έδρα τη Μόσχα. Η δομή της ρωσικής μαφίας είναι στο άλλο άκρο σε σχέση με εκείνη της Γιάκουζα, με την έννοια ότι είναι άκρως αποκεντρωμένη. Η Solntsevskaya Bratva αποτελείται από 10 ημι-αυτόνομες ομάδες που δρουν σχεδόν ανεξάρτητα. Τα έσοδά τους, ωστόσο, μπαίνουν σε κοινό ταμείο που επιβλέπεται από 12μελές συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται τακτικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα μέλη της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9.000 και η ειδικότητά της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το τράφικινγκ. Γενικά η ρωσική μαφία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακίνηση ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου και η μεγαλύτερη ομάδα της Γιακούζα, καθώς συγκεντρώνει περίπου το 45% των 86.300 μελών της ιαπωνικής μαφίας. Βασική πηγή εσόδων είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ακολουθούμενο από τον τζόγο, τον εκβιασμό και την επίλυση διαφορών. Αλλά και το εμπόριο όπλων, τα ακίνητα και η βιομηχανία του σεξ – κυρίως το τράφικινγκ και η ιντερνετική πορνογραφία – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Εδρεύει στην πόλη Κόμπε αλλά είναι απλωμένη σε όλη την Ιαπωνία, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Ενώ η ιταλο-αμερικανική μαφία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στις τελευταίες δεκαετίες, η μαφία στην Ιταλία παραμένει κραταιά και πλούσια. Πέντε μεγάλες οργανώσεις «κάνουν» παιχνίδι στη χώρα. Η Κόζα Νόστρα με έδρα τη Σικελία, η Ντραγκέτα με έδρα την Καλαβρία και η Καμόρα με έδρα τη Νάπολη είναι οι παλαιότερες και ισχυρότερες. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σάκρα Κορόνα Ουνίτα από την Απουλία και η Στίντα από τη Σικελία. Η Καμόρα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως συμμορία φυλακής, είναι η πλουσιότερη ανάμεσά τους. Όπλα, ναρκωτικά, τράφικινγκ, λαθρεμπόριο, τζόγος, εκβιασμός είναι οι βασικές δραστηριότητές της.

 Με έδρα την Καλαβρία, είναι η δεύτερη πλουσιότερη συμμορία της Ιταλίας μετά την Καμόρα. Ενώ συμπίπτουν σε πολλές από τις δραστηριότητές τους, αυτό που ξεχωρίζει την Ντραγκέτα είναι οι δεσμοί της με τους Λατινοαμερικάνους εμπόρους κοκαΐνης. Ελέγχει μεγάλο ποσοστό των ναρκωτικών που περνούν τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη, ενώ επεκτείνει τη δράση της και στις ΗΠΑ. Στη φωτογραφία ένα από τα αφεντικά της, ο Σαλβατόρε Κολούτσιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής και την ακόρεστη κατανάλωση της Βόρειας. Λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, λόγω συγγένειας ή γάμων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, καθώς παρά τις απώλειες που παρ' όλες τις απώλειες που έχει τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατη ο περίφημος «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν (φωτογραφία), – συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

23:08

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα

21:48

Υψηλό εξαμήνου για το πετρέλαιο

21:32

Τσιάρας: Θετική η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

21:16

Νετανιάχου για ΗΠΑ - Ιράν: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

21:00

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός με ράλι σχεδόν 2%

20:44

Ερντογάν: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για Αιγαίο και Μεσόγειο

20:28

Τι σημαίνει η νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ - Σε δοκιμασία οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

20:12

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

19:40

Συρία: Τέσσερις νεκροί από επίθεση του ISIS - Οι ΗΠΑ αποχωρούν πλήρως σε 1 μήνα

19:24

Σκάνδαλο Έπστιν: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον

19:08

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το κομφούζιο με τους δασμούς Τραμπ

18:52

Bloomberg: Μνηστήρες για την εξαγορά της PayPal

18:36

Η Σλοβακία διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

18:20

Ουγγρικό βέτο μπλόκαρε το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - «Είναι οπισθοδρόμηση»

18:04

«Έχει σφυγμό» η γερμανική οικονομία - Τόνωση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

17:48

Στη Σούδα το USS Gerald R. Ford

17:32

Drones του Κιέβου έπληξαν μονάδα άντλησης πετρελαίου του αγωγού Ντρούζμπα

17:16

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στο Μεξικό να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια

17:00

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Σε ποια κατηγορία ανήκετε - Πόσο πέφτει δόση και οφειλή

16:48

Κόκκινα ταμπλό στη Wall Street από τη σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ

16:35

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζoυμε τα παπούτσια μας με υγρά μαντηλάκια

16:24

Eli Lilly: Κυκλοφόρησε το Zepbound με όλες τις δόσεις του μήνα σε μία πένα

16:10

Ο Τραμπ απειλεί με «πολύ πιο υψηλούς δασμούς» όσες χώρες «παίξουν» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider