Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πιο πλούσιες συμμορίες του κόσμου
Βρίσκονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στη Ρωσία, την Ιαπωνία, την Ιταλία αλλά και τη Λατινική Αμερική. Και η περιουσία τους ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσα ακριβώς; Κανείς δεν ξέρει, καθώς ένα από τα κομμάτια της «δουλειάς» τους είναι να κρύβουν την περιουσία τους από τις αρχές. Το οργανωμένο έγκλημα ανά τον πλανήτη παίρνει πολλές μορφές, από τα καρτέλ των ναρκωτικών μέχρι τα συμβόλαια θανάτου αλλά και τις κλοπές αυτοκινήτων. Επίσης, η δομή του είναι εντελώς διαφορετική. Άλλες συμμορίες είναι πιο χαλαρές και άλλες -όπως η ιαπωνική Γιακούζα- έχουν οργάνωση που θα ζήλευαν πολλές πολυεθνικές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αγγλοσαξονικό ρητό "Crime does not pay" δεν ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις

Η μεγαλύτερη αδελφότητα της ρωσικής Μαφίας, με έδρα τη Μόσχα. Η δομή της ρωσικής μαφίας είναι στο άλλο άκρο σε σχέση με εκείνη της Γιάκουζα, με την έννοια ότι είναι άκρως αποκεντρωμένη. Η Solntsevskaya Bratva αποτελείται από 10 ημι-αυτόνομες ομάδες που δρουν σχεδόν ανεξάρτητα. Τα έσοδά τους, ωστόσο, μπαίνουν σε κοινό ταμείο που επιβλέπεται από 12μελές συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται τακτικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα μέλη της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9.000 και η ειδικότητά της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και το τράφικινγκ. Γενικά η ρωσική μαφία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακίνηση ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου και η μεγαλύτερη ομάδα της Γιακούζα, καθώς συγκεντρώνει περίπου το 45% των 86.300 μελών της ιαπωνικής μαφίας. Βασική πηγή εσόδων είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ακολουθούμενο από τον τζόγο, τον εκβιασμό και την επίλυση διαφορών. Αλλά και το εμπόριο όπλων, τα ακίνητα και η βιομηχανία του σεξ – κυρίως το τράφικινγκ και η ιντερνετική πορνογραφία – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Εδρεύει στην πόλη Κόμπε αλλά είναι απλωμένη σε όλη την Ιαπωνία, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Ενώ η ιταλο-αμερικανική μαφία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στις τελευταίες δεκαετίες, η μαφία στην Ιταλία παραμένει κραταιά και πλούσια. Πέντε μεγάλες οργανώσεις «κάνουν» παιχνίδι στη χώρα. Η Κόζα Νόστρα με έδρα τη Σικελία, η Ντραγκέτα με έδρα την Καλαβρία και η Καμόρα με έδρα τη Νάπολη είναι οι παλαιότερες και ισχυρότερες. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σάκρα Κορόνα Ουνίτα από την Απουλία και η Στίντα από τη Σικελία. Η Καμόρα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα ως συμμορία φυλακής, είναι η πλουσιότερη ανάμεσά τους. Όπλα, ναρκωτικά, τράφικινγκ, λαθρεμπόριο, τζόγος, εκβιασμός είναι οι βασικές δραστηριότητές της.

 Με έδρα την Καλαβρία, είναι η δεύτερη πλουσιότερη συμμορία της Ιταλίας μετά την Καμόρα. Ενώ συμπίπτουν σε πολλές από τις δραστηριότητές τους, αυτό που ξεχωρίζει την Ντραγκέτα είναι οι δεσμοί της με τους Λατινοαμερικάνους εμπόρους κοκαΐνης. Ελέγχει μεγάλο ποσοστό των ναρκωτικών που περνούν τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη, ενώ επεκτείνει τη δράση της και στις ΗΠΑ. Στη φωτογραφία ένα από τα αφεντικά της, ο Σαλβατόρε Κολούτσιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραγωγή της Νότιας Αμερικής και την ακόρεστη κατανάλωση της Βόρειας. Λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, λόγω συγγένειας ή γάμων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους. Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, καθώς παρά τις απώλειες που παρ' όλες τις απώλειες που έχει τα τελευταία χρόνια – πιο πρόσφατη ο περίφημος «Ελ Τσάπο», Χοακίν Γκουσμάν (φωτογραφία), – συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:04

Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

11:59

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενοποίηση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

11:56

H Mercedes-Benz μοιράζεται κέρδη με τους εργαζόμενους - Μπόνους 3.139 ευρώ και δωρεάν μετοχές

11:56

Βουλγαρία: Στον αντιπρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

11:50

Unilever: Άνοδος 4% στις πωλήσεις δ' τριμήνου - Επαναγορά μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ

11:44

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα - Καιρός με δύο πρόσωπα το Σαββατοκύριακο

11:37

ΔΕΔΔΗΕ: Σύμβαση για την κατασκευή τριών θέσεων ηλεκτροδότησης πλοίων από ξηράς στο Λιμένα Ηγουμενίτσας

11:33

Θεοδωρικάκος: Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον

11:24

Επ. Ανταγωνισμού: Κατά προτεραιότητα εξέταση και αιφνίδιοι έλεγχοι σε εταιρεία σιδηροδρομικών υπηρεσιών

11:22

Hermès: Άλμα 9,8% στις πωλήσεις δ' τριμήνου χάρη στη ζήτηση για τις τσάντες Birkin

11:22

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - Προς τις 2.360 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:06

Χατζηδάκης: Ήρεμα νερά με την Τουρκία, αλλά και ενίσχυση της θέσης της χώρας

10:57

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Τα επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ

10:57

EFG Outlook 2026: Οι 10 βασικές θεματικές που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία το 2026

10:49

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

10:46

Αυστραλία: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά της επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ - 27 συλλήψεις

10:38

Alpha Finance - AXIA Research: Αναβάθμιση της τιμής στόχου για Τρ. Κύπρου στα 10,90 ευρώ/μετοχή

10:38

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά των δασμών στον Καναδά

10:29

Παπαθανάσης: Παρεμβάσεις 1,039 εκατ. ευρώ στον Δήμο Βοΐου για την προστασία του περιβάλλοντος

10:26

ΔΥΠΑ: 4.000 θέσεις εργασίας και 150 επιχειρήσεις στην 52η «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη

10:24

SoftBank: Κέρδη 2,4 δισ. δολάρια για το Vision Fund το δ' τρίμηνο χάρη στην επένδυση στην OpenAI

10:20

Μπρατάκος: ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής στρατηγικοί εταίροι για μια Αττική πιο ανταγωνιστική

10:16

Ο μετασχηματισμός των θυγατρικών στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου

10:13

ΠΙΣ: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για καταχώριση και αναζήτηση θέσεων εργασίας ιατρών

10:06

Χατζηβασιλείου: Ο Πρωθυπουργός έθεσε το casus belli μέσα στην Άγκυρα

09:58

Cisco: «Βουτιά» 7% για τη μετοχή ελέω «μέτριου» guidance - Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα β' τριμήνου

09:36

Παπαστράτος: Eπενδύσεων συνέχεια με στόχο τα 600 εκατ. εξαγωγές

09:34

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

09:32

Πέθανε ο πρώην υπουργός της NΔ Αναστάσης Παπαληγούρας

09:30

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να προμηθεύονται ενέργεια από εργοστάσια που καίνε άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider