Η Τουρκία παραβιάζει τους κοινούς κανόνες στις διακρατικές σχέσεις

Κώστας Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία παραβιάζει τους κοινούς κανόνες στις διακρατικές σχέσεις

Στην τουρκική κοινωνία είναι διάχυτος ο φόβος όσων δεν επιδεικνύουν ένθερμη υποστήριξη στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτός ο φόβος υπάρχει όσο και να το αρνούνται τα κρατικά όργανα και οι υποστηριχτές του.

Τονίστηκε πολλές φορές η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Για αυτό, θα εξηγήσω τη διαφορά μεταξύ του κράτους δικαίου της ΕΕ και των πολιτικών απόψεων. Το κράτος δικαίου είναι εκείνες οι αρχές και αξίες που είναι πλήρως δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη στην ΕΕ. Αυτή η υποχρεωτική νομοθεσία είναι το κοινό κράτος δικαίου που ισχύει σε όλα τα κράτη της ΕΕ, μικρά ή μεγάλα. Οι πολιτικές απόψεις είναι υποκειμενικές και διαφέρουν στη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να διαφέρει. Είναι κοινό και υποχρεωτικό.

Για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ, δεν αρκούν επιχειρήματα για την οικονομία, την γεωγραφία και την ιστορία της. Η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και πρέπει πρώτα να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κράτος δικαίου της ΕΕ. Αυτούς τους κοινούς βασικούς κανόνες δικαίου ακολουθούμε και σεβόμαστε υποχρεωτικά όλα τα κράτη στην ΕΕ.

Δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τους κανόνες ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, αλλά να φταίνε άλλοι.

Κράτος δικαίου σημαίνει δημοκρατία και ελευθερία στους πολίτες και σεβασμός στις μειονότητες.

Κράτος δικαίου είναι το κράτος που σέβεται άλλο κράτος να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα με βάση το δίκαιο του ΟΗΕ για τη θάλασσα και να καθορίζει την ΑΟΖ του.

Κράτος δικαίου σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να κατέχει παράνομα με στρατό της, έδαφος σε άλλο κράτος.

Στο κράτος δικαίου, ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι τρομοκράτης, ούτε προδότης, ούτε βρίσκεται φυλακή, επειδή η άποψη του δεν μας αρέσει, όπως ισχύει στην Τουρκία.

Κράτος δικαίου σημαίνει, ότι σέβομαι τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και τις εφαρμόζω.

Αυτά αρκούν για να κρίνουμε εάν η Τουρκία ακολουθεί ή παραβιάζει τους κοινούς κανόνες που ισχύουν για ένα κράτος δικαίου εντός της ίδιας της χώρας αλλά και στις σχέσεις της με άλλα κράτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider