Οι πιο δύσκολοι καιροί ήρθαν

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το 2025 ξεκίνησε με δυσκολίες για την οικονομία λόγω των -πολλών- ενεργών εστιών γεωπολιτικών εντάσεων παγκοσμίως, του δασμολογικού πολέμου, αλλά και με «τοπικά» μέτωπα, όπως αυτό της αγοράς ρεύματος. Η ελληνική αγορά είχε προετοιμασθεί για μία πιο πιεσμένη εξωτερική ζήτηση λόγω των πιο αδύναμων ρυθμών ανάπτυξης που βιώνουν μεγάλοι «πελάτες», αλλά και οι εγχώριοι καταναλωτές πιέζονταν καθώς επιχειρούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις που συνεχίζονται αδιάκοπα, ειδικά στο πακέτο στέγασης και στις υπηρεσίες.

Το αποτύπωμα της δύσκολης αυτής κατάστασης είχε γίνει εμφανές στον Τουρισμό που ξεκίνησε τη σεζόν με αρρυθμίες, ενώ ο πόλεμος των δασμών και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο προκαλούν αναταράξεις και στην άλλη μεγάλη ελληνική βιομηχανία: τη ναυτιλία. Αλλά και οι βραχυχρόνιοι δείκτες αποτύπωσαν την στενότητα: οι λιανικές πωλήσεις σε όγκο είναι στάσιμες, πιέσεις καταγράφονται στις εξαγωγές, στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα.

Τώρα έχουμε ένα νέο πολεμικό μέτωπο στη γειτονιά μας, η εξέλιξη του οποίου είναι άδηλη και δεδομένο είναι ένα: οι ακόμη πιο δύσκολοι καιροί ήρθαν.

Προς το παρόν οι δυσκολίες είναι ορατές στην ελληνική οικονομία μέσω των αυξημένων διεθνών τιμών του πετρελαίου και των νέων προσκομμάτων στις μεταφορές. Με τα σενάρια να πληθαίνουν για το τι θα συμβεί αν υπάρξει κλιμάκωση της σύρραξης ή αν πλησιάσει ακόμη πιο πολύ στη γειτονιά μας.  

Με βάση την εμπειρία από την προηγούμενη ενεργειακή κρίση (που δεν έχει ουσιαστικά τελειώσει), αλλά και από την γενικότερη μάχη με την ακρίβεια (που δεν έχει κερδηθεί αφού ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε πριν εμφανιστεί το νέο μέτωπο), είναι πολύ σημαντικό να πέσει το βάρος στην πρόληψη. Πρέπει να παταχθούν εγκαίρως φαινόμενα αισχροκέρδειας, να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα ενισχύσουν την σταθερότητα των τιμών, να βρεθούν εναλλακτικοί δίαυλοι διασφάλισης της επάρκειας και των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά άλλα βασικά είδη.

Γενικά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως αυτοί οι πιο δύσκολοι καιροί απαιτούν ευρύτερη επιτάχυνση όλων όσων μένουν σε εκκρεμότητα για τη καλύτερη θωράκιση της χώρας, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και γενικότερα. Γιατί το νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τις δραστικές αλλαγές στην παγκόσμια σκακιέρα (λόγω της στάσης των ΗΠΑ), την απόπειρα περιφερειακών δυνάμεων να επωφεληθούν από το κενό που δημιουργείται και τις νέες προκλήσεις που αναδύονται για τα ελληνικά γεωπολιτικά συμφέροντα.

Όλες οι ειδήσεις

14:37

EFA Group: προχωρά σε ΑΜΚ 80 εκατ. με νέους επενδυτές Motor Oil και EOS Capital Partners

14:36

Νέος CEO στην Kraft Heinz από Πρωτοχρονιά: Ποιος αναλαμβάνει - Ο ρόλος του

14:36

Κοντογεώργης για μπλόκα: Ελπίζουμε να υπάρξει διάλογος και εκτόνωση μέσα στην εβδομάδα

14:24

Φυσικές καταστροφές: Οι οικονομικές ζημιές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο το 2025

14:16

Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

14:06

Digital economy forum 2025: Οι τεχνολογικές τάσεις που θα αλλάξουν τις επιχειρήσεις τα επόμενα 30 χρόνια

14:04

Αστεροσκοπείο: Τι είναι οι «κοσμικοί άνεμοι» που βρέθηκαν γύρω από μαύρες τρύπες - Βίντεο

14:03

Σουηδία: Μόνο μισή ώρα ηλιοφάνειας έχει καταγραφεί τον Δεκέμβριο στη Στοκχόλμη

13:59

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι δύο από τους επτά κατηγορούμενους από την Κρήτη

13:58

Το BBC λέει ότι θα αντιπαλέψει την αγωγή του Τραμπ για δυσφήμηση

13:55

Γαλλία: Δρόμοι και σιδηροδρομικός άξονας αποκλεισμένοι από οργισμένους αγρότες

13:49

Κεφαλογιάννης: «Τιμούμε το παρελθόν - Υπηρετούμε το παρόν - Προστατεύουμε το μέλλον»

13:45

Tap & Go: Ανέπαφες πληρωμές με κάρτες Mastercard για μετακινήσεις σε όλα τα ΚΤΕΛ

13:42

Γιατί Σύνοδοι Κορυφής όπως αυτή, οδηγούν συνήθως σε αποτέλεσμα;

13:38

Τσιόδρας: Η ενεργειακή διασύνδεση θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των τιμών του ρεύματος

13:34

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύαμε

13:18

Νίκος Γκάλης: Η πρώτη σειρά υπογεγραμμένων συλλεκτικών αντικειμένων του!

13:13

Σε προπολεμικό χαμηλό η τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Χάνει τα 60 δολάρια το Brent

13:10

Ουκρανία: Η Ευρώπη συστήνει διεθνή επιτροπή για την παροχή αποζημιώσεων από τη Ρωσία

13:04

Jefferies: Ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες η αγορά REPO

13:01

PMI Ευρωζώνης: Πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης όλο το 2025 - Πρώτη φορά από το 2019

12:59

Σούπερ μάρκετ: Στο 1,06% ο πληθωρισμός στο κλείσιμο του 2025 - Πού αυξήθηκαν οι τιμές και πού μειώθηκαν

12:52

Δημοσκόπηση GPO: Πόσοι ζητούν πρόωρες εκλογές

12:51

Κρεμλίνο: Η πρόταση της Ουκρανίας για εκεχειρία τα Χριστούγεννα εξαρτάται από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

12:34

Αιφνίδιο προσωρινό «λουκέτο» για την Cetracore-Jetoil

12:30

Αγρότες: Τι δεν ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό

12:29

Άβαξ για Μετρό: Έτοιμο το 90% της σήραγγας από την Κατεχάκη στον Ευαγγελισμό της Γραμμής 4

12:19

Klarna: Το 95,1% των Ελλήνων δηλώνει ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους

12:13

Ideal Holdings: Έκτακτη ΓΣ στις 12/1 για την επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή στους μετόχους

12:04

Kaspersky: Οι μισοί από τους κωδικούς που παραβιάστηκαν μέσα στο 2025 είχαν ήδη διαρρεύσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider