Ο τουρισμός δεν φτάνει για να σώσει το (εξωτερικό) έλλειμμα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα  -ξανά- είπε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, στις συστάσεις προς την Ελλάδα, τις οποίες επικύρωσε το Ecofin. H μεγάλη υστέρηση σε παραγωγικότητα και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, οδηγεί σε μεγάλη έκθεση σε εισαγωγές και έτσι συντηρείται το μεγάλο «αγκάθι» του εξωτερικού ελλείμματος. Ο λόγος για ένα «αγκάθι» το οποίο πλέον εντείνεται, και πάλι, με «ανάχωμα» μόνο από την πλευρά των τουριστικών εσόδων.

Αλλά, από μόνος του ο τουρισμός (που αυξήθηκε σε εισπράξεις κατά 6,8% τον Μάιο), όσο καλά και να πάει, δεν φτάνει για να σώσει την παρτίδα στο εξωτερικό άνοιγμα της χώρας. Ειδικά τώρα που, λόγω των έργων που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ, θα έχουμε ακόμη πιο μεγάλες ανάγκες για εξοπλισμό και άλλα εισαγόμενα είδη με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις στο πεδίο των αγαθών. 

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Μάιο οι καθαρές εξαγωγές αγαθών (χωρίς  καύσιμα και πληθωρισμό) συρρικνώθηκαν κατά 3,2%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3%. Επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα, αφού εισάγουμε σχεδόν διπλάσια σε αξία αγαθά από όσα εξάγουμε…

Το πρόβλημα είναι δομικό και δυσεπίλυτο. Η Κομισιόν εξηγεί πως υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια αλλά τα «βαρίδια» παραμένουν.

Η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή, ωστόσο το επίπεδο παραγωγικότητας συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ. «Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό και συνεχιζόμενο χάσμα μεταξύ της ελληνικής ωριαίας παραγωγικότητας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και της αντίστοιχης παραγωγικότητας της ΕΕ, δεδομένου ότι το 2023 η παραγωγικότητα της Ελλάδας ανήλθε στο 57,4% του μέσου όρου της ΕΕ» επισημαίνει.

Επίσης η Κομισιόν λέει πως «το πολύ χαμηλό επίπεδο των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για την αύξηση της παραγωγικότητας». Το 2023 οι καθαρές δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά οι καθαρές ιδιωτικές επενδύσεις σε αξία είναι από τις πιο χαμηλές στην ΕΕ. Ετσι, «δεν επιτρέπουν να επέλθουν βελτιώσεις στην παραγωγικότητα», με μόνη σωτηρία πλέον τα έργα  του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Πού είμαστε λοιπόν: «Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή επενδυτικών αγαθών, γεγονός που καθιστά τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και σε απρόβλεπτες εξελίξεις των τιμών παραγωγού». Εξηγεί πως οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών και από τις εξωτερικές αγορές όταν επενδύουν.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν έχει καταφέρει να εξάγει σημαντικής αξίας αγαθά, αλλά και στις εισαγωγές της δεν έχει επωφεληθεί όσο θα μπορούσε  από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς. Η Επιτροπή αναφέρει πως έχει τον χαμηλότερο βαθμό ενσωμάτωσης στην ενιαία αγορά, καθώς ο μέσος όρος των εισαγωγών και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αντιπροσώπευε το 2022 μόλις το 21,9 % του ΑΕΠ, έναντι 46 % που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ.  

Στα «δεινά» που εμποδίζουν τα ιδιωτικά κεφάλαια, και έτσι την άνοδο της παραγωγικότητας και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού η Επιτροπή περιγράφει τα... γνωστά. Λέει πως  η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειψη δυναμισμού στο επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ η φορολογική αστάθεια και οι κανονιστικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ομαλή λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  Ο ελληνικός πληθυσμός έχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο η Ελλάδα φέρει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην ΕΕ όσον αφορά τον δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας είναι μέτριες, το ελληνικό σύστημα δημόσιων συμβάσεων παρουσιάζει ελλείψεις παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις , η πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δυσχερής, οι ληξιπρόθεμες οφειλές  επηρεάζουν τη ρευστότητα, ενώ ορισμένα κλειστά, ακόμη, επαγγέλματα είναι επιζήμια.

Προφανώς δεν είμαστε πλέον εκεί που βρισκόμασταν κάποια χρόνια πριν. Δεν μιλάμε για δίδυμα ελλείματα. Έχουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα, ταχύτερη μείωση του χρέους, διασφάλιση ενός (συγκριτικά υψηλού) ρυθμού ανάπτυξης, έχουμε μείωση της ανεργίας προς μονοψήφια επίπεδα. Με λίγα λόγια, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. 

Αλλά, το εξωτερικό «άνοιγμα» είναι και αυτό πολύ σημαντικό, ειδικά τώρα που μαζεύονται  -ξανά- τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Και είναι καλό να τρέξουμε για να προλάβουμε να προφυλαχθούμε από μια πιθανή νέα καταιγίδα. 

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Χαρακόπουλος: Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία

22:48

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονη κατηγορούμενη για κλοπή

22:17

Ημαθία: Εξαπάτησαν ηλικιωμένες με τη μέθοδο του «λογιστή» και απέσπασαν κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ

21:47

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές για υπόθεση κλοπής μετασχηματιστών ύστερα από επεισοδιακή καταδίωξη

21:24

Φωκίδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

21:18

Τασούλας: Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των πυροσβεστών που έφυγαν

21:17

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό

20:42

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου – Αρνήθηκε τις κατηγορίες

20:35

Θεσσαλονίκη: Κλείνει το βράδυ η Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός λόγω των εργασιών για το Flyover

20:28

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

20:21

Λεχαινά: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή, Κουνουπέλι

20:10

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε αρκετά μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

19:50

ΗΠΑ: Μπλόκο του Κογκρέσου σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία αν δεν υπάρξει προοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα

19:30

Wall Street: Το χρηματιστήριο που δεν επιτρέπεται να πέσει

19:24

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη με θέμα τις εξελίξεις στην Θέουτα

19:09

Δίχως τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία και Αττική - 112 για εκκένωση προς Μέγαρα

18:47

AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον καπνό των πυρκαγιών

18:36

ΑΑΔΕ: Πρώτος επιτόπιος έλεγχος για αγροτικές επιδοτήσεις - Έλεγχος σε 195 κτηνοτρόφους στην Κρήτη

18:22

Γαλλία: Αυξημένες κατά 9% οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων

17:59

Κοντογεώργης: Τιτάνιο το έργο του πυροσβεστικού σώματος, υπάρχει συντονισμός με την αυτοδιοίκηση

17:54

Στον ανακριτή ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου

17:45

BYD: Αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων EV για τρίτο διαδοχικό μήνα

17:36

ΓΓΠΠ: Σε Red Code την Κυριακή για Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

17:30

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην Καμηλόβρυση Φθιώτιδας - Μήνυμα του 112

17:00

Νέες πηγές εσόδων αναζητούν τα σούπερ μάρκετ – Οι επενδύσεις της επόμενης μέρας

16:52

SpaceX: Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Έλον Μασκ ενόψει των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων

16:41

Ανοιχτός ο Λόφος Λυκαβηττού από σήμερα τα μεσάνυχτα

16:37

Πτολεμαϊδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπορίας 57 ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και οικονομική τους εκμετάλλευση

16:25

Τσουκαλάς: Το κόμμα ΕΛΑΣ κάνει light αντιπολίτευση στη ΝΔ και διεξάγει μονομέτωπο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

16:06

Τουρκία-Ιράκ: Υπογραφή συμφωνίας ενός έτους για διασφάλιση χρήσης του πετρελαϊκού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider