Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πως συνεχίζει να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για λελογισμένες δημοσιονομικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, δεν θα είχαν και νόημα νέες εξαγγελίες, λίγες μόνο μέρες μετά από την κάλπη. Βεβαίως, ανάγκες για ελαφρύνσεις υπάρχουν αφού δυσθεώρητα βάρη παραμένουν από τα χρόνια των μνημονίων. Ανάγκες υπάρχουν και για την παροχή στήριξης, καθώς η ακρίβεια, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ενεργειακή κρίση δείχνουν τα δόντια τους. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι την επόμενη 4ετία η «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες». 

 Έτσι. είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο μαξιλάρι, μια υπεραπόδοση που θα μπορεί να τροφοδοτεί νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Βεβαίως, είναι σαφές ότι τούτο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία περίοδο που η χώρα επιστρέφει στο πλέγμα των δημοσιονομικών κανόνων. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να πετύχει ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Είναι κρίσιμο να πετύχει το μεταρρυθμιστικό πακέτο ή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και να βγούμε νικητές στο μαραθώνιο για την έλευση των (πρωτόγνωρα υψηλών) κοινοτικών κονδυλίων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση όσα υποσχέθηκε. Όσο για τα περιθώρια λήψης περαιτέρω μέτρων, ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα γνωρίζουμε μόνο τι πρέπει να γίνει  στο «εσωτερικό» για να  διατηρηθεί και για να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας. Η πορεία σε διεθνές επίπεδο είναι άδηλη, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές τι περιθώρια θα δοθούν πανευρωπαϊκά.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin αυτήν την εβδομάδα, έχοντας βεβαίως ως «ατού» τη διπλή κίνηση πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, η οποία σχεδιάζεται καιρό και προφανώς συνδράμει (και αυτή) στον στόχο κατάταξης της χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι, προφανώς και ορθώς, το βλέμμα της κυβέρνησης (και ειδικά του οικονομικού επιτελείου) είναι στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, η επίτευξή της θα βοηθήσει και αυτή - με την ώθηση που θα δώσει -  στην επίτευξη του συνολικού στόχου που τέθηκε για ένα «μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα» και άρα σε πιο πολλά περιθώρια για αυξήσεις εισοδημάτων και για ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

10:30

ΗΠΑ: 40.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Καλιφόρνια λόγω διαρροής σε δεξαμενή με χημικά

10:18

Καύσιμα: Οι Έλληνες κινδυνεύουν να πληρώσουν παντού «νησιωτικές» τιμές

10:12

ΣΕΒ: Πρακτικές συμβουλές για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις

09:54

Κίνα: Στους 90 οι νεκροί από την έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο

09:49

Ρωσία: Πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ ύστερα από επίθεση ουκρανικών drones

09:41

Τουρκία: Νέα επιχείρηση κατά του CHP - Συνελήφθησαν 13 ύποπτοι για παρατυπίες

09:31

Ζαχαράκη για Πανελλαδικές: Αδιάβλητες αλλά έχουν φτάσει στα όριά τους - Να μην κρίνεται το μέλλον σε μία τρίωρη εξέταση

09:24

Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή στην Κύπρο

09:15

Ενισχύονται οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - ΗΠΑ - Το «στοίχημα» της αμερικανικής αγοράς και η σημασία του

09:11

Προ των πυλών το «PosoKanei»: Real time τιμές, ψηφιακοί έλεγχοι και ΑΙ στην μάχη κατά της ακρίβειας

09:01

Κόμμα Αλέξη Τσίπρα: Ο οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα

08:42

Σενάρια για νέα πλήγματα στο Ιράν τις επόμενες ώρες - Ο Τραμπ τροποποιεί το πρόγραμμά του

08:30

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Εμβληματική επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Βόλου

08:22

Επανεμφάνιση Alpha Bank στην Ιονική Ξενοδοχειακή με φόντο το «The Ilisian»

08:20

Νοσοκομείο Θεαγένειο: Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό για το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ.

08:10

Σιδηρόδρομος - Θεσσαλονίκη: «Προσκλητήριο» σε ΤΕΡΝΑ, AKTOR-ΜΕΤΚΑ, ΑΒΑΞ για σύνδεση ΟΛΘ και δυτικό προαστιακό

08:00

Ακίνητα: Το ΤΑΠ φεύγει, το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης έρχεται - Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου

22:44

Η Ελβετία ευθυγραμμίζεται με ΕΕ - Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

22:31

Στολίσκος για τη Γάζα: Ακτιβιστές καταγγέλουν κακοποίηση από Ισραηλινούς

22:18

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

22:05

Δανία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο - Ναυάγιο στον κεντροδεξιό κυβερνητικό σχηματισμό

21:52

Κύπρος: Άλμα 250% στη βιολογική γεωργία - Στα 350 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές χαλουμιού

21:39

«Κόκκινη» η εβδομάδα για το πετρέλαιο

21:26

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:13

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 120 εκατ. ευρώ

reader insider