Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πως συνεχίζει να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για λελογισμένες δημοσιονομικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, δεν θα είχαν και νόημα νέες εξαγγελίες, λίγες μόνο μέρες μετά από την κάλπη. Βεβαίως, ανάγκες για ελαφρύνσεις υπάρχουν αφού δυσθεώρητα βάρη παραμένουν από τα χρόνια των μνημονίων. Ανάγκες υπάρχουν και για την παροχή στήριξης, καθώς η ακρίβεια, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ενεργειακή κρίση δείχνουν τα δόντια τους. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι την επόμενη 4ετία η «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες». 

 Έτσι. είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο μαξιλάρι, μια υπεραπόδοση που θα μπορεί να τροφοδοτεί νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Βεβαίως, είναι σαφές ότι τούτο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία περίοδο που η χώρα επιστρέφει στο πλέγμα των δημοσιονομικών κανόνων. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να πετύχει ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Είναι κρίσιμο να πετύχει το μεταρρυθμιστικό πακέτο ή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και να βγούμε νικητές στο μαραθώνιο για την έλευση των (πρωτόγνωρα υψηλών) κοινοτικών κονδυλίων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση όσα υποσχέθηκε. Όσο για τα περιθώρια λήψης περαιτέρω μέτρων, ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα γνωρίζουμε μόνο τι πρέπει να γίνει  στο «εσωτερικό» για να  διατηρηθεί και για να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας. Η πορεία σε διεθνές επίπεδο είναι άδηλη, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές τι περιθώρια θα δοθούν πανευρωπαϊκά.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin αυτήν την εβδομάδα, έχοντας βεβαίως ως «ατού» τη διπλή κίνηση πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, η οποία σχεδιάζεται καιρό και προφανώς συνδράμει (και αυτή) στον στόχο κατάταξης της χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι, προφανώς και ορθώς, το βλέμμα της κυβέρνησης (και ειδικά του οικονομικού επιτελείου) είναι στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, η επίτευξή της θα βοηθήσει και αυτή - με την ώθηση που θα δώσει -  στην επίτευξη του συνολικού στόχου που τέθηκε για ένα «μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα» και άρα σε πιο πολλά περιθώρια για αυξήσεις εισοδημάτων και για ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023

19:02

Νίκος Ταχιάος: Αυτοψία στα εργοτάξια και τις αρχαιολογικές εργασίες του ΒΟΑΚ

19:01

Αφθώδης πυρετός στην Λέσβο: Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Στήριξη και στους τυροκόμους

18:50

Το Υπουργείο Οικονομικών θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ - «Η ενίσχυση της αποτελεί στρατηγική επιλογή»

18:44

Μανουσάκης: Στα μέσα Ιουνίου ξεκινάει η ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

18:36

ΔΕΗ: Mega άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ - Θα συμμετάσχει το Δημόσιο

18:23

Αγαπηδάκη: Πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν κάνει προληπτικά εξετάσεις με το «Προλαμβάνω»

18:08

Τζιτζικώστας: Τα αεροπορικά καύσιμα επαρκούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου

18:01

Μικτά σινιάλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – «Γύρισε» στο τέλος ο Γενικός Δείκτης

17:54

Ψάλτης (Alpha Bank): Ευρωπαϊκές αντιφάσεις πίσω από τους «εθνικούς πρωταθλητές»

17:47

ΔΝΤ για ΑΑΔΕ: Πρότυπο εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης

17:45

Γιατί δεν χάνουν όλοι βάρος το ίδιο εύκολα

17:36

Γαλλοβρετανικό σχέδιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

17:28

Κυβερνητικές πηγές σε Ανδρουλάκη: Θεμέλιο του κράτους δικαίου η ύπαρξη του τεκμηρίου αθωότητας

17:19

Η HelleniQ Energy υπογράφει την αναβάθμιση στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ

17:10

Aegean: Επανέναρξη πτήσεων για Μέση Ανατολή

17:03

Wall Street: Υποχώρηση από τα ρεκόρ με φόντο την εκεχειρία - Πτώση 3,5% για την Τesla

16:55

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Βασικός ρόλος του ηγέτη να εμπνέει ανθρώπους και να οδηγεί ομάδες

16:48

Μητσοτάκης σε Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης: Νέα δυναμική στα Δυτικά Βαλκάνια

16:42

Μυλωνάς (Εθνική): «Θύμα της επιτυχίας της» η Ελλάδα στις ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider