Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πως συνεχίζει να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για λελογισμένες δημοσιονομικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, δεν θα είχαν και νόημα νέες εξαγγελίες, λίγες μόνο μέρες μετά από την κάλπη. Βεβαίως, ανάγκες για ελαφρύνσεις υπάρχουν αφού δυσθεώρητα βάρη παραμένουν από τα χρόνια των μνημονίων. Ανάγκες υπάρχουν και για την παροχή στήριξης, καθώς η ακρίβεια, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ενεργειακή κρίση δείχνουν τα δόντια τους. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι την επόμενη 4ετία η «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες». 

 Έτσι. είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο μαξιλάρι, μια υπεραπόδοση που θα μπορεί να τροφοδοτεί νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Βεβαίως, είναι σαφές ότι τούτο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία περίοδο που η χώρα επιστρέφει στο πλέγμα των δημοσιονομικών κανόνων. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να πετύχει ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Είναι κρίσιμο να πετύχει το μεταρρυθμιστικό πακέτο ή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και να βγούμε νικητές στο μαραθώνιο για την έλευση των (πρωτόγνωρα υψηλών) κοινοτικών κονδυλίων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση όσα υποσχέθηκε. Όσο για τα περιθώρια λήψης περαιτέρω μέτρων, ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα γνωρίζουμε μόνο τι πρέπει να γίνει  στο «εσωτερικό» για να  διατηρηθεί και για να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας. Η πορεία σε διεθνές επίπεδο είναι άδηλη, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές τι περιθώρια θα δοθούν πανευρωπαϊκά.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin αυτήν την εβδομάδα, έχοντας βεβαίως ως «ατού» τη διπλή κίνηση πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, η οποία σχεδιάζεται καιρό και προφανώς συνδράμει (και αυτή) στον στόχο κατάταξης της χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι, προφανώς και ορθώς, το βλέμμα της κυβέρνησης (και ειδικά του οικονομικού επιτελείου) είναι στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, η επίτευξή της θα βοηθήσει και αυτή - με την ώθηση που θα δώσει -  στην επίτευξη του συνολικού στόχου που τέθηκε για ένα «μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα» και άρα σε πιο πολλά περιθώρια για αυξήσεις εισοδημάτων και για ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

15:32

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Βίλια - Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

15:20

Ποια παγωτά έτρωγαν οι millennials στα 90’s;

15:17

ΙΟΒΕ: Μικρό το πλήγμα από τη διεθνή αβεβαιότητα - Μήνυμα αποφυγής πολιτικής αστάθειας

15:11

Μαρινάκης: «Όσοι μιλούσαν εν συνόλω για κυβέρνηση υποδίκων θα ζητήσουν συγγνώμη;»

15:11

Η Eli Lilly εξαγοράζει εταιρεία παραγωγής ψυχεδελικών φαρμάκων για 2,8 δισ. δολάρια

15:00

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να προληφθεί κατά 45% - Νέες κατευθυντήριες οδηγίες

14:48

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει άμεση προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών με Ουκρανία

14:47

Παράκαμψη Χαλκίδας: Η ΜΕΤΚΑ υποδέχθηκε τον Κ. Μητσοτάκη στο εργοτάξιο του έργου

14:43

5 πράγματα να ελέγξεις πριν επιλέξεις πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης

14:42

Η ουκρανική βουλή διόρισε τον Κορέτσκι νέο πρωθυπουργό εν μέσω διαδηλώσεων

14:42

ΔΟΑΕ: «Απαράδεκτος ο θάνατος μηχανικού του σταθμού της Ζαπορίζια σε επίθεση»

14:41

Παπαθανάσης: Δυνατότητα υπερδέσμευσης πόρων κατά 30% για το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

14:36

Μαρινάκης: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία - Παρεμβάσεις σε στέγη, ασφάλεια και οφειλές

14:28

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη λόγω της αύξησης των πύρινων μετώπων

14:27

Τέταρτη σύλληψη για την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

14:25

Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η εξέλιξη αποκαθιστά την αλήθεια ως προς το πρόσωπό μου»

14:20

Συμφωνία ΔΕΗ με Naval για τη συντήρηση των φρεγατών FDI

14:16

Νόαμ Κατζ: Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου έχει πλέον αποκτήσει σταθερά θεμέλια

14:15

Τουρνάς: «Η πρόληψη και η άμεση επέμβαση είναι τα ισχυρότερα όπλα απέναντι στις πυρκαγιές»

14:11

Η Ουκρανία έπληξε 6 ρωσικά τάνκερ και ρυμουλκά στη Μαύρη Θάλασσα

14:02

Μηταράκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν διαπίστωσε καμία παράνομη ενέργεια από μέρους μου

14:01

Ημερίδα της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αποκατάστασης και τη νέα εποχή στην Κρατική Αρωγή

13:55

Η ιταλική βουλή ενέκρινε την εκλογική μεταρρύθμιση της Μελόνι

13:54

Συρία: Οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα λαθραίας εισαγωγής όπλων για την Χεζμπολάχ

13:41

Σκρέκας για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

13:40

Μελέτη ΕΥ: Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας απαιτεί ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη

13:32

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για ελληνική κρατική ενίσχυση ύψους 41 εκατ. ευρώ στη γεωργία

13:29

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης για προσλήψεις σε 3 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

13:23

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κρήτη και τρεις ακόμα Περιφέρειες

13:17

Μητσοτάκης: 49,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο ΠΔΠ – Τι είπε για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider