Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν πως συνεχίζει να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για λελογισμένες δημοσιονομικές κινήσεις, έχοντας το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, δεν θα είχαν και νόημα νέες εξαγγελίες, λίγες μόνο μέρες μετά από την κάλπη. Βεβαίως, ανάγκες για ελαφρύνσεις υπάρχουν αφού δυσθεώρητα βάρη παραμένουν από τα χρόνια των μνημονίων. Ανάγκες υπάρχουν και για την παροχή στήριξης, καθώς η ακρίβεια, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ενεργειακή κρίση δείχνουν τα δόντια τους. Το είπε και ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι την επόμενη 4ετία η «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες». 

 Έτσι. είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα νέο μαξιλάρι, μια υπεραπόδοση που θα μπορεί να τροφοδοτεί νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Βεβαίως, είναι σαφές ότι τούτο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία περίοδο που η χώρα επιστρέφει στο πλέγμα των δημοσιονομικών κανόνων. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να πετύχει ο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός. Είναι κρίσιμο να πετύχει το μεταρρυθμιστικό πακέτο ή το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και να βγούμε νικητές στο μαραθώνιο για την έλευση των (πρωτόγνωρα υψηλών) κοινοτικών κονδυλίων.

Προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα, φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση όσα υποσχέθηκε. Όσο για τα περιθώρια λήψης περαιτέρω μέτρων, ας μη ξεχνάμε ότι ακόμα γνωρίζουμε μόνο τι πρέπει να γίνει  στο «εσωτερικό» για να  διατηρηθεί και για να ενισχυθεί η δυναμική της οικονομίας. Η πορεία σε διεθνές επίπεδο είναι άδηλη, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές τι περιθώρια θα δοθούν πανευρωπαϊκά.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin αυτήν την εβδομάδα, έχοντας βεβαίως ως «ατού» τη διπλή κίνηση πρόωρης αποπληρωμής των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, η οποία σχεδιάζεται καιρό και προφανώς συνδράμει (και αυτή) στον στόχο κατάταξης της χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι, προφανώς και ορθώς, το βλέμμα της κυβέρνησης (και ειδικά του οικονομικού επιτελείου) είναι στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, η επίτευξή της θα βοηθήσει και αυτή - με την ώθηση που θα δώσει -  στην επίτευξη του συνολικού στόχου που τέθηκε για ένα «μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα» και άρα σε πιο πολλά περιθώρια για αυξήσεις εισοδημάτων και για ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις

10:07

Χατζηδάκης: Τρία ερωτήματα προς τον κύριο Τσίπρα

09:52

ΑΑΔΕ: Τα επιτεύγματα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν

09:41

Γερμανία: Ομηρεία σε σούπερ μάρκετ του Βερολίνου

09:29

Κονγκό: Τα 648 έφτασαν τα θύματα της επιδημίας του ιού Έμπολα

09:24

Κούβα: Νέο μπλακ άουτ, το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα

09:21

Βενεζουέλα: Στους 4.118 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των δύο ισχυρών σεισμών

09:14

Η παραλία της Πελοποννήσου όπου θα κολυμπήσετε πάνω από μια βυθισμένη πόλη

08:56

CSRD: Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις είναι πραγματικά «πράσινες» με βάση την Ταξινομία της ΕΕ

08:47

Χαμηλό 150ετίας για τα σιτηρά στις ΗΠΑ: Με έλλειψη καυσίμων η Ρωσία - Τι συμβαίνει;

08:40

Julius Baer: Οι πόλεμοι αλλάζουν τη στρατηγική των εύπορων επενδυτών

08:32

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση – Ποιοι εργαζόμενοι δηλώνουν ευτυχισμένοι

08:23

Οι 70 πάροχοι νερού γίνονται δύο: Πώς αλλάζει ο ρόλος της ΕΥΔΑΠ στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ύδρευσης

08:14

Φοιτητική Στέγη: Αυξάνονται τα ενοίκια, μειώνονται οι επιλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

08:09

Τραμπ: 1000 πύραυλοι στοχεύουν το Ιράν αν η Τεχεράνη με βάλει στο στόχαστρο

08:00

IRIS: Οι 5 αλλαγές που φέρνουν οι άμεσες πληρωμές – Από τα POS στις μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη

07:15

Φορολογικές δηλώσεις: Τι έφερε την παράταση έως 24 Ιουλίου - Καθυστερήσεις από φορείς παρά τα πρόστιμα

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider