Tο (γενικό) καμπανάκι που χτυπάει η τουριστική βιομηχανία

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα φετινά μηνύματα από τον Τουρισμό είναι ότι, πάει μεν καλά, αλλά υπάρχουν σύννεφα που χρήζουν άμεσης ερμηνείας και από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Σχετίζονται με τον διεθνή ανταγωνισμό, τις ανατιμήσεις και την αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών παγκοσμίως λόγω των νέων συνθηκών υψηλού κόστους.

Η εικόνα, λοιπόν, του τουρισμού πρέπει να γίνει η αφορμή για μια κουβέντα η οποία θα καλύπτει ολιστικά και συνολικά το ποια θα είναι η στρατηγική των επόμενων ετών. Προφανώς ήδη υπάρχει και εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία πολυετής στρατηγική (η οποία αποτυπώνεται και στο Σχέδιο Ανάπτυξης και στο Σχέδιο Ανάκαμψης), αλλά τα τελευταία χρόνια πολλά άλλαξαν παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς. Ετσι, προφανώς πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές σε πολλά πεδία από τον τουρισμό έως τις νέες τεχνολογίες.

Ας δούμε λοιπόν πως πηγαίνει η «βαριά» μας βιομηχανία.  Οι αφίξεις πάνε καλά μέχρι στιγμής – είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019 που ήταν μέχρι τώρα το  ορόσημο. Ωστόσο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, ακόμα και στους δημοφιλείς προορισμούς ειδικά για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες.  Βεβαίως, μπορεί να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται οι τουρίστες να προβληματίζονται κυρίως από τις υψηλές τιμές (που γίνονται ακόμα πιο υψηλές λόγω high season) αλλά και από την πίεση που οι ίδιοι δέχονται από τον πληθωρισμό που έχει μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση δαπάνη ακόμα και τον Απρίλιο φάνηκε μειωμένη κατά 8,4% σύμφωνα με την ΤτΕ, όταν όλα είναι πιο ακριβά (τα ξενοδοχεία έχουν αύξηση τιμών 10-15%, τα αεροπορικά 30%, τα ακτοπλοϊκά είχαν φτάσει στο θεό ήδη από πέρυσι).

Σε αυτό το πλαίσιο αμφιβολίες υπάρχουν και για τους συνδεδεμένους κλάδους (εστίαση, δραστηριότητες, μουσεία κλπ). Δηλαδή για το αν θα έχουν θετικό πρόσημο στο τέλος της χρονιάς ή θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα γιαλό έσοδα έξοδα λόγω ανατιμήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και ο ανταγωνισμός που αυξάνει από «ανταγωνιστές». Από την Τουρκία για παράδειγμα στην οποία οι τιμές για τα πεντάστερα είναι οι μισές από την Ελλάδα και πλέον οι πολιτικές συνθήκες έχουν «εξομαλυνθεί»….

Είναι φανερό λοιπόν ότι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς οι εύκολες εποχές έχουν τελειώσει. Πρέπει να υπάρξει έμφαση στην ποιότητα και στην υπεραξία. Αυτό ισχύει και για άλλους κλάδους, από τη γεωργία και τη μεταποίηση έως τις νέες τεχνολογίες και άλλες υπηρεσίες που παρέχει η χώρα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται -και ορθώς πράττει-  σε μια χώρα υψηλότερου εργατικού κόστους. Άρα η εξωστρέφειά της θα πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ορατά στο τουριστικό προϊόν, αλλά η πρόκληση της μετάβασης είναι υπαρκτή ευρύτερα.

Να θυμίσουμε ότι μπορεί οι ελληνικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας να έλαβαν στήριξη όπως για παράδειγμα τις «Επιστρεπτέες», αλλά κράτη με χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες όπως η Γερμανία στήριξαν  (και στηρίζουν ακόμα) απλόχερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα τους η οποία ήταν ήδη ανταγωνιστική. Τώρα που επιστρέφουμε σε δημοσιονομικούς κανόνες σε συνθήκες ανατιμήσεων και υψηλού κόστους δανεισμού και επιπλέον έρχεται ένα νέο μέτωπο αυτό το υπερκερδών των επιχειρήσεων πολλά είναι αυτά που πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο, να αποτιμηθούν και να αντιμετωπισθούν. 

Όλες οι ειδήσεις

21:51

Αυστρία: Διαρροή χημικών από αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σάλτσμπουργκ

21:36

Απώλειες 2% για τον χρυσό λόγω ισχυρού δολαρίου και Μέσης Ανατολής

21:28

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα ταξιδέψει στο Βατικανό και την Ιταλία 6-8 Μαΐου

21:15

Ο Τραμπ καλεί την Νότια Κορέα να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία»

21:11

Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στην Ουκρανία για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2023

20:57

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ - Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

20:49

Τραμπ: Το Ιράν θα σβηστεί από τον χάρτη αν επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία

20:49

Ο Πούτιν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις 8 και 9 Μαΐου

20:39

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη, αναχαίτισαν drones και πυραύλους

20:30

Πρόεδρος Λιβάνου: «Συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ πριν οποιαδήποτε συνάντηση με Νετανιάχου»

20:16

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν θα σώσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας

20:07

Κυρανάκης: Επιδοτούμενη εκπαίδευση σε σχολή της ΟΣΥ για να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων

20:00

Τραμπ: Από την επίδειξη ισχύος στη φθορά - Πόλεμος και κατάρρευση δημοτικότητας

19:53

Στο 96% η αποκατάσταση για το παγκόσμιο δίκτυο της Emirates

19:38

Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

19:32

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στα προγράμματα διακοπών και πολιτισμού της Αγροτικής Εστίας

19:20

Πτώση στις ευρωαγορές - Ισχυρό «πλήγμα» στα αυτοκίνητα

19:17

ΗΑΕ: Ιρανική επίθεση σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα - Αναχαιτίστηκαν τρεις πύραυλοι

19:13

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια - Παράταση για Πάτμο

19:06

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ζητά να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρέσβης των ΗΠΑ

18:52

Γερμανία: Αυτοκίνητο παρέσυρε πλήθος πεζών στη Λειψία - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

18:44

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Ορμούζ: «Κανένα πλοίο δεν πέρασε τα Στενά» λένε οι Φρουροί

18:43

Η Trastor προχωρά σε ΑΜΚ 75 εκατ. ευρώ

18:24

«Προσωρινή παρέκκλιση» η υψηλή τιμή του πετρελαίου, λέει ο Μπέσεντ

18:11

Χανταϊός: Τα Κανάρια «εξετάζονται» για την αποβίβαση των 149 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου

18:08

Κακλαμάνης: «Καθοριστικός ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πολιτισμική κληρονομιά»

18:05

ΑΑΔΕ: Πλήρης ψηφιοποίηση της έγκρισης του δικαιώματος δασμοφορολογικής ατέλειας για 12.000 επαγγελματίες αλιείς

18:02

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό το ντεμπούτο του Μαΐου - Έσπασε το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης

18:01

Ιταλία: H Μελόνι αισιοδοξεί πως θα συναντήσει τον Ρούμπιο στη Ρώμη

17:58

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Προτεραιότητα είναι η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider