Οι διαχρονικές καθυστερήσεις δυστυχώς μπορούν να αποβούν -και- μοιραίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Προφανώς αργεί η ώρα του επίσημου καταλογισμού ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπτη. Είναι η ώρα του θρήνου για τους νεκρούς, αλλά και της έρευνας για τα ευρύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τεράστια τραγωδία. 

Είναι σημαντικό που υπήρξε – όχι σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα - μία άμεση παραίτηση πολιτικού προϊσταμένου. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συστήνει «υπερκομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα «εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Ας σταθούμε λίγο σε αυτές τις «διαχρονικές καθυστερήσεις» οι οποίες προφανώς δεν αφορούν μόνο στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Συνδέονται με μεγάλο μέρος των δημοσίων επενδύσεων στη χώρα.  Η προφανής επίπτωση είναι πως στερούν από τη χώρα ευημερία και ανάπτυξη. Κάποιες όμως φορές, όταν έρχεται η «κακή στιγμή», τελικά  φτάνουν στο σημείο να στερήσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. 

Οι καθυστερήσεις ήταν προφανώς πολύ μεγαλύτερες στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, έχουν αυξηθεί οι απορροφήσεις κονδυλίων της ΕΕ, έχουν γίνει παρεμβάσεις αύξησης της διαφάνειας. Αλλά, ακόμη και σήμερα, αστοχίες υπάρχουν. Επίσης παθογένειες δεκαετιών παραμένουν καθώς «σέρνονται» στο χρόνο μαζί με έργα που επιβιώνουν μέσω συνεχών παρατάσεων και συμπληρωματικών συμβάσεων. 

Ειδικά στο παρελθόν με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (για τους παλαιότερους), ή με τα ΚΠΣ και  τα Ταμεία Συνοχής η διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων ήταν σε πολλές περιπτώσεις ο κανόνας. Πολλά έργα έμειναν στα χαρτιά, άλλα παρέμειναν ημιτελή. Κάποια ολοκληρώθηκαν μετά από δεκαετίες και μετά από πολλές παρατάσεις ή μέσα από συμπληρωματικές-συμβάσεις.

Κάπως έτσι σήμερα είμαστε στη θέση όχι μόνο να μην έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρόμων, αλλά και να παλεύουμε να τελειώσουμε με πολλές άλλες εκκρεμότητες: από τα πληροφοριακά συστήματα που θα πρέπει να ελέγχουν τις δοσοληψίες του δημοσίου, έως πολλές άλλες επενδύσεις στο πεδίο του περιβάλλοντος ή  των μεταφορών. 

Ειδικά σε κάποια έργα όπως σε αυτά των σιδηροδρόμων είναι χαρακτηριστική (πέραν των καθυστερήσεων και της απώλειας δισεκατομμυρίων κονδυλίων) και η πολυδιάσπαση των συμβάσεων. Το ίδιο έργο «κομματιαστά» προκηρύσσεται, δημοπρατείται και υλοποιείται από διαφορετικούς αναδόχους, πολλές φορές ακόμη και από άλλα κοινοτικά προγράμματα. Δεν είναι το έργο της τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ η μοναδική περίπτωση τέτοιας πολυδιάσπασης συμβάσεων. Είναι ουσιαστικά μία περίπτωση από τις πολλές, αφού πρόκειται για μία τακτική διαδεδομένη επί δεκαετίες. 

Μάλιστα, υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμη και τώρα, στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, «βαρίδια» που θα πρέπει να επωμισθούν οι φορείς διαχείρισης. Και τούτο αφού θα πρέπει να κλείσουν οι «τρύπες» σε επενδύσεις που θα πρέπει κάποτε να ολοκληρωθούν. Ο ΟΣΕ έχει «ουρές» και στην νέα προγραμματική περίοδο και στο πεδίο των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης.

Με άλλα λόγια, η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα δημοσίων επενδύσεων στη χώρα δεν θα είναι περίπατος. Το θετικό είναι βεβαίως ότι αυτή τη φορά η πολιτική βούληση υπάρχει, όπως επίσης υπάρχει και η αλλαγή των όρων σε επίπεδο ΕΕ: Το νέο ΕΣΠΑ ξεκίνησε με ταχύτητα και διάφανα χρονοδιαγράμματα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς συνδέει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, αυξάνει τον βαθμό «υποχρέωσης» να γίνει πλήρως το κάθε έργο. 

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν συνδέεται μόνο με τον παράγοντα των υποδομών. Προφανώς έγιναν και άλλα λάθη μεταξύ των οποίων και ανθρώπινα. Πολλές αστοχίες οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία. Το πόρισμα θα το βγάλουν οι ειδικοί. Αλλά, το πιο πιθανό είναι πως αν οι επενδύσεις είχαν γίνει και λειτουργούσαν τότε το «κακό» θα είχε αποφευχθεί...

Όλες οι ειδήσεις

15:57

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

15:55

Ο FDA ενέκρινε πρωτοποριακή θεραπεία για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του παγκρέατος

15:48

Moderna: Αντλεί έως 2,3 δισ. δολάρια με μετατρέψιμα ομόλογα μετά το ράλι της μετοχής

15:46

Νεπάλ: Οι αγνοούμενοι από την καταστροφική πλημμύρα - Τουλάχιστον 359 οι νεκροί

15:29

Στο ΙΤΕ ο επίγειος σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:23

5 ελληνικά skincare brands που αξίζουν το hype

15:19

ΟΛΠ: Νέο καταστατικό για επέκταση σε λιμάνια, επενδύσεις και logistics

15:15

Ξεκινούν έργα για περιβάλλον, στέγαση και μεταφορές - «Εθνική επιτυχία η έγκριση του ελληνικού σχεδίου»

15:10

Γιαγιόι Κουσάμα: Έφυγε από τη ζωή η «βασίλισσα» των πουά

14:55

ΕΕΘ: Προτείνει ειδικό αναπτυξιακό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τα Βαλκάνια

14:30

Πέντε οικονομικές αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα για να παρατείνετε το καλοκαίρι

14:28

ΥΠΑΑΤ: Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της αγοράς

14:28

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση έχει συστηματική και παραγωγική παρουσία στην περιφέρεια

14:17

Συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας πιθανόν να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο

14:13

Κεραμέως: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

14:13

Μητσοτάκης: «Η Θεσσαλονίκη προχωρά. Το είπαμε. Το κάνουμε»

14:06

Κίνα: «Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην κυβερνοκατασκοπεία»

13:55

Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο, Παρασκευή

13:50

Χατζηδάκης: Στη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα - Η Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνει

13:45

Παπαθανάσης: 15,28 εκατ. ευρώ για Κέντρο Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ στην Πτολεμαΐδα

13:33

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 2,01 δισ. ευρώ οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο

13:21

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κάτω Μονοκαρυά Ευβοιας

12:57

ΒΕΑ: 13+1 προτάσεις για μεταποίηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:54

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το ελληνικό κοινωνικό σχέδιο για το κλίμα των 4,8 δισ. ευρώ - Επίδομα θέρμανσης σε 800.000 ευάλωτα νοικοκυριά

12:52

Για τι πληρώνουν συνδρομή οι Ευρωπαίοι στο Ίντερνετ - Ταινίες και σειρές σαρώνουν

12:44

Θεσσαλονίκη: Από την «αλλαγή σελίδας» της πόλης στο «πιο σύγχρονο Μετρό» - Τοποθετήσεις στελεχών

12:44

Φωτιά σε δασική έκταση στη Χίο - Επιχειρούν εναέρια μέσα

12:40

Allwyn: Ισχυρό τρίμηνο με άλμα 27% στα καθαρά έσοδα

12:37

Ρωσία: Η Γαλλία και η Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά»

12:34

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,7% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider