Οι διαχρονικές καθυστερήσεις δυστυχώς μπορούν να αποβούν -και- μοιραίες

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Προφανώς αργεί η ώρα του επίσημου καταλογισμού ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπτη. Είναι η ώρα του θρήνου για τους νεκρούς, αλλά και της έρευνας για τα ευρύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τεράστια τραγωδία. 

Είναι σημαντικό που υπήρξε – όχι σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα - μία άμεση παραίτηση πολιτικού προϊσταμένου. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συστήνει «υπερκομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα «εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Ας σταθούμε λίγο σε αυτές τις «διαχρονικές καθυστερήσεις» οι οποίες προφανώς δεν αφορούν μόνο στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Συνδέονται με μεγάλο μέρος των δημοσίων επενδύσεων στη χώρα.  Η προφανής επίπτωση είναι πως στερούν από τη χώρα ευημερία και ανάπτυξη. Κάποιες όμως φορές, όταν έρχεται η «κακή στιγμή», τελικά  φτάνουν στο σημείο να στερήσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. 

Οι καθυστερήσεις ήταν προφανώς πολύ μεγαλύτερες στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, έχουν αυξηθεί οι απορροφήσεις κονδυλίων της ΕΕ, έχουν γίνει παρεμβάσεις αύξησης της διαφάνειας. Αλλά, ακόμη και σήμερα, αστοχίες υπάρχουν. Επίσης παθογένειες δεκαετιών παραμένουν καθώς «σέρνονται» στο χρόνο μαζί με έργα που επιβιώνουν μέσω συνεχών παρατάσεων και συμπληρωματικών συμβάσεων. 

Ειδικά στο παρελθόν με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (για τους παλαιότερους), ή με τα ΚΠΣ και  τα Ταμεία Συνοχής η διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων ήταν σε πολλές περιπτώσεις ο κανόνας. Πολλά έργα έμειναν στα χαρτιά, άλλα παρέμειναν ημιτελή. Κάποια ολοκληρώθηκαν μετά από δεκαετίες και μετά από πολλές παρατάσεις ή μέσα από συμπληρωματικές-συμβάσεις.

Κάπως έτσι σήμερα είμαστε στη θέση όχι μόνο να μην έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρόμων, αλλά και να παλεύουμε να τελειώσουμε με πολλές άλλες εκκρεμότητες: από τα πληροφοριακά συστήματα που θα πρέπει να ελέγχουν τις δοσοληψίες του δημοσίου, έως πολλές άλλες επενδύσεις στο πεδίο του περιβάλλοντος ή  των μεταφορών. 

Ειδικά σε κάποια έργα όπως σε αυτά των σιδηροδρόμων είναι χαρακτηριστική (πέραν των καθυστερήσεων και της απώλειας δισεκατομμυρίων κονδυλίων) και η πολυδιάσπαση των συμβάσεων. Το ίδιο έργο «κομματιαστά» προκηρύσσεται, δημοπρατείται και υλοποιείται από διαφορετικούς αναδόχους, πολλές φορές ακόμη και από άλλα κοινοτικά προγράμματα. Δεν είναι το έργο της τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ η μοναδική περίπτωση τέτοιας πολυδιάσπασης συμβάσεων. Είναι ουσιαστικά μία περίπτωση από τις πολλές, αφού πρόκειται για μία τακτική διαδεδομένη επί δεκαετίες. 

Μάλιστα, υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμη και τώρα, στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, «βαρίδια» που θα πρέπει να επωμισθούν οι φορείς διαχείρισης. Και τούτο αφού θα πρέπει να κλείσουν οι «τρύπες» σε επενδύσεις που θα πρέπει κάποτε να ολοκληρωθούν. Ο ΟΣΕ έχει «ουρές» και στην νέα προγραμματική περίοδο και στο πεδίο των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και διαχείρισης.

Με άλλα λόγια, η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα δημοσίων επενδύσεων στη χώρα δεν θα είναι περίπατος. Το θετικό είναι βεβαίως ότι αυτή τη φορά η πολιτική βούληση υπάρχει, όπως επίσης υπάρχει και η αλλαγή των όρων σε επίπεδο ΕΕ: Το νέο ΕΣΠΑ ξεκίνησε με ταχύτητα και διάφανα χρονοδιαγράμματα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς συνδέει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, αυξάνει τον βαθμό «υποχρέωσης» να γίνει πλήρως το κάθε έργο. 

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν συνδέεται μόνο με τον παράγοντα των υποδομών. Προφανώς έγιναν και άλλα λάθη μεταξύ των οποίων και ανθρώπινα. Πολλές αστοχίες οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία. Το πόρισμα θα το βγάλουν οι ειδικοί. Αλλά, το πιο πιθανό είναι πως αν οι επενδύσεις είχαν γίνει και λειτουργούσαν τότε το «κακό» θα είχε αποφευχθεί...

Όλες οι ειδήσεις

13:08

Δύο δονήσεις 4,8 και 5,2 βαθμών με επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας

13:00

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται το retail, ποιες είναι οι νέες «αφίξεις» – Με deals μισό δισ. «μπήκε» το 2026

12:44

Πατσαλίδης (EKT): Ήρθε η ώρα η ΕΕ να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια πολιτική της αντίσταση στην έκδοση κοινού χρέους

12:34

Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Λι πρότεινε γυναίκα για τη θέση του πρωθυπουργού

12:28

Βόρεια Κορέα: Το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι απολύτως μη διαπραγματεύσιμο

12:22

Κώτσηρας: Κοινωνικά επωφελείς ρυθμίσεις που στηρίζουν την οικογένεια, τη ρευστότητα και τη συνέπεια

12:19

Λίβανος: Δίχως τέλος οι εχθροπραξίες

12:14

Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα

12:10

Πάπας Λέων ΙΔ': Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν να διχάζουν τους ψηφοφόρους με στείρες απλουστεύσεις

12:02

Φελώνη: Διπλασιάστηκαν τα αποθέματα νερού αλλά οφείλουμε να κοιτάζουμε τη μεγάλη εικόνα

11:56

Αρμενία: Κρίσιμες εκλογές εν μέσω στροφής προς τη Δύση που προκαλεί εντεινόμενο εκνευρισμό στη Ρωσία

11:48

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν την κατάρριψη ιρανικών drones στο στενό του Ορμούζ

11:39

ΗΠΑ: Τραυματίες από σφαίρες κοντά στον χώρο φεστιβάλ στην πολιτεία Οχάιο

11:33

Bloomberg: Τι θα συμβεί αν σκάσει η «φούσκα» της Τεχνητής Νοημοσύνης

11:08

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν συζητείται στην Ευρώπη ως μέρος του προβλήματος αλλά ως παράδειγμα προόδου και σταθερότητας

10:57

Tα ελληνικά ναυπηγεία επενδύουν σε διεθνείς συνεργασίες και διεκδικούν ρόλο στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοσύστημα

10:48

Η ποντοπόρος ναυτιλία χαράζει «ρότα» για το Euronext Athens

10:41

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έως τις 12:00 λόγω της διεξαγωγής του «6ου Αγώνα Run Bike Care »

10:32

Έξι χρόνια gov.gr

10:29

Μπορεί η φύση να αντιστρέψει την εγκατάλειψη της υπαίθρου;

10:24

Κατσαφαδος στα Ποσειδώνια 2026: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Λέσχη Αποφοίτων ΑΕΝ Ύδρας

10:19

Κρήτη: Συνελήφθη Παλαιστίνιος για συμμετοχή στη Χαμάς - Φέρεται να ετοίμαζε χτύπημα

10:05

ΕΚΤ: Αναμένεται αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια την Πέμπτη

09:56

Ενίσχυση της δηλωμένης απασχόλησης και αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

09:48

Κομισιόν, ΟΟΣΑ και αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

09:36

Καλοκαίρι στην Αράχωβα: Δροσερές βόλτες στη φύση και τοπία που κόβουν την ανάσα

09:07

Τσιμεντοβιομηχανία: 358 εκατ. ευρώ για το CO₂, αλλά με ενεργειακές απαιτήσεις έως 300% υψηλότερες

09:00

Απρόσκοπτα συνεχίζει τις επενδύσεις η Στέλιος Κανάκης – Η επόμενη μέρα

08:44

Παπασταύρου: Μία επιτυχημένη γεώτρηση μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας

08:34

Τσιόδρας: Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα δίκτυα, νέες πηγές ενέργειας και ρεαλισμό στην πράσινη μετάβαση


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider